Плевнелиева: „Криворазбрана цивилизация“ или „симпатично поведение“?

Снимка на yumito (Юлиана Плевнелиева) в Twitter

Две противоположни мнения за ината на съпругата на президента да не се появява публично – от блога на Хаджигенов и от сайта на експерта по национална сигурност Николай Слатински.

Криворазбраната цивилизация

Lenny, от блога на Хаджигенов

Както се очакваше, политическият водевил на новия президент вече имаше своята премиера. Нищо неочаквано и нищо кой знае колко драматично. Поводът за тази кратка статийка е всъщност това материалче:

И най-вече, посланието, което авторката се опитва да ни натрапи.
Видиш ли, ние, презряната рая, как не оценяваме по достойнство първата дама и нейното супер напредничаво eвропейско поведение.

Дори още заглавието е малко дразнещо – какво значи Не-българска позиция?!

Нали говорим за българската първа дама или се срамим да се наречем българи?!

„Най-сетне един модерно мислещ човек в България недвусмислено и безапелационно показа характер и робският кошер не просто се разжужа и разбръмча, а направо побесня.”

Г-жо Иванова, ама моля Ви – запазете си баданарката и килимчето, все пак президентският мандат е цели 5 години! Има време за натягане!.

Колкото до: „Ако новоизбраният президент има визията и характера да проветри институцията и да я превърне в отворено средище на градивни идеи, ако предлага общополезни политики и разширява хоризонтите ни за развитие, ако ни представя достойно на международната политическа сцена, то значи съпругата му го подкрепя и е до него, нищо че не разхожда новите си рокли под светлините на прожекторите”.

Както и: „С това, че е родила и отглежда три деца, обича работата си и се реализира  професионално, кара колело, вместо да се вози в лимузина, отказва се от несвойствения фасаден живот, за да е пълноценна и полезна в същностния? Обижда жълтите и прочие журналя – колко страници биха могли да се напълнят с броенето на нейните шапки, рокли, маркови обувки и чанти, бижута и бельо?” – не зная дали и сама сте в състояние да прозрете безумието на написаното.

България досега не може да се похвали със силно присъствие на първите ни дами на политическата ни сцена – не бих казала че г-жа Желева, г-жа Стоянова или пък г-жа Първанова имаха заслепителен светски имидж, нито пък бяха наясно с протокола и неговото спазване. Но не за това става дума всъщност. Протоколът е цяла наука и като такава тя се учи, също както и всичко останало. Човек не се ражда нито родител, нито служител, нито пък президент или първа дама. На всичко това се учиш, ако се наложи да влезеш в съответната роля.

Въпрос е наистина на уважение – уважение към себе си, уважение към съпруга си, но най-вече на уважение към една институция и на последно място, но всъщност на първо – към нацията.

Нихилизмът на подобна висока държавна длъжност не е никак оптимистичен и не би довел до нищо добро.

Има много жени, които, преди да станат първи дами, са имали своята кариера, своите интереси и занимания. Но това е било ПРЕДИ да станат такива. След това живота им е подчинен на нацията, а не на частния им бизнес. Защото в случая излиза, че частният бизнес и интерес (или по-скоро липсата на такъв) надделява над уважението, както и над желанието да се работи на ползу роду!
Ами да – да се работи на ползу роду е непрестижно и най-вече неизгодно финансово.

Не ни разсмивайте с подобни коленопреклонни коментари.
В опитите си да проповядвате независимост и извисеност, всъщност се опитвате да убедите сами себе си, че позицията на първото ни семейство е вярната, надявам се дано поне вие да сте си повярвали.

Дали на г-жа Обама или на г-жа Саркози или на г-жа Барозу би им хрумнало да се правят на независими и запазващи личното си пространство? А защо не? Или може би и те са половинки на държавните глави на някакви изоставащи страни от третия свят? Мисля, че е очевидно, че въпросът е риторичен!

Първата дама не е просто закачалка за рокли и шапки, както плиткоумно се опитва да внуши авторката на статията!

Първата дама, уважаема г-жо Иванова, е всъщност институция, тя е една отделна и много силна брънка във веригата на държавното управление и би могла да донесе много ползи на нашата и на чуждите държави, посредством общуването си, обществения си имидж и позиция.

Напомням само ролята на г-жа Сесилия Саркози (тогавашната първа дама на Франция) в процеса по спасяването на НАШИТЕ медици в Либия. Нима това е кауза, за която не си струва да се бориш и да и отделиш от времето си? И тук бизнес познанията и високият интелект наистина биха били огромен плюс за г-жа Плевнелиева, а от там и за нас!

