Гърция – певци и спортисти на стената на длъжниците

Ройтерс

Популярен изпълнител и вече пенсиониран известен баскетболист са в списъка на водещите 4000 данъчни длъжници, който гръцкото правителство публикува като част от политиката на назоваване за назидание, която има за цел да накара длъжниците да си платят.

Укриването на данъци в Гърция е широко разпространено, като международните кредитори на страната – Европейският съюз и Международният валутен фонд, настояват Атина да подобри събираемостта на данъците, за да продължат те да помагат финансово задлъжнялата държава.

Публикуваният в неделя вечерта списък включва множество осъдени данъчни мошеници и неуспели бизнесмени, известен изпълнител, съпруг на бивша министърка, както и вече оттеглила се от спорта баскетболна звезда, освободена неотдавна от двугодишна присъда затвор за незаконно притежание на оръжеен склад.

Атина заплашваше, че ще публикува списъка в продължение на месеци и трябваше да промени някои закони за личните данни, за да осъществи намерението си. Списъкът бе пазен на сигурно място в парламента, където депутатите можеха да го прочетат, без да си водят бележки.

Гръцките власти засилиха преследването на данъчните нарушители откакто Лукас Пападимос, банкер технократ, бе определен за премиер през ноември миналата година с мандат да осъществи бюджетни съкращения и икономически реформи, наложени от кредиторите на страната. Полицията вече задържа редица бизнесмени за неплатени данъци, като повечето от тях ще бъдат изправени пред съда през следващите месеци.

Повдигането на тайнствеността, която до момента закриляше данъчните длъжници, ще създаде усещане за справедливост у честните граждани, които си плащат данъците и които са притиснати от безпрецедентното покачване на данъците като част от наложените от ЕС и МВФ мерки за икономии, смятат анализаторите.

„Това също така ще предпази честните граждани от риска да правят бизнес с ненадеждни партньори“, каза Димитрис Мардас, преподавател по икономика в университета в Солун, втория по големина град в Гърция, който миналата седмица бе разтърсен от разкритията, че високопоставен местен данъчен служител е участвал в схема за рекет.

Фигуриращите в списъка 4000 души дължат на Гърция общо около 15 милиарда евро, но публикването на списъка има повече символична стойност. По-голямата част от тези пари не могат да бъдат събрани, заяви Мардас. „Много от тях просто не могат да платят, на някои дори държавата им дължи пари“, каза той.

На върха на списъка с неплатени задължения от 952 милиона евро е осъдено лице за данъчни измами, което вече излежава присъда от 504 години затвор за издаване на фалшиви фактури на компании, които са искали да намалят своите данъци.

Гърция има около 60 милиарда евро (77,52 милиарда долара) в неплатени данъци, сума, която е равна на около една четвърт от икономиката на страната според публикуван през ноември миналата година доклад на ЕС. Само 8 милиарда евро от тази сума може бързо да бъде възстановена, смята ЕС, като дори това е достатъчно голяма сума, за да намали наполовина бюджетния дефицит на страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.