Компютър разгадава пъзела на Щази

Франс прес

Нарязани документи на Щази, които ще бъдат възстановени от компютъра. Снимка: Институт Фраунхофер

За възстановяването на гигантския пъзел от хиляди документи в архивите на Щази, разпилени при рухването на ГДР, Германия разчита на дигитална реконструкция, извършена от компютър  – колосален проект, чиято пилотна фаза е на път да завърши.

През ноември 1989 г. пред телевизионните камери от цял свят берлинчани атакуваха с кирки Стената на срама, готова да рухне. Успоредно с това далеч от погледите започва друг вид разрушителна дейност: Щази – всемогъщата политическа полиция на източногерманския режим – се опитва да унищожи тайните си.

В продължение на няколко седмици агентите от министерството на Държавната сигурност настървено накъсват стотици хиляди досиета, доклади от разследвания и разпити, преди населението да обсади сградите на министерството и да сложи край на това унижощаване. Възстановени са общо 15 500 чувала с между 50 и 80 хиляди къса хартия, а през 1995 г. започва работата по възстановяването на тези архиви… ръчно.

Проектът се основава на желанието да се запази за поколенията паметта на нацията, на което германците особено много държат: откакто преди 20 години обществеността получи достъп до архивите на тайната полиция, Федерална служба, отговаряща за тях, е получила 2,83 милиона молби за информация.

Експериментална машина

Главозамайващите мащаби на начинанието може в крайна сметка да го провалят. „През 2000 г. Бундестагът поиска от нас да намерим възможности за ускоряване на това възстановяване“, обясни Йоахим Хойслер, един от ръководителите на програмата.

„Казахме си, че това е едно полезно за Института Фраунхофер предизвикателство“, разказва инженер Бертрам Николай от специализирания в приложните изследвания институт, комуто хрумнало да разработи процеса на „виртуална реконструкция“ с помощта на компютър.

Разработихме експериментална машина, а през първото тримесечие на 2007 г. започнахме пилотната фаза на проекта, разказва Хойслер, с когото се намираме в стая в бившата централа на Щази, превърната в архивен център и музей в неприветливия квартал „Лихтенберг“ в бивш Източен Берлин.

Встрани от него на големи маси шестима негови сътрудници изпразват на светлината на неонови лампи сред гробна тишина съдържанието на прословутите чували. Задачата им е да направят първоначално пресяване и да разпределят парчетата в кутии, чието съдържание по-късно ще се сканира.

От така класираните и регистрирани документи може да започне  „виртуалната реконструкция“: парчетата се подбират въз основа на критерии като цвят на хартията, формат, шрифт на буквите или тип изписване (на машина или на ръка).

„До момента сме дигитализирали съдържанието на 70 чувала“, подчертава Бертрам Николай, уточнявайки, че в края на пилотната фаза – което ще рече „до няколко месеца“ – би трябвало да бъде
възстановено съдържанието на 400 чувала.

За финансирането на тази фаза са похарчени общо 8 милиона евро, а за да се мине в следващия етап, ще са нужни много повече. Колко? Хойслер и Николай ще установят това въз основа на пробната фаза.

Цялостният процес на „виртуална реконструкция“ няма да започне по-рано от 2013 г., а най-вероятно през 2014 г.“, казва Николай, който е убеден, че има истинска политическа воля проектът да бъде доведен докрай.

Общественият интерес във всеки случай, изглежда, не отслабва: през 2011 г. във Федералната служба, отговаряща за достъпа до архивите на Щази, са постъпили 80 611 нови молби.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.