Толкова по темата, но съм сигурна че тепърва ще има още подобни театрални постановки, като например това дали първото семейство ще обитава резиденция Бояна или не! Ами да, чудя се защо им е на семействата на британския премиер да речем да обитават Даунинг стрийт10 или пък на първото семейство на САЩ – Белия дом? И те със сигурност имат своите домове и също са се чувствали щастливи там, преди да се посветят на нацията си.

Тоест пак да акцентирам – внимавайте с опитите да изписвате вежди на новия президент и фамилията му – в това няма нищо лошо, но днешната статия, по моето скромно мнение, по-скоро би могла да извади очи, а не да изпише вежди. С нея вие направихте мечешка услуга на г-жа Плевнелиева, като първо я противопоставихте на нацията, която е избрала съпруга й за свой върховен главнокомандващ, и не на последно място събудихте една нелепа мисъл, че може би за първата ни дама личният й интерес стои над този на държавата – надявам се, че не сте искали да кажете това!

За протокола съм работеща съпруга, отглеждаща три деца. Опазил ме Бог мъжът ми да се набърка в политиката, но, тъй като съм се врекла да бъда до него в добро и зло, в богатство и бедност… то никога не бих го оставила сам в такъв важен за него момент. Дори да е само заради самия него!

Естествено, живеем в свободна страна и г-жа президентшата има право на избор да бъде или да не бъде публична личност, нито някой може да я принуди, нито има смисъл да опитва очевидно. Тоест ние ще се съобразим и ще уважим нейният избор, просто спрете с тези сълзливи и театрални излияния в опитите си да замазвате очевидни гафове.

От блога на Николай Хаджигенов


Защо това поведение ми е симпатично

Николай Слатински


На мен ми е любопитно какво пише тя (б. р. – Юлиана Плевнелиева) за някои лидери на „ГЕРБ“, но само любопитно и не повече от това – всеки има правото да мисли, вкл. да мисли като мен… :))) Шегичка!

По-важното е обаче какво тя прави. И тук нейното поведение ми е не просто любопитно, а и симпатично! Защото тази жена я може да предизвика дори малка революция в днешното функциониране на демокрацията в т.нар. евро-атлантическа общност, т.е. на Запад.

Демокрацията днес страда от много синдроми, а сред тях са лицемерието, фалша, помпозността на избираемите аристократи, парвенюшки наричащи себе си държавници. Тези политикани са забравили, че служат на Държавата и карат Държавата да им служи на тях, да ги обслужва. Возят се в кортежи, правят перверзно разточителни приеми, превърнали са охраните си в слугинаж, откъснали са се от реалния живот на нормалните хора, мислят със и за коремите си, за и със сметките в банките.

Една наша Първа дама (тя и мейл-адреса си в президентството бе кръстила firstlady@president.bg) цял мандат правеше фондация и носеше най-обсъжданите в държавата шапки. И толкоз. Тя беше търпяна от мъжа си навярно защото после щеше да го храни.

Друга наша Първа дама профука два мандата в нищо-не-правене и лайф ис лайф, вместо да разгърне силните си качества на учен. И сега тихо и анонимно ще премине от президентша в професорша, вместо да стане Професор. Тя търпеше мъжа си навярно защото той подаряваше в първия работен ден на децата й по един чисто нов мезонет с квадратура на китна прогимназия…

Сегашната Първа дама обаче не иска да бъде Първа дама и дава сигнали за друго поведение. Тя най-вероятно няма да „притежава“ половин етаж в президентството, няма да има съответен щат от охранителки и охранители, от прехранващи се покрай нея съвестни и безсъвестни безделници. Няма да има свой кортеж. НСО ще пазарува за една светска госпожа по-малко и ще обгрижва една вълчица по-малко.

Утре, когато президент у нас стане жена, а аз съм убеден в това, тогава какво – Първият господин (или Първият дамльо) ще трябва да си зареже живота, професията, амбициите, за да е безплатно приложение на своята съпруга?

Съпругата на новия президент поне засега не иска лицемерието на Първата дама, заради което и в името на смешно разбрани държавни интереси цели 3 мандата се сглобяваха „първи“ семейства от хора, които едвам се понасят един друг.

Но тази жена, както казах, може да разбуни кошера на демокрацията в западен мащаб. Защото след нея всяка европейска първа дама ще изглежда малко нелепо, натруфено, префърцунено. Може да настъпи известно опомняне и освестяване на т.нар. демократичен елит, който тъне в лукс и само дето не е сложил перуки от времето на Великата Френска революция. А в същото време живее строго охраняван от любовта на онези, които са го избрали…

Зад фасадата на демокрацията властта се е превърнала в пир по време на чума, в оргия, в голямото плюскане. Тя е станала едно пошло и забравило за обществото и обикновените граждани блато.

Ето защо ми се иска досегашното поведение на съпругата на новия президент да не е поза, а камък – хвърлен в това блато.

От личния сайт на Николай Слатински

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.