Гласове от кенефа

Румен Белчев

Да свалим шапка на българския читател!

Да се поклоним на безименния герой, успял да се пребори с тоновете заливаща го вестникарска информация, за да се добере до грамчетата истина в нея! Да се възхитим и на сръчността, с която крие газетите от децата си!

И – след като свършихме с поклоните, да изкажем съчувствия на пишещите срещу някой лев в газетите момчета и момичета… Какво ли не прави човек за единия хляб!

Какво продава вестниците? Според остарялото схващане на пионерите на освободения от всичко български печат – мирисът на кръв и сперма. Може би затова светската страничка на „ТЕЛЕГРАФ“ се казва „BG аромати“.

Животът обаче се развива и храброто репортерско войнство е насъскано да дири други, още по-пикантни миризми!

„ВСЕКИ ДЕН“ тича след фолкпевица, за да разкрие животрептущата истина на читателите си – „Двамата така се разгорещили в приказки, че за да се усамотят поне за малко, се отправили към единственото интимно място в заведението – ВИП тоалетната. Какво точно са правили вътре, не е ясно…“ Само така – да има загадка, недомлъвка, мръсотийка и в двата смисъла – така се прави тиражен вестник.

Не ви достига ароматът? Смятате, че ВИП тоалетната не мирише достатъчно? Давайте – на същата страница друга фолкпевица „Нощем тича с фенер до нужника“! Бедната – била го закъсала финансово, защото „се направила на примадона пред влиятелен медиен бос“. Босът, разбира се, се почувствал обиден и – няма да се сетите какво направил – облъчил я с енергия. „Силната му енергия, повлияла негативно на не един и двама, разсипва живота й, категорични са запознати с тези явления“.

Прескачаме кенефната тема и се насочваме малко по-високо. „Мис Пернишко дупе прерасна в оргия“ – радва се „ТЕЛЕГРАФ“. Има си и снимки – за който не вярва.

Инициаторът на конкурсите с дупета – абсолютно независимият „ТРУД“, вече се е издигнал над кенефната журналистика. Той е удостоен с доверието да лъска патъци. Скандалът между премиера и вицепрезидента заради ордена „Стара планина“ премина бързичко през изключително независимите медии, но все пак не е зле да се покаже още веднъж кой на чия страна е! Разгръщаме и – о, ужас! „455 престъпници помилвани от Марин за два мандата“!

И на тоя човек, закрилник на българската престъпност, му дават орден, така ли?

Другата хептен независима газета, „МОНИТОР“, не се е сетила да уязви някак опонента на любимия си премиер, но пък от страниците є направо текат верноподаничество и патриотизъм  – „Бойко и Меркел спасяват еврото“.

Ами да – ако не е той, кой друг ще го спаси!

В общото единомислие на газетите за качествата и всемогъществото на премиера, гарнирани с кенефни истории (нещичко трябва да има и за четене все пак), прави впечатление едно фундаментално противоречие, хвърлящо в смут четящата общественост.

„ПРЕСА“ родолюбиво ни разяснява, че „Ръченица и хоро изпиват целулита“, а „ТЕЛЕГРАФ“ опонира с твърдението, че „Сексът маха целулита“.

И после ще ми говорите, че в българската преса нямало дискусии – хайде де!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.