Юлияна Плевнелиева: Трябва ни Бойкомет. Да го прати през девет планини в десета


„Не ни трябва бойкометър, трябва ни бойкомет. Да го прати през девет планини в десета и там да се оправят, завалиите…“ Това е написала в социалната мрежа Twitter на 18 октомври 2010 година съпругата на президента Росен Плевнелиев Юлиана Плевнелиева. Туитът се появи тази вечер във Фейсбук и предизвика бурни коментари. (Става дума за сайта politikat.net, където има „бойкометър“ за изпълнението на обещанията – б.р.)
Макар че първата дама не се появи на нито едно от публично-церемониалните събития по встъпване в длъжност на съпруга си и избягва контакт с медиите, присъствието й блести в социалните мрежи, коментира Медиапул.

Веднага след победата на първи тур на кмета на София Йорданка Фандъкова на 23 октомври миналата година, Плевнелиева е написала в Twitter: „…десетки бездомни кучета, лаещи радостно…празнуват победата на Фандъкова“.

Бившата шефка на ИТ-отдела на „Икономедия“ активно участва във вътрешната социална мрежа на „Дневник“ и „Капитал“. Така например във вторник Юлияна Плевнелиева е препоръчала отговора на шефа на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова до вътрешния министър Цветан Цветанов, публикуван в сайта „Дневник“. Въпросната публикация е озаглавена „Мирослава Тодорова: Министър Цветанов цели да смачка правото ми да изразявам становище за съдебната реформа“, е проследил „Медиапул“.

Снимка на yumito (Юлиана Плевнелиева) в Twitter

На 12 ноември м.г. Плевнелиева е препоръчала остро критична публикация на бившия американски посланик Джеймс Пардю „Невиждано политическо изнудване на всички нива“ – между другото, посветена на корупционната прегръдка между властта, бизнеса и медиите в България и купуването на изборите.

В същата социална мрежа Плевнелиева е качила статията от „Дневник“: „Портрет на угрижения премиер отрязан от изложба в парламента“ и коментара на Любослава Русева „Аз лъже, Аз изяде“, който е посветен на скандала, предизвикан от вътрешния министър Цветан Цветанов в началото на предизборната кампания на Росен Плевнелиев. Тогава вътрешният министър съобщи, че се запознал с Плевнелиев по повод на изнудването му за подкуп от общински съветници в предишния Столичен общински съвет.

„Новооткритият“ туит на Юлияна Плевнелиева от октомври 2010 г. „Не ни трябва бойкометър, трябва ни бойкомет…“ във вторник се тиражира усилено във Facebook, където възпламени страстите и за кратко време спечели няколко десетки привърженици. Контекстът на този туит трябва да се търси в сложната обстановка, в която към октомври 2010 се озова „Икономедия“, в която доскоро работеше Плевнелиева.

Част от участниците във „Фейсбук“ предложиха Юлияна Плевнелиева да бъде издигната за президент вместо съпруга си, както и да стане премиер на предстоящите парламентарни избори. В Twitter псевдонимът на Плевнелиева е yumito. Неин туит преди повече от година е, че съществува човек на име Бойко Първанов. „Сигурно е тъжен“, туитва yumito.

Останалите й туитове са свързани с впечатления от всекидневието – мнения за различни заведения, и споделяне на възгледи за бита на една 35-годишна модерна жена.

Публичното разкриване на туитове на yumito предизвика реакцията на нейни приятели и пиари на новия президент. Те не отрекоха истинността им, но упрекнаха коментиращите, че ги вадят от контекста. Това, което остава неясно от страна на президентството, е какъв всъщност е актуалният статус на семейство Плевнелиеви.

От в. Сега

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.