Всемогъщата ДС е прекалила с църквата – да вербува почти всички митрополити…

А къде е досието на Максим? – този възглас се повтаря многократно из форумите в интернет от вчера, когато Комисията за досиетата разкри кой от висшите духовници е бил свързан с бившата Държавна сигурност.

Очакванията, че и патриарх Максим е бил агент не се оправдаха. Но вярата, че той е бил агент, офицер, полковник или дори генерал (щом е патриарх, трябва да има най-висок чин), е толкова силна, че мнозина са разочаровани. И смятат, че досието му е унищожено. Но досега няма случай на унищожено досие на щатен офицер.

Има случаи на прочистени досиета на агенти, изпразнени папки, но щом някой е регистриран, за него остават документи. За напълно „изтрит” още не се е чуло.

Тъжен ден за България е тя да научи, че почти цялото й висше духовенство, вместо образец за вяра, вместо духовни пастири, са били сътрудници на най-коварния инструмент на комунистическия режим – Държавна сигурност.

ДС беше всемогъща. Проникваше навсякъде, слухтеше навсякъде, пресичаше неправилните мисли още преди да се появят. Естествено, църквата е била обект на особен интерес. ДС е искала да знае какво става там. И е вербувала духовници. Това никак не е било трудно в онова време. Обикновен шантаж. Особено ако става дума за някой съгрешил владика – я с някой млад послушник, я с някоя домакинка, я с парите на църквата…

Но, доколкото ДС беше и мръснишка организация, има несправедливо натопени за агенти. Секретните служители в отделни случаи са регистрирали хора за агенти, без те да подозират, само след разговори с тях. Има и такива случаи. Има и регистрирани, защото служителите на вездесъщата ДС, са искали да си изпълнят бройката за вербувани агенти и пишат някого без той да знае.

Затова не трябва да се поставя под общ знаменател.

Още във Великото народно събрание извадиха досиетата на депутатите. И настъпи страшно недоволство именно у тогавашното СДС. Много от техните репресирани депутати, лежали по Белене и др., се оказаха агенти. Тогава от СДС обявиха своите за жертви, които ДС е притискала, мачкала и принудила, а сега ги унижава втори път. Но се получи малко като двоен аршин – нашите агенти са жертви, а тези на БСП – палачи.

Само че навремето ДС не е различавала кои ще станат сини, кои червени. Вербувала е наред. С всичките си гадости, подлости и шантажи.

Всеки случай е специфичен. Имало е слагачи, които сами са се натискали да доносничат. Имало е и такива, които чисто и просто са лъжели, вместо да клепат.

Какъв е случаят с 11-те митрополити? (виж тук справка за всичките) Един от тях – Западноевропейският митрополит Симеон – е бил щатен офицер в разузнаването. Това вече е прекалено. Едно е да те притиснат и да пропееш, друго е да сложиш пагони под расото…

Но за останалите няма да се се разбере, докато не се прочетат документите в досиетата им, доколкото са останали. Ако перифразираме библията – „По досиетата ще ги познаете!”

Във всеки случай църквата сега трябва да започне от нулата да доказва състоятелността си. Но и най-младият владика – Николай Пловдивски, който не е бил агент, някак не предизвиква възхита със своите 2-3 джипа и лимузини, и часовник „Ролекс”…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.