ААА или как се връща загубен рейтинг

в. Фигаро

Мъчителна както в политически, така и във финансов план, загубата на оценката „ААА“ не е нещо необратимо. Доказателство за това е фактът, че седем от сегашните 12 страни от клуба на „AAA“ успяха да си върнат отново ключа за неговата врата, след като го бяха изгубили. Само че това връщане беше мъчителен процес, продължил средно едно десетилетие. А в случая с Австралия – дори близо 20 години.

В Европа този пример се свързва със северните страни – Дания, Финландия и Швеция. Тези държави, силно зависими от петролната манна небесна, станаха жертва на рязкото спадане на цените на петрола в края на 80-те години. След като преживяха тежка икономическа криза Дания, Финландия и Швеция изгубиха техните „AAA“ в периода 1983 – 1993 г.

„По онова време Швеция преживя и спукването на „балона“ в областта на недвижимите имоти и на борсите, докато Финландия понесе последиците от рухването на СССР, нейния главен търговски партньор“, припомня Хелге Педерсен, главен икономист на скандинавската банка „Нордеа“ (Nordea.com).

С цената на драстични съкращения и икономии на държавните разходи и чрез строга бюджетна дисциплина Дания, Финландия и Швеция успяха да си върна в началото на първото десетилетие на XXI в. оценката „ААА“. Това стана съответно през 2001, 2002 и 2004 г.

Същото се случи и от другата страна на Атлантическия океан. Там Канада загуби по същите причини най-високата оценка и приложи същите лекове, за да си я върне. Канада беше лишена от „ААА“ през 1992 г. След период на дълбока икономическа и банкова криза и последвало оздравяване на финансите тя отново си върна престижната оценка на „Стандард енд Пуърс“ (StandardAndPoors.com) през 2002 г. Това тежко лечение помогна на Канада да преживее финансовата криза през 2008 г. без много сътресения противно на нейния голям американски съсед.

През юли 2011 г. друга агенция – „Мудис“ (Moodys.com) – потвърди оценката „ААА“ на Канада с аргумента, че там завръщането към дефицита в бюджета ще е временно явление, дължащо се на глобалната рецесия. Тогава „Мудис“ похвали „доброто здравословно състояние“ на канадската икономика, разчитаща на значителни природни ресурси, на солидни банки, на динамична промишленост и на високо ниво на доходите на глава от населението.

Благодарение на икономическия растеж, стимулиран от нейните изобилстващи от природни ресурси недра, Австралия също успя да си върне оценката „ААА“ на „Стандард енд Пуърс“ през 2003 г., 17 години след като я изгуби. Това беше дълъг път към голготата за тази страна, която успя да спре увеличаването на дълга си през 1997 г. През тези години Австралия преобрази из основи икономиката си, модернизира финансовата си система и разви мощна минна промишленост, което беше от полза за китайското търсене.

Днес в Европа три отслабени в икономически план страни едно време се радваха на прословутото „ААА“ – Испания (от 2003 до 2010 г.), Ирландия (от 2001 до 2009 г.) и Исландия (от 2005 до 2008 г.). Но тези добри оценки се основаваха на сапунения мехур на пазара на недвижими имоти, благодарение на който тогава набъбнаха приходите им.

След изключването на Франция от клуба на „AAA“, европейските страни си остават все пак рейтингови отличници благодарение на Великобритания, Германия, Холандия и северните страни. В този клуб те остават редом до финансовите пазари, известни с това, че пазят добре банковата тайна, а именно Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн и Сингапур.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.