Има ли алтернатива на Путин?

Плакат срещу Путин на митинга на 24 декември. Снимка: ридус

Рейтингите на повечето кандидати за президентския пост в Русия почти не бележат промяна от месец насам. С 10 на сто обаче е нараснал броят на желаещите да изберат за президент днешния премиер Владимир Путин, пише руският в. „Комерсант“. Според ново проучване на центъра ВЦИОМ, на 4 март за Путин смятат да гласуват 52 на сто от избирателите, което му гарантира победа още на първия тур.

Експерти изтъкват, че за повечето хора в Русия Владимир Путин си остава безалтернативен кандидат. Нараства и рейтингът на властовата партия „Единна Русия“, чийто лидер е премиерът: след спечелените от нея парламентарни избори през декември я подкрепяха 35 процента от анкетираните, а сега – 42 на сто, посочва изданието.

Аналитик на ВЦИОМ обяснява тези показатели с промяна в „общополитическия контекст“. След Нова година митингите в Русия намаляха, общественото мнение се успокои, а предизборната кампания на Путин е доста успешна – „народът иска силна ефективна власт“, уточнява той.

Според социолог от друга агенция – „Левада“, върху нагласите влияе „неспирната предизборна пропаганда“. Освен Путин, в руското политическо поле „са останали само хора, изцяло отработили своя ресурс“, твърди обаче трети наблюдател, цитиран в „Комерсант“.

Бизнесменът Михаил Прохоров представи пред „Комерсант“ своята президентска програма под наслов „Истинско бъдеще“. Кандидатът смята да я осъществи за четири години, пише всекидневникът в друг материал. Едни експерти наричат програмата на Прохоров „добра и демократична“, а други – „мешаница от либерални и национално-патриотични тезиси“, отбелязва изданието.

Като мерки от първа необходимост кандидатът споменава нуждата да се гарантира свобода на медиите чрез задължителна продажба на контролните пакети в държавните електронни медии и да бъде забранена пропагандата на култа към личността. Милиардерът обещава да ограничи управлението на руския президент и губернаторите „до два мандата за цял живот“ вместо сегашното ограничение, допускащо само два поредни.

Прохоров смята да облекчи създаването на нови партии, да намали от 7 на 3 процента бариерата за влизане в парламента, да гарантира правата на наблюдателите, да отстрани властовите органи от формирането на избирателни комисии, да върне в бюлетините графата „срещу всички“.

Кандидатът отрежда отделно място за републиките от Северен Кавказ: от една страна им обещава освобождаване от данъци до 2020 г., а от друга – специален статут за същото време, който намалява възможността самостоятелно да назначават магистрати и силови шефове.

Фактически е предвидено и образуване на офшорна зона в Северен Кавказ – „вредно предложение“ наред с набелязания „курс към създаване на единен геоикономически център на базата на ЕС и Русия“, забелязва един от експертите, цитирани в материала. Либералдемократите в Русия отдавна агитират за някои от мерките, които предлага Прохоров, пише „Ведомости“.

Електоратът на Прохоров все още се формира, но той „явно се ориентира към два слоя: либералите, които искат политическа реформа и изборност на всичко възможно, и хората, които очакват чудо“, коментира за вестника руски политолог.

За тези хора политическите убеждения на Прохоров нямат значение. Те се надяват, че кандидатът ще може да управлява страната добре, като я предпази от силни трусове – например експанзия на китайци или кавказци. Това е доста сериозна част от електората, добавя наблюдателят. „Хората искат не козметична замяна на Путин с който и да е опозиционер, а честни избори.

Днес премиерът е възприеман като основната пречка по пътя към демокрация в Русия“, заявява пред „Независимая газета“ Иля Яшин от ръководството на движение „Солидарност“, съорганизатор на насрочения за 4 февруари в Москва нов масов протест на руската опозиция.

До събота 20 хиляди души изразиха чрез Фейсбук желание да участват в мирното протестно шествие, информира „Новие известия“. Организатори съобщават пред руски издания, че смятат днес да подадат в московското кметство заявка за 50-хиляден протест.

Митингуващите успяха да формулират съвсем ясен списък от искания, повечето от които са абсолютно неприемливи за Кремъл и министерския кабинет. По-специално отмяна на резултата от парламентарните избори и насрочване на нови, а също и освобождаване на политзатворниците, пише електронният в. „Утро“.

Най-печеливша стратегия за Путин сега ще е бавният дрейф към решаващия ден на вота. Дотогава той не може да си позволи да дразни бездруго ядосаните вече градски общности, но явно няма да прави и радикални отстъпки на демонстрантите, прогнозира изданието.

Властите прибягват към успокоителни жестове – връщат губернаторските избори и монтират камери в избирателните секции. Там обаче спокойно пренебрегваха дори истинските наблюдатели или пък направо ги изхвърляха навън, споделя „Утро“ впечатления от предишни избори.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.