Давос 2012 – финансова нестабилност и протести с иглута

Асошиейтед прес

Световният икономически форум в Давос. Снимка: фотошотс

Между хотелите, където една нощувка струва 500 долара, и кордоните на силите за сигурност в швейцарския курорт Давос изниква лагер на протестиращи с иглута. Той сякаш е предупреждение към събралите се тук богати и могъщи хора: внимавайте, да не спите и вие догодина в снега.

В много страни изгледите за просперитет са все по-малки. Доверието в президенти и директори, в системите, които те представляват, намалява. Над еврозоната витае несигурност, така е и в Афганистан, Сирия и Северна Корея. И сега движението „Окупирай“ се пренесе на Световния икономически форум – започващата утре ежегодната среща на 2600 влиятелни личности от почти 100 страни и стотици компании.

В Давос ВИП гостите обикновено биват скрити от критиците, за да могат на спокойствие да решават финансовите проблеми. Тази година глобалното движение срещу естаблишмента е представено от малка група протестиращи, готови да посрещнат големите ръководители на бизнеса и световната политика с лагер от иглута и юрти, с антикапиталистически искания.

Сякаш и времето дори работи за протестиращите. „През последните 42 години никога не съм виждал толкова много сняг в Давос“, написа в неделя в Туитър Клаус Шваб – човекът поставил началото на икономическия форум. „Снегът е идеален за иглута!“, написаха в отговор представители на движението „Окупирай“.

Заради огромния брой проблеми, които трябва да решават тази година, мнозина от участниците в Давос може и да предпочетат да се отдадат на по-лека и по-доходоносна дейност – сключване на тайни корпоративни сделки, запазената марка на икономическия форум. Политиците от САЩ и други страни ще търсят инвестиции за районите си, инвеститорите ще издирват обещаващи млади предприемачи, а всички заедно – поредното гениално изобретение.

„Истината за Давос е, че там може да се постигне нещо и там всяка година се постигат някои неща – това са бизнес сделките“, каза френският политически анализатор Доминик Моизи.

Вниманието ще е насочено към директорите на корпорации от Китай, но Европа ще е залязващата звезда на тазгодишния форум. Горчива ирония за организаторите, които години наред работеха за разширяване на форума, та в него да не участват само европейците и американците, изградили репутацията му.

Германският канцлер Ангела Меркел ще открие официално срещата с много важно слово, което може да очертае посоката на политиката й за европейската дългова криза през идните месеци.

Списъкът с участниците в Давос е по-дълъг от когато и да било в четирийтгодишната му история – включително близо 40 държавни глави и 18 управители на централни банки. Заедно с тях в едноседмичния брейнсторминг, в който може участваш само с покана, ще се включат и бизнес лидери, учени, анализатори, правозащитници и други. Целта на обсъжданията е да се очертае глобалният дневен ред за следващата година. „Това е идеалният „барометер на световния климат“, каза Моизи.

Четири години след кризата с високорисковите ипотечни кредити и произтеклия от нея финансов срив растежът в богатите страни още е анемичен. Мнозина в Европа и САЩ – особено останалите без работа – се чувстват предадени от решенията, които според тях облагодетелстват тъкмо онези банкери и финансови играчи, обвинявани за кризата. В богатите и развиващи се икономики пък се засилва неравенството в доходите.

Протестиращите от „Окупирай“ изразяват недоволство, предизвикано от най-различни неща, вдъхновено от протестите, които миналата година започнаха около Уолстрийт и се разпространиха в целия свят.

Тук те може да са по-малобройни, защото Давос се намира на отдалечено място, високо в швейцарските Алпи, в строго охранявана долина. Тези, които все пак са предприели това пътуване, са се заели с нелеката задача да дялат ледени блокове, с които после да правят иглута. Работа за пет часа за четирима души.

„Ще организираме малки акции в селото, ще смутим малко обстановката“, каза организаторът Давид Рот – ляв швейцарски политик, който ще през цялата седмица ще е в лагера. Един от плакатите им отразява разочарованието от развитите демокрации: „Ако гласуването можеше да промени нещо, то щеше да е незаконно“.

Организаторите на форума предупредиха този месец, че финансовите проблеми през последните две години подклаждат негодувание, което може да стане причина за протекционизъм, национализъм и обществено недоволство.

Това е особено силно послание за трите световни сили, за които тази година е изборна – САЩ, Русия и Франция – както и към арабския свят, преживял серия от въстания.

Всеки ще търси това, което организаторите наричат „нови модели“.
Най-важният въпрос за мнозина правителствени ръководители ще бъде как да се възстанови растежът, въпреки нарастващата задлъжнялост и намаляващото доверие на пазарите.

Бизнес лидерите ще водят и частни разговори за това как да се наемат повече млади хора, да се възстанови доверието в ръководителите, да се направи екологично чистата енергия по-привлекателна и да се печели от новите технологии.

Сред публичните личности, които се очакват в Давос, са британският премиер Дейвид Камерън, израелският премиер Шимон Перес, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, генералният директор на МВФ Кристин Лагард, американският финансов министър Тимъти Гайтнър и генералният секретар на Арабската лига Набил Ал Араби. Форумът продължава до края на седмицата, вкл. в неделя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.