Умора от бранда Путин

Кадиров и Путин. Снимка: официален сайт

Владимир Путин в момента е „най-основният кандидат“ за президент на Русия. Дори опонентите му не оспорват това, пише „Независимая газета“ в обширен материал за шансовете на руския премиер на изборите за висшия пост в страната, насрочени за 4 март. Експерти на вестника обаче откриват „слаби брънки в политическо-психологическия портрет на главния участник в предстоящата надпревара“.

След дългите години, прекарани на политическия Олимп, Путин е свикнал да бъде недосегаем за критиката и няма навици за действия в конкурентна среда, коментира Елена Шестопал, социолог от Московския университет. Политическата машина в Русия започна да работи за победата му, но в страната „личи и умора от бранда „Путин“, отбелязва бизнесменът Игор Минтусов.

Ако Путин не спечели изборите още в първия тур, това ще е катастрофа за него. Съответно кандидатът е „принуден да приема за ориентир не общественото мнение, а психологията на онзи клан, който сам е създал и чийто заложник е в момента“, твърди политологът Михаил Делягин, макар да признава, че „засега Путин наистина няма алтернатива“.

Путин се очертава като слаб президент. След мартенския вот „политическият елит в Русия ще бъде изправен пред избор: или да запази Путин с риск да се срути цялата политическа система, или да се откаже от Путин и да го смени с лидер, по-адекватен (…) на новите политически реалности“, заявява експертът Николай Петров от Московския център „Карнеги“. „Ще видим нов Путин – убеден е наблюдателят Алексей Мухин, – но едва когато започне да издава първите си укази и да разполага по ключовите постове хора от новия си екип“.

Засега обаче Путин, „емоционално е възприел“ масовите протести срещу днешните власти в Русия, „дори частично се е обидил на народа“, но това го е подтикнало да се обърне с лице към обикновените хора, добавя Мухин – очевидно във връзка с предизборните статии на премиера в руския печат.

Премиерът не желае да участва в дебати, нито да води кампанията си като другите, да говори по основните проблеми, изтъква обаче аналитикът Владислав Иноземцев.

В първата статия на Путин в „Известия“ миналата седмица изобщо липсва думата корупция, не се говори и за политическа реформа. При все това съветниците на Путин го убеждават, че народът го обича, „и са готови на всичко, за да го убедят окончателно“, допълва експертът.

Изданията широко коментират втората статия от предизборния цикъл на Путин, поместена вчера в „Независимая газета“. Това е „най-съдържателната статия по етническия въпрос (…) от хора с лидерски претенции“ в Съветския съюз и в Русия, заявява главният редактор на всекидневника Константин Ремчуков в интервю за радио „Ехото на Москва.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков ми каза, че премиерът пише сам своите статии, посочва Ремчуков. „Абсолютната полза“ от тях според него е, че хората виждат начина, по който мисли кандидат-президентът. Смисълът на вчерашния материал е по-специално Путин „да съобщи на своите избиратели и на всички граждани, че териториалната цялост на Русия за него е абсолютен приоритет“, добавя журналистът.

Руският премиер предлага миграционната политика на страната да бъде изведена на принципно ново равнище и конкретен механизъм за това, подчертава Ремчуков. И допълва, че би желал по-строги правила за регистрация на чужденците, идващи в Русия – „таджикистанци, узбекистанци, киргизстанци и други“. „Да не се мотаят хора, събрани в неясни групички, които стават доста, доста агресивни напоследък“, обяснява той.

Нарушителите на правилата за жилищна регистрация може скоро да бъдат хвърляни в затвора, както по времето на Сталин, пише „Московский комсомолец“, цитиран от Би Би Си. Според бившия директор на федералната служба по миграцията Вячеслав Поставнин, предложената от Путин наказателна отговорност за такива нарушения само ще увеличи корупцията сред полицаите.

„Държавната дума ще направи думите на Путин закон“, твърди обаче „Утро“. Председателят на парламента Сергей Наришкин заяви, че депутатите непременно ще обсъдят статията на премиера, пояснява електронният вестник.

Путин говори пред Форума на народите от Южна Русия в кавказкия град Кисловодск и продължи темата за междуетническите отношения. Той обясни, че разпалването на вражда е предателство, а клановият принцип и корупцията са унизителни за Русия, пише „Росийская газета“. Междуетнически противоречия пламват там, където възниква „управленски и правен вакуум“, където чиновниците пренебрегват законите, създават привилегии за отделни хора и общности, подчерта руският премиер.

„Кавказ положи клетва пред Путин“, пише в заглавие „РБК дейли“. Мустафа Абдулаев, представител на република Кабардино-Балкария, обеща в Кисловодск на кандидат-президента, че на 4 март за него ще гласува цял Кавказ, пояснява изданието. Чеченците няма за кого да гласуват, освен за Путин, заявява лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров пред „Комерсант“ и обещава на шега 150-процентов резултат в полза на днешния премиер.

Запитан дали чеченският бизнес не симпатизира по-скоро на друг кандидат-президент – милиардера Михаил Прохоров, Кадиров „изведнъж става сериозен“ и пита на свой ред: „Кой обаче ни осигурява този бизнес? А сигурността на този бизнес?“. Възможно е Путин наистина да събере и 150 процента в Чечения, заключава кореспондентът на „Комерсант“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.