В БНТ пак слънчасаха – кой пусна грешния филм с Коста Цонев?

Почина голям български актьор – Коста Цонев. Както си му е редът националната обществена телевизия БНТ пусна игрален филм с него.
Кой знае защо, обаче, концептуалистите от БНТ са избрали филм, в който става дума за разузнавача Емил Боев. По сегашната терминология това е филм за офицер от ДС, който шпионира в демократичните държави, в полза на комунистическия режим и КГБ. От над 70 филма на Цонев избрали точно този :).

Това, обаче, е малката беда. По-голямата е, че в този филм Коста Цонев играе второстепенна роля и се появява за няколко минути на екран. Защо ще представят този голям актьор с второстепенна роля?

Ако някой в БНТ има носталгия по соца и романите на Богомил Райнов, защо не пусна поне „Господин Никой” или „Тайфуни с нежни имена”, в които Цонев играе Емил Боев – главната роля?

А истински подходящо щеше да бъде, ако бяха пуснали „Баща ми бояджията”, по сценарий на Васил Цонев – братът на актьора, написан с автобиографичен сюжет. В него Цонев играе ролята на баща си. Филмът е мюзикъл, актьорът се проявява и като певец. А в архивите на БНТ би трябвало да има и една знаменита роля на Цонев – Дон Кихот („Човекът от Ламанча“). Също мюзикъл, също пее. И остави трайни спомени с нея.

БНТ разполага и с прекрасен документален биографичен филм за Коста Цонев, който също можеше да излъчи (виж го тук).
Не е за вярване, че националната телевизия с всичките си възможности се дъни така като любителска кабеларка. Мине се ни мине, току някоя изцепка. Този път поне не е с международен отзвук като при слънчевото затъмнение 1999 г., когато цяла Европа предаваше как се движи сянката на слънцето, а когато стигна до България – ядец. Нищо не се видя. Супер професионалистите, в присъствието на директорката си Лили Попова (политическо назначение) се издъниха международно.

Сегашното ръководство пак е политическо назначение. Партията на власт ГЕРБ начело с лидера си, не крие симпатии към соца и Тодор Живков. Този филм нищо чудно съвсем да не е случаен, ами някой отгоре да се е обадил да си го поиска. Само че малко е сбъркал филма и така помрачи паметта на актьора.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.