Има ли на кого да пише Путин?

Призиви към Путин да подаде оставка и да се откаже от кандидатурата си за президент заляха неговия предизборен сайт и бяха цензурирани

Има много предположения към кого се обръща в статията, поместена от вестник „Известия“, днешният премиер и кандидат-президент Путин, пише Би Би Си. Според „Независимая газета“, „политическата му част е адресирана не само до участниците в протестните митинги през декември, но и до елитите, разтревожени от опасността политическата нестабилност да се задълбочи“.

Премиерът отправи покана за дискусия към опонентите си и даде сигнал, че смята да я продължи точно в този формат. Това е логично обяснение за отказа на Путин от публични дебати преди президентските избори през март, смята вестникът.

Статията е насочена към привържениците на бившия финансов министър Алексей Кудрин и е „близка до неговата позиция“, твърди политологът Глеб Павловски, цитиран в материала. „Споменавайки, че е слаб общественият контрол върху властта, Путин отговаря на „новите сърдити“ градски жители“ в Русия, заявява експертът.

„От гледище на политтехнологията Путин действа професионално“, коментира „Независимая газета“. Ако Путин започне дебати с опонентите си, рязко ще повиши техния рейтинг – хората ще видят, че те говорят на равна нога с премиера, обяснява пред вестника аналитикът Алексей Мухин.

За да участва в дебати, Путин би трябвало да излезе в отпуск, което е в явно противоречие с предизборната му стратегия. А именно, всеки момент да доказва на електората, че премиерът винаги е на поста си, потънал в грижи за страната и гражданите й, пише изданието.

Като премиер Путин може „всеки ден да напомня на електората за новите инициативи в социално-икономическата сфера“, посочва всекидневникът. Това според него доказва, че програмата на кандидата всъщност не е насочена към средната класа, както се твърди в документа, а към „социално зависимите слоеве (…), очакващи нови привилегии“. Средната класа обаче няма нужда от привилегии и изключения, „а от ясни закони“, изтъква „Независимая газета“.

Статията на Путин е адресирана не към основната маса избиратели, а към информационно активните среди, възприемащи политическа информация, смята обаче експертът Михаил Ремизов, чието мнение помества „Росийская газета“.

Путин фактически написа писмо до средната класа, пише „Ведомости“ в редакционен коментар. Тъкмо средната класа осъзнава добре, че днешната политическа система в Русия не отговаря на стремежите на новите поколения. Най-вече тези хора се нуждаят от нова, модерна държава и нови лидери, подотчетни на обществото, пояснява изданието.

Авторът обаче „говори не с умните си граждани, а с някакви хипотетични критици, гледащи отстрани, на които първо трябва да напомни за бившите успехи на путинския екип“, забелязва вестникът.

„Статията на Путин е замислена като насрещна стъпка към най-активната, работеща, мислеща, търсеща част от обществото. Но тази стъпка е твърде малка, незабележима. Ако това са отговори на въпросите за политическата система, икономическото устройство, качеството на институциите, въпросите май все още звучат далеч по-интересно и актуално от получените отговори“, коментира „Ведомости“.

В друг материал всекидневникът цитира представители на руската компартия, според които публикацията на статията на Путин в „Известия“ е нечестна, тъй като изглежда не е платена от предизборния фонд на кандидата. Мая Гришина от руската ЦИК обаче не разглежда статията като агитационен материал, а законът не забранява на кандидат-президентите изявления в медиите, добавя „Ведомости“.

„Путин уклончиво заобикаля острите теми“ и „все още иска да бъде президент на всички хора в Русия. Обаче идеологическата борба, започнала в рамките на президентската кампания, надали ще му позволи и занапред да избягва избора на по-изразен курс и по-ясна стратегия“, прогнозира „Утро“.

Невъзможно е вече Русия да се върне „в нестабилното равновесие от 90-те – няма да го позволят нито елитите, нито опозицията, нито улицата, събудена от кампанията“ за парламентарните избори миналия декември, твърди електронният вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.