Русия – протестното движение се организира

в. Файненшъл таймс

Аморфното протестно движение в Русия придобива по-организиран вид със създаването в сряда на група от известни интелектуалци и звезди, които изкараха на улиците огромно множество миналия месец и обещават да използват звездната си сила за борба за честни избори за президент, които предстоят на 4 март.

„Лигата на избирателите“ включва уважавани лидери на руската градска интелигенция, в това число известни писатели, телевизионни журналисти, видни блогъри и рок звезда. Лигата изглежда е опит да обедини интелектуалната класа на Русия, която в продължение на 200 години се смята за самопровъзгласен пазител на аристичния вкус и моралните стандарти, които съществуват отвъд политическите борби.
На церемонията по учредяването си новата група обяви, че е отворена за всеки при едно условие: да не е политик.

„Ако сте кандидат за президент или имате политически амбиции, тук не ви е мястото“, каза Георгий Василиев, диригент и говорител на лигата. „Но ако идвате като гражданин, загрижен за бъдещето на страната си, тогава сте добре дошъл“. Целите на лигата са скромни – мониторинг на избори и на свободата на медиите. Тя обяви също, че е отворена за диалог с Кремъл, макар двете страни да се обвиняват взаимно в саботиране на усилията за преговори.

„Ако режимът иска диалог, кой от нас ще откаже?“, каза Леонид Парфьонов, известен телевизионен водещ, който е един от главните учредители на лигата. „Не друг, а властта казва, че след смъртта на Махатма Ганди няма с кого да разговаря“. Премиерът Владимир Путин обвини лидери на протестиращите, че симулират желание за разговори. „Те казват: Искаме дискусии, но властите не ни чуват. Ние обаче ги поканихме, а те не дойдоха“.

Масови улични протести избухнаха в Москва и други руски градове, след като резултатите от парламентарните избори през декември бяха фалшифицирани в полза на управляващата партия Единна Русия. Те кулминираха в демонстрация на близо 100 000 души в центъра на Москва на 24 декември. Планирано е демонстрациите да продължат на 4 февруари с шествие през центъра на Москва. Организатори казаха, че ще разберат в петък дали искането им да проведат шествието е разрешено от властите.

Лигата каза, че не преследва никакви политически цели или лозунги освен честни избори. „Целите са скромни, но те са своевременно необходими и осъществими и много ще променят“, каза Маша Липман, политолог в мозъчния тръст Център Карнеги в Москва. „Има много доказателства, че наблюдателите са пресекли много опити за фалшифициране“ по време на парламентарните избори на 4 декември, каза тя.

Дистанцирането от политиците е важно за значимостта на лигата, каза Липман. „На митингите хората не искаха да слушат политиците“, каза тя. Най-бурните аплодисменти обикновено бяха запазени за известни личности като Парфьонов или Борис Акунин, друг основател на лигата.

Юри Шевчук, друг член на лигата, който е вокалист на изключително популярната руска рок група ДДТ, каза: „Времето на дилетанта дойде“. „Ние не сме политици, ние сме аматьори, но в днешно време дилетантите могат да направят повече от професионалните политици. Не забравяйте: Титаник е бил построен от професионалисти, а Ноевият ковчег – от аматьор“.

Друга организация, посветена на политическите действия – Гражданско движение на Русия – бе създадена от депутата от Държавната дума Иля Пономарьов от опозиционната партия „Справедлива Русия“. Въпреки опозицията Путин почти със сигурност ще спечели президентските избори на 4 март и за трети път ще стане президент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.