Великобритания се пита в криза ли е капитализмът

Опасенията за състоянието на капитализма нарастват и това личи по много неща – от протестите на движението „Окупирай Лондон“ пред катедралата „Сейнт Пол“ до заглавията за скандални възнаграждения на банкери, а политиците просто догонват обществото, пише в. „Гардиън“.

При все това е удивително да чуеш премиер-консерватор да отправя нападки срещу лондонското Сити, да хвали кооперативите и да говори за криза на капитализма. Да се говори може да е евтино, но думите все пак имат своята стойност – премиерът Дейвид Камерън просто постави бонусите, корпоративното управление и неравенството начело в дневния ред на правителството. Може и да е бил принуден да го направи, но това си остава възможност, която не е за изпускане.

„Отговорният капитализъм“ се проваля, отбелязва в друга статия „Гардиън“. „Отговорният капитализъм“, който защитават премиерът Дейвид Камерън и водачът на лейбъристите Ед Милибанд, е претоплена и поставена в нова опаковка религиозна идея, която заплашва да попречи, а може би да торпилира по-фундаменталната икономическа реформа, която ни е необходима.

Подобно на църквите, премиерът и Милибанд ще продължат да говорят за бедността и високите заплати, които шефовете на зле работещи предприятия и банкери „не заслужават“, но няма да има дебати за неравенството, от което зависи функционирането и оцеляването на системата.

„Отговорен капитализъм“ е точно такъв оксиморон, какъвто е и „човеколюбива война“ или „благотворен глад“. За да започнем да признаваме това обаче самите ценности на системата трябва да бъдат поставени под въпрос, а не само нравствената и регулаторната рамка, в която те действат, допълва авторът на статията.

Напоследък не минава и ден без някой политик да не заговори за „етичен капитализъм“ и да не се произнесе върху мерките, които са нужни за установяването му, посочва в. „Индипендънт“. Независимо от политическите манипулации, усилията им трябва да бъдат приветствани. Финансовата криза изложи на показ нестабилност и несправедливости, която не са нито желани, нито целесъобразни. Проблемът е, че предложеното лечение остава погрешно насочено.

Дейвид Камерън е единственият партиен лидер, който наистина разбира капитализма, отбелязва „Дейли телеграф“. За разлика от съперниците си премиерът не изпитва дълбока привързаност към политическата теория. Изучавайки политология, философия и икономика, още в университета той се запознава с ограниченията им.

В частни разговори казва, че се отнася с подозрение към всичко, което завършва на „-изъм“, поради което вчерашната му реч за капитализма бе толкова смислена и го отличи като единствения партиен водач, който наистина разбира за какво става дума. Чухме от всеки от тримата ни лидери неговата дефиниция за капитализъм, сякаш всеки от тях се явяваше на конкурс за есе, наградата в който е ключът към „Даунинг стрийт“ 10.

Ед Милибанд определи „хищния капитализъм“ като зло, с което единствено лейбъристко правителство може да се справи подобаващо. Ник Клег предложи икономика на работническата собственост, която според него олицетворява либерал-демократичните ценности.

В речта на премиера доловихме гласа на неговия главен съветник по стратегиите Стив Хилтън, който смята, че е дошла ерата на теорията му за „социалната отговорност“. За Хилтън идеите за капитализма и „социалната отговорност на компаниите“ са всичко друго, но не и мъгляви, тъй като са променили живота му, а схващанията му по темата и тези на Камерън се преплитат от години, допълва „Дейли телеграф“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.