Какво ще последва с поправките на Закона за горите?

Витоша, хижа „Алеко“ и съществуващите от години писти, над пояса с иглолистни дървета. Снимка: Уикипедия

По повод подготвяните поправки в Закона за горите (виж съобщението по-долу), Коалицията „За да остане природа в България“ пусна кратко обяснение какво ще стане, ако те бъдат приети:

Подготвяните в момента промени в Закона за горите могат да доведат до изсичане и застрояване на гори, при това в места, обявени за защитена природа на България. Промените ще се гласуват днес, сряда, в парламентарната Комисия по земеделие и гори.

Ако парламентът гласува промените в Закона за горите, внесени от Министерски съвет на 28 декември 2011 г. и станали известни като поправката „Витоша ски“, ще се стигне до:

1. Монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми и по-високи цени за ски карти, тъй като ще им бъдат предоставени вечни вещни права в държавните гори без търг и на практика безплатно

2. Застрояване на продадените на безценица и заменени гори в периода 2003-2011 г., вече дори без Общ устройствен план

3. Нова по-голяма ски зона в Природен парк Витоша от Драгалевци и Симеоново до Черни връх и унищожаване на ски център Алеко

4. Гола сеч в хиляди декари гори на Витоша, Пирин, Рила, Родопите, Западна Стара планина, дори и там където не става за ски

5. По-дълъг ловен сезон с една проста заповед на министъра на земеделието и храните
Природозащитниците предлагат текстовете да се променят така, че:

– Горите на България да могат да се ползват след конкурс.

– Да може да се карат ски и сноуборд по съществуващите писти (включително с поддържани и ремонтирани съоръжения на Витоша), а ако се строят нови, това да не е за сметка на изсечени гори.

– Да се премахне монопола в ски курортите.

(Виж съпоставка между настоящите текстове в Закона за горите и новите предложени текстове и обяснение какви облаги ще произтекат за „Витоша ски“ АД, ако тези поправки бъдат приети от парламента – forthenature.org).

Дискусии за промените в Закона за горите и Природен парк Витоша ще има в четвъртък, 19 януари, от 19 ч. в „Чай във фабриката“ на ул. „Г. Бенковски“ 11.

Протестното шествие „Горите не могат да говорят – да викнем вместо тях“ ще започне днес, в сряда, 18 януари, 18.30 часа от паметника на Патриарх Евтимий. То ще премине по ул. „Граф Игнатиев“, пл. „Славейков“, ул. „Г.С.Раковски“, бул. „Цар Освободител“ и до пл. „Народно събрание“, където ще има митинг.

Онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша на адрес:

http://forthenature.org/petitions/18

– Съпоставка между настоящите текстове в Закона за горите и новите предложени текстове и обяснение какви облаги ще произтекат за „Витоша ски“ АД, ако тези поправки бъдат приети от парламента – http://forthenature.org/documents/810

За контакти:

– Андрей Ралев, Сдружение за дива природа „Балкани“, 0889 436 845
– Константин Иванов, WWF, 0884 514 636

Кои са милионерите в зелено и зелената мафия, както ги наричат вестниците на Пеевски „Телеграф“, „Уикенд“, сайтове като „Всеки ден“ и др.?

В Коалицията „За да остане природа в България“ членуват:

Асоциация на парковете в България
Българската асоциация за алтернативен туризъм
Българското дружество за защита на птиците
Българското дружество по фитоценология – 2001
Българска федерация по катерене и алпинизъм
Българска федерация по спелеология
Българската фондация „Биоразнообразие“
Екологично сдружение „За Земята“
Информационния и учебен център по екология
Народно читалище „Бъдеще Сега“
Сдружение „Агролинк“
Сдружение „Байкария“
Сдружение „Белият бряг“
Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ
Сдружение „Природа назаем“
СНЦ „Зелени Балкани“
Сдружение „Природен Фонд“
клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски“
Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“
гражданска група „Да спасим Иракли“
„Граждани за Рила“
WWF Дунавско–Карпатска програма България

Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.