Обама иска да спечели възмутените американци

Ройтерс

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Президентът Барак Обама се опита вчера да успокои политическия си електорат и да му се хареса, като обеща почти невъзможното – да разреши проблема с все по-увеличаващото се неравенство на доходите.

Изправен пред действителната възможност да загуби битката за Белия дом през ноември, Обама използва речта си за състоянието на съюза, за да отговори на исканията за увеличаване на данъците за милионерите и да подеме агресивна кампания, основана на темата за икономическата несправедливост. „Няма по-важен дебат от това“, заяви Обама още в началото на продължилата един час реч пред двете камари на Конгреса.

„Ние можем да оставим САЩ да бъдат страна, в която все по-малко хора живеят наистина добре и все повече американци едва преживяват, или можем да върнем една икономика, при която всеки получава справедлив дял и дава своя справедлив дял, така че всеки да играе по едни и същи правила“, заяви Обама.

В последните месеци президентът даде ясно да се разбере, че ще заложи на негодуванието в Америка от растящото неравенство в доходите, което вдъхнови миналата година движението „Окупирай Уолстрийт“, поставило в центъра на вниманието концентрацията на богатствата само в ръцете на 1 процент от населението.

Като избра това да е централната тема в годишната му реч към нацията, Обама на практика превърна в предизборен лозунг на предизборната си кампания през следващите 10 месеца обещанието да работи за останалите 99-те процента от американците. Обама не можеше да избере по-добър ден да противопостави популистките си идеи на идеите на вероятния си републикански съперник.

Мит Ромни, който е един от най-богатите кандидат-президенти в американската история, публикува вчера декларацията си за доходите, която показа, че той и съпругата му са платили само 13,9 процента данък върху доходите си през 2010 г. и се очаква да платят само 15,4 процента данък за 2011 г.

Обама предложи минимална данъчна ставка от 30 процента за хората, които печелят по 1 милион долара или над 1 милиона долара на година. Това беше директен изстрел, насочен срещу неговия потенциален съперник, въпреки че той не го спомена в речта си.

„Мисля, че това е една от най-добрите карти, която той може да разиграе, най-вече като се има предвид, че Ромни публикува данъчната си декларация точно сега“, заяви Хенри Брейди, декан на колежа Голдман за обществени политики, към Калифорнийския университет в Бъркли. