Путин: Ако у нас няма свобода на словото, къде ли има?

Властта и опозицията в Русия в навечерието на президентските избори

Путин на среща с главни редактори. Снимка: официален сайт

Министър-председателят и кандидат-президент Владимир Путин се срещна с главните редактори на най-големите руски медии. Премиерът обърна внимание не само на „новите предизвикателства“ във връзка с кампанията за президентските избори на 4 март, но и на „основните ценности“. Той съобщи, че скоро ще публикува статия, озаглавена „Не мога да жертвам своите принципи!“, информира „Комерсант“.

Присъстващите обсъдиха и първия материал от заявения вече предизборен цикъл на Путин, поместен в понеделник в „Известия“, посочват изданията. Авторът представи тази статия като покана за широк диалог за бъдещето на страната. „Известия“ обръща внимание, че Путин подготвя статия за частния бизнес и за съдилищата в Русия.

Путин обаче разказа, че „специално е помолил своя екип да остави гражданите на мира – вероятно да не терзае с предизборни атаки техния разум, отслабнал и разклатен през новогодишните празници“, отбелязва „Комерсант“.

Кандидат-президентът неочаквано връхлетя с жестока критика несправедливата приватизация през 90-те. Обяви я за нечестна, тъй като някои „отхапали многомилионни парчета“ от държавната собственост. Владимир Путин смята да промени това положение и вижда тук едва ли не основната си задача за близките шест години, коментира всекидневникът неговите планове за трети президентски мандат.

Според „Комерсант“, Путин намеква не за преразглеждане на предишната, а за нова мащабна приватизация в Русия, в която да участва по-специално средната класа – 30 на сто от населението по данни на премиера.

Путин разкритикува радио „Ехото на Москва“, което излъчвало „дивотии“ – експерти заявили, че за Русия нямало значение на какво разстояние от страната ще бъдат разположени противоракети. „Та това не е информация, това е обслужване на интересите на една страна“, каза премиерът.

„Ами системата за ПРО? За нас не е безразлично къде ще се появят елементи от тази система. В Грузия ли? Значи тогава ще трябва да си насочим ракетите срещу Грузия? А какво ни остава?! Че ние сме готови за дискусия с всички!“, цитира думи на Путин „Комерсант“.

С парите на собствените данъкоплатци се обслужват политически интереси на други държави – подобна история не може да се случи в САЩ, коментира премиерът. „Ако у нас няма свобода на словото, къде ли има?“ – възмути се той, пише „РБК дейли“.

Според руския премиер, опозицията няма основания да критикува властите, че били затворени – тя самата избягвала диалога, отбелязва печатът. „Какво искат те всъщност? Да кажат, че няма дискусия – или пък не желаят да дискутират? И лично аз, и мои колеги искат да се срещнат, да поговорят с тях. Неведнъж сме ги канили, не са дошли нито веднъж“, заяви Путин, цитиран в „Росийская газета“. Ако хората в Русия поверят страната на друг, „значи тъй да бъде, нека работи“, каза кандидат-президентът.

Путин припомни, че руските писатели Борис Акунин и Дмитрий Биков от основаната наскоро „Лига на избирателите“ са били поканени тези дни на церемония за награждаване на журналисти, където е присъствал и той. Те обаче не са дошли, пише „Ведомости“, цитиран от Би Би Си.

Акунин уточнява пред „Ведомости“, че не би участвал в „протоколна среща, посветена на предизборната кампания на Владимир Путин“, но и той, и колегите му с удоволствие биха разказали на Путин какво мислят за положението в Русия, „ако иска да чуе“ това.

Биков заявява за вестника, че е готов за политически диалог с Путин. Може да бъдат обсъдени примерно насроченото за 4 февруари шествие на опозицията в Москва, което среща спънки от страна на властите, или това как да бъде спряно подслушването на опозиционери, клеветите срещу тях и цензурата в телевизията, посочва руският писател.

Изданията обсъждат подготовката за опозиционната акция. „Московското кметство започна консултации с оргкомитета на движението „За честни избори“ и има нагласата да разреши протестното шествие на 4 февруари“, посочват пред „Известия“ участници в преговорите.

Опозиционерът Борис Немцов – съпредседател на нерегистрираната Партия на народната свобода, хвали пред вестника „добрата воля“ на градските власти, но съобщава, че все още има спорове за маршрута на шествието.

Властите се опитват максимално да затруднят организаторите и „недвусмислено намекват“, че акцията е нежелана, пише „Независимая газета“. Изданието търси причината в разпространена наскоро „поредна порция записи от подслушване“ на опозиционни политици – те се канели в случай на отказ да заплашат властите с неразрешен протест. Един от заснетите в клипа обаче твърди, че голяма част от видеозаписа е фалшифицирана.

Всички записи от подслушвания се публикуват само за да бъде дискредитирана опозицията и да не се допусне масова демонстрация на 4 февруари, твърди Немцов, цитиран в „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.