Унгария – демокрация под заплаха

Асошиейтед прес

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Той плащаше на младежи да присъстват на речите му и да ръкопляскат. Подкрепяше закони за затваряне на устата на критични журналисти. Прокара конституция, целяща да възроди консервативните християнски ценности в Унгария.

Министър-председателят Виктор Орбан се прочу с протестите си срещу комунистическата диктатура в Унгария, но сега срещу него има протести, на които се скандира „Виктатор!“

Като студент с радикални възгледи Орбан написа силно критичен анализ за мръсните номера, използвани от комунистите, за да се задържат на власт. Сега той е обвиняван, че използва същата тактика, като укрепва властта на своята дясна партия и подкопава демокрацията, за която някога пламенно се е борил.

Критиците на Орбан в Унгария са разтревожени, че в страната, която е членка на ЕС, се промъква движение към централизирано еднопартийно управление на партията му Фидес.

„Орбан е голяма заплаха за унгарската демокрация. Убеден съм, че той управлява страната“, каза Йожеф Дебречени, автор на две биографии на Орбан и бивш съветник, скъсал с него през 90-те години на 20 век, защото усетил, че Орбан още тогава започнал да изоставя либералните си принципи.

Откакто партията на Орбан дойде на власт с голяма изборна победа през 2010 г., тя използва парламентарното си мнозинство от две трети , за да преработи законите в страната по начин, който изумява политическите противници, ЕС и САЩ.

Съкрушителното мнозинство беше резултат от дълбокото разочарование от бившето социалистическо правителство, което управляваше икономиката толкова лошо, че Унгария стана първата европейска страна, изпаднала в нужда от спасителен заем след настъпването на световната финансова криза през 2008 г.

Но Орбан провъзгласи своята победа като „революция в стаичката за гласуване“ и я прие като разрешение за прокарване на нова конституция и на стотици нови закони, които се вместват в представата му за консервативна християнска държава.

Конституцията признава „ролята, която християнството е играло за запазване на нацията“, обещава, че ще защитава живота на човешките зародиши от момента на зачеването, и определя брака като съюз между мъж и жена.

Някои либерални унгарци се страхуват, че съхраняването на тези убеждения в конституцията може да подготви почвата за ограничения върху аборта и законните партньорства между хора от един пол – неща, които сега са разрешени в Унгария.

Орбан твърди, че е нужен радикален преглед на институциите в страната, така че тя окончателно да бъде освободена от всички влияния на бившите комунисти, много от които продължиха да имат силни позиции в Унгария през 22-те години след падането на комунизма, оставяйки своя отпечатък върху закони и институции.

Трансформацията се разкрива в ръководния стил на Орбан. Според информации в независими медии миналата година на млади хора са били платени по около 2000 форинта (8 долара), за да присъстват и да ръкопляскат на реч, която Орбан изнесе на националния празник на 15 март.

На среща с чуждестранни кореспонденти миналата седмица Орбан каза, че отдавна споделя разочарованието на милиони унгарци и копнежа им „най-сетне да завърши смяната на режима“. „Ние така и не можахме да постигнем това, което искахме да направим през 1989 г.“, заяви Орбан.

Непреодолимото законодателно мнозинство беше използвано в максимална степен, за да бъдат прокарани в парламента рекордните 213 закона само през 2011 г. Някои бяха приети за дни или дори само за часове без широки обществени дебати. Самата конституция беше създадена и прокарана от Фидес, а опозиционните партии бойкотираха гласуването.

Начинът, по който набързо се приемат закони, и фактът, че конституцията отразява консервативния мироглед на една партия, предизвиква критики дори от страна на някои традиционни поддръжници на Фидес.

„Едно време всичко се променяше твърде бавно, а сега става твърде бързо“, каза Акош Балог, главен редактор на политическият уебсайт „Мандинер“, който по традиция подкрепя националистическата позиция на Фидес, но критикува някои от последните ходове на Орбан.

Унгарският външен министър Янош Мартони защити новите закони на своето правителство в писмо до външните министри от ЕС на 6 януари в момент, когато международните критики се увеличаваха.

Той каза, че информациите, които поставят под въпрос придържането на Унгария към демокрацията, се „основават на неубедителни доказателства и дори слухове и са пълни с фактологически грешки“.

Ключова стъпка в централизирането на властта беше силно критикуван медиен закон, позволяващ на партията да влияе върху информацията в държавните медии. Критично настроени журналисти са уволнявани, а заплахата от солидни глоби тласка други към автоцензура. Отнета беше честотата на критичната към правителството частна радио станция „Клубрадио“, която ще слезе от ефира до седмици.

Фидес също така променя закони, за да затвърди контрола си върху съдилищата, централната банка и много други институции, които при една напълно демократична система би трябвало да се ползват с много по-голяма независимост.

Ръководителите на много институции – от главния прокурор до нов шеф на съдебната система, който ще назначава всички съдии, – се назначават за срок от девет години, а понякога и повече. Даже Фидес да загуби изборите, насрочени сега за 2014 г., тя все пак ще може да упражнява своето влияние години наред.
„Фидес би трябвало да се ограничи и да не се възползва от всяка възможност, която има. Очаквах по-голям самоконтрол“, каза Балог.

През юни миналата година при посещение в Будапеща държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази своето безпокойство от усещането за заплахи за независимостта на съдебната система, свободната преса и прозрачността на управлението.

Но тези дни чужди лидери рядко посещават Унгария. А ЕС заяви миналата седмица, че може да предприеме правни действия срещу Унгария за спорната конституция.

Съпротивата у дома също се увеличава, като окуражава граждански опозиционни групи и подтиква уволнени журналисти да обявяват гладна стачка. Освен това тя подхранва периодични улични протести като този на 2 януари, когато над 30 000 души се събраха пред операта, докато Орбан и негови поддръжници присъстваха вътре на празнично изпълнение на класическа музика по случай новата конституция.

По време на събитието, което трябваше да отбележи върхов момент за лидер, смятащ себе си за баща на нацията, протестиращите се подиграваха и скандираха „Виктатор!“, предизвиквайки силна врява. Това накара него и други присъстващи да си тръгнат през страничен изход.

Орбан отхвърли критиките – и вътрешни, и външни, наричайки ги „атаки“ срещу самата Унгария. В речта, при която е било платено на студенти да ръкопляскат, Орбан каза предизвикателно, че унгарците няма да се оставят да „приемат нареждания“ от ЕС или когото и да било друг.

През 1989 г. неговите врагове бяха други. Орбан се издигна като лидер след една прочута сега реч, която наелектризира нацията с призив за свободни избори и изтегляне на съветските войски от страната. Комунизмът трябваше скоро да падне, но това още не беше станало и думите, които той изрече на церемонията по повторното погребване на герои от антисъветската революция в Унгария през 1956 г., бяха радикални и смели.

Адам Михник, водач на антикомунистическото движение в Полша, а днес главен редактор на уважавания ежедневник „Газета виборча“, казва, че Орбан, когото той познава от 22 години, „е бил съвсем различен човек“.

Според Михник поуката е, че „пътят към демокрацията не е необратим“.
Михник припомни други случаи, при които антикомунистически дисиденти са възприемали популистки, авторитарни позиции, след като са идвали на власт, включително бившият полски министър-председател Ярослав Качински.

„Виждаме този вид еволюция в нашата част на Европа. Големи тектонични движения довеждат на власт всякакви хора и те могат да доведат на власт хора, обсебени от мисията, от нуждата за власт. И аз подозирам, че случаят с Виктор Орбан е такъв“, каза Михник.

Покойният Вацлав Хавел, който беше икона на антикомунизма, отправи още през 2005 г. остро предупреждение във връзка с Орбан и други популисти в региона. Той предсказа, че ако те дойдат на власт, „в Централна Европа скоро може да се установи доста задушаваща атмосфера“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.