Румъния: Окупирай властта!

в. Ромъния либера

От Ню Йорк до Атина, Лондон, Мадрид и Будапеща духа вятърът на фрустрацията, който изкарва хората на улицата. Вятърът стигна и до Букурещ – искрата беше реформата в здравеопазването. Президентът мотивира оттеглянето на закона, като каза, че хората „не искат промяна“.

Но самият факт, че демонстрациите продължиха, показва, че президентът се лъже. Хората излизат на улицата именно защото искат истинската реформа, за която го избраха през 2004 г. Не само един закон, а цялостното функциониране на държавата трябва да се промени! Това е в действителност посланието на улицата.

Ето един парадокс: защо когато имаме един президент, който си поставя за цел реформирането и модернизирането на държавата, демонстрантите скандират „Долу Бъсеску!“ или „Бъсеску за нас е Чаушеску номер 2“?!

Социологията на общуването казва, че пропукванията се случват тогава, когато целта и средствата се разминават. Така, тези, които подкрепят Траян Бъсеску, вярват в целта на президента да остави в наследство на бъдещите поколения една модерна, реформирана и ефективна държава.

Според мен, тази споделена цел, а не непременно опортюнизмът обяснява защо толкова интелектуалци застанаха чистосърдечно зад президента. Клеветниците на Траян Бъсеску, от друга страна, гледат средствата, използвани от президента за постигане на целта му, и виждат най-вече липсата на легитимност на демократичния процес, огромната корупция, липсата на прозрачност и факта, че управляващата Демократично-либерална партия системно изглежда като единственият печеливш – политически и финансов, от усилията за „модернизация“.

Докато целта на реформата и средствата й се разминават, все ще се поставя въпросът: президентът наистина ли иска модернизиране на държавата или се възползва от него, за да укрепи властта и имуществото си и това на своите сподвижници.

Модерността означава, освен всичко друго, и върховенство на процедурата. В „правовата държава“ легитимността идва от процеса на изготвяне на обществените политики, а не от целите им, защото в една истинска демокрация целта никога не оправдава средствата!

В случая на един закон, като този за здравеопазването, една желана цел беше провалена от неадекватните средства: процедурата на изготвяне на закона беше опорочена, процесът не беше прозрачен, нямаше го онова широко допитване до специалистите и бенефициентите на реформата, което да гарантира, че проектът ще бъде приет от всички, не бяха предложени механизми, които да осигурят отсъствието на корупция и т.н.

При липсата на тези елементи, които допринасят за легитимността, стремежът на президента да модернизира здравната система не може да бъде смятан за сериозен. В противен случай се връщаме в комунистическия ад, който беше постлан с добри намерения.

Капанът, в който падна Бъсеску, беше в това да повярва и този път, че целта оправдава средствата – нещо невъзможно в една правова държава! Докато президентът продължава да бъде „президент-играч“ тогава, когато институциите не му позволяват това, всяко намерение за реформа ще бъде парадоксално застрашено от самия подход, предприет в нейна полза. Такъв е животът – пълен с иронии.

Казват, че Бог се крие в детайлите, и дяволът – също. Чух на улицата много вулгарни и унизителни лозунги, които ме натъжиха, защото изместват вниманието от основата на проблема към външната му форма. Но недоверчивостта на обществото спрямо опита за модернизиране на Румъния е лесно разбираема: когато една от многобройните министерски чанти, в които се смята, че се подслоняват ключовете на националното развитие, струва колкото една годишна заплата, е трудно да разбереш кой в действителност се възползва от „реформата“.

Цялата настояща румънска политическа класа е компрометирана. Независимо кой ще дойде на власт сега или през есента, мястото на президента Бъсеску в историята ще зависи от това как изпълнява правомощията си на арбитър, а не на играч! Само ролята на пазител на законите и гарант на процедурите ще позволи на президента да бъде този, който освобождава Румъния от оковите на комунизма.

Следователно, по парадоксален начин протестиращите правят услуга на президента, ако той наистина иска модернизацията на Румъния. Тръгвайки от тази начална точка, дадена от улицата, тестът на президентските намерения ще зависи не от това кой упражнява властта, а как!

Както казваше американският президент Ейбрахам Линкълн: „можеш да заблуждаваш всички хора известно време, или можеш да заблуждаваш част от хората през цялото време, но не можеш да заблуждаваш всички хора през цялото време!“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.