Първанов защити пред Буш интересите на Русия

На съвместната си пресконференция с Буш президентът Първанов се направи на твърд защитник на националните интереси, но всъщност защити руските.

Критичния му тон за американския противоракетен щит и думите, че България ще приеме по този въпрос “решение, което е постигнато в диалог и прозрачност и което не е насочено срещу трета страна, в това число и Русия“, на езика не дипломацията може да се разтълкува като подкрепа на Путин.

Като че ли Първанов зае позицията на Путин, но говори по-хрисимо, той като България е член на НАТО и няма как иначе.
Към това може да се добави малък детайл – на същата пресконференция Първанов нарече руския президент на малко име – Владимир. Като продължение на това, че двамата с Буш се наричаха взаимно Джордж. Първанов набута равнопоставено и Путин в диалога.

Към тона на Първанов може да се добави общият тон на българските вестници по време и преди посещението – то беше представено кто настъпващо природно бедствие (виж снимките на вестникарските заглавия в материала “Как българските вестници се бъзикат с Буш”). Като види вестниците, и най-тъпият американски дипломат ще проумее, че отношението в България към Буш и американската политика на всички равнища е преобладаващо негативно и същевременно лицемерно – ние сме съюзници, приятели, ама Русия по ни харесва. Владимир ни е приятел.

Русия е пусната тук в енергийния сектор, без никаква мисъл за стратегията на ЕС за енергийна независимост от нея.

Същевременно Първанов зове за американски инвеститори. А Съюзът на издателите в България и Съюзът на електронните медии написаха сълзливо писмо до Буш да помогне на болните от СПИН деца в Либия, което ще помогне на сестрите. Дали пък някога няма да напишат писмо до Путин, който до момента мълчи като комунист по въпроса?

 

(Виж в още в „Малък коментар“ за противоракетния щит и конфликтът САЩ-Русия)

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.