Копрофаги

Румен Белчев

Годината започна с два кафеникави върха на свободното от всичко вестникарско слово.

Почти лауреатът на „Черноризец Храбър“ Калин Руменов е изригнал възмущението си срещу Светия Синод в „НОВИНАР“.  Спорното поведение на Синода към ин витрото и сурогатното майчинство изтръсква от речника на списователя  изключително огнените слова: „Ваш`та верица, нещастници ялови. Ние сме Българската православна фирма и ще правите това, което ви наредим. Нареждаме ви да се хванете за празните си кореми, да стиснете с две ръце стерилните си пишки и да се молите за деца“.

Това в превод, според г-на Руменов, е посланието на Българската православна църква. Да не забравим – към края на възмутеното и огорчено антрефиле има още един превод – „Само пишете като хейтъри в анонимен форум – „Е…е си майката, нещастници ялови. Ако не го направите, не сте истински християни“.

Като стана въпрос за майката, друг титан на огнената попръжня, г-н Христо Стоянов,  изблюва възмущението си към соцписателското априлско поколение, очевидно според него – запушило пътя му към литературната класика: „…този пленум родил априлски поети, а пък априлските поети тъкмо се били разгонили тогава и започнаха да ни е****т майките“.

Дотук – добре – младост, кръвта кипи, поетите винаги са се котирали добре сред мацуранките! Но и майките на неуспелите класици май не са били стока – „Така майките ни ставали уруспии и като комсомолки тогава пускали на някой априлски поет, който ги уреждал с комсомолска квартира и евтин аборт за копелето си…“

Така си беше – всеки поет разполагаше с по един блок комсомолски квартири и разрешения за аборти (че ги бяха забранили) и ги раздаваше срещу чукане!

Ех, нещастни жертви на криминалния аборт!

Все пак – потърпевши са не само майките, но и преживелите ужасите на априлското поколение – „Защото те, априлци, и в буквалния, и в преносен смисъл на думата ни е***а майките… И ни заразиха с робство…“ Не знаехме, че и това се предава по полов път – добре, че е г-н Х. Стоянов, та да ни отвори очите!

„Копрофаги“ наричат едни странни насекоми, чийто номер в живота е да се прехранват покрай биологичните ни отпадъци. В смисъл – да ги ядат. Преведена на български, думичката звучи малко смущаващо – „лайнояд“. Бръмбарчетата обаче са полезни – все някой трябва да почиства след нас.

В българското газетно воинство копрофагията върви заедно с копролалията. Това, последното, е термин от медицината, преведено на български, ще рече нещо като „лайноречие“. Докторите го описват като неудържимо желание да се изговарят мръсотии.

Това откачалките го правят безплатно, газетарите – за някой лев и за три минути слава. Некадърността и безпомощността да се защити теза без псувня на майка издателите наричат огнен темперамент, безкомпромисност и разбиване на мухлясалия псевдоинтелигентски соцморал. Според тях това продава продукта им. За тях вестникът е продукт. Читателят го поглъща в хиляден тираж и заспива доволен, заситил интелектуалния си глад си с поредна кофа вестникарска помия.

Което го превръща само срещу жълтите му стотинки в копрофаг. Който ще се събуди с копролалия – защото лайнодумите и лайномислите, с които ни заливат медиите, са прилепчиви…

А може би това е целта на занятието? Всички в лайна, само издателите – в журито на „Черноризец Храбър“, така ли?

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.