Румъния – министърът като ритуална жертва

Зиаре.ро

Ако трябваше да избирам, не знам кое бих счела за по-жалко: начина, по който Теодор Баконски реши да реагира като политик и държавник на протестите на Университетския площад или начина, по който беше наказан от премиера Емил Бок.

Теодор Баконски сгреши фундаментално чрез квалифицирането на протестиращите като „необуздани и глупави предградия“. Един обикновен блогър или журналист има право на всякакво мнение и може би формулировката на външния министър е донякъде правилна – дотолкова, доколкото се отнася до престъпниците, които опустошиха магазините в центъра на столицата.

Но не всички протестиращи са престъпници, а един официален представител на румънската държава, на когото му се плаща и от парите на някои от протестиращите, нямаше право на такова обобщаващо твърдение. А за един политически лидер подобно изпускане е наистина непростимо, особено в година на избори.

Но това не е първият път, когато Теодор Баконски прави подобни големи гафове, неспособен да разбере, че от момента, в който е станал политик и държавник, трябва да ограничи съществено свободата си на изразяване. Някои от гафовете му имаха дори международен ефект, като например намекът, че Румъния може да постави като условие за вота за приемането на Хърватия към Европейския съюз собственото си присъединяване към Шенген.

Така че, що се отнася до изявленията на министъра на външните работи, той трябваше отдавна да бъде уволнен, още повече, че нямаше много причини за оставането му на поста и от гледна точка на дипломатическото му представяне.
Откакто пое длъжността, не може да се похвали с някакъв забележителен успех, но отбеляза няколко значителни неуспехи, начело с пропускането на целта за присъединяване към Шенген – пропуск, за който, разбира се, той не е единственият виновен, но за който не може и да бъде оневинен.

И все пак, министърът на външните работи не беше отстранен заради никой от тези недостатъци. Беше уволнен заради един гаф на общуването, допуснат в качеството му на заместник-председател на Демократично-либералната партия. И това дори не стана веднага след допускането на гафа, въпреки че цяла седмица предизвикваше отзвук. Тъкмо напротив – след спорното изявление Баконски беше посочен от самия Емил Бок за длъжността на главен преговарящ именно с представителите на „глупавите предградия“.

Външният министър беше уволнен едва след едно бурно заседание на ръководството на ДЛП, заседание, на което Емил Бок беше изправен до стената от колегите си, отчаяни от големите електорални загуби, предизвикани от жалката реакция на ДЛП пред тези протести.

И тогава Бок беше принуден да измисли бързо една изкупителна жертва и за партията, и за обществото. И понеже не можеше да предложи главата на (председателката на Камарата на депутатите) Роберта Анастасе, отговаряща точно за комуникацията на ДЛП, избра главата на един лидер с малка политическа подкрепа.

Но дори и така, той избра най-жалкия начин да отстрани един външен министър. В момента на уволнението Теодор Баконски беше на мисия в Брюксел на среща с европейските си колеги. В такава ситуация едно светкавично уволнение по телефона би било оправдано само за провинения с изключителна тежест.

Да не говорим, че въпросните изказвания вече бяха остарели и след като не беше уволнен веднага след публикуването им, тогава трябваше да се изчака връщането му в страната. За европейската дипломация, която стана свидетел на събитията, подобно прибързано решение е труден за разбиране абсурд и обезпокоителна проява на политическо аматьорство.

Не знам доколко това уволнение успокои водите в ДЛП, но със сигурност по отношение на електората тя представлява безполезна жертва, тъкмо защото Теодор Баконски е възприеман в публичното пространство така, както и в партията – като петото колело на каруцата.

Ако искаше да направи такъв зрелищен жест, Емил Бок трябваше да покаже безмилостно отношение не към Теодор Баконски – загубения в политиката интелектуалец, а, да кажем, към (министъра на регионалното развитие и туризма) Елена Удря – име, което в общественото възприятие е синоним на корупцията, клиентелизма и безочието. Или към (вътрешния министър) Траян Игаш – един министър, за когото се питаш кое е по-добре: да блести с отсъствието си, както обикновено, или да произведе един закон като този за сливането на изборите?

Е, добре, едва когато Емил Бок събере куража да се докосне до такива министри, той ще докаже някаква чувствителност към недоволството на народа. Останалото е имиджова стратегия, и то много лоша!

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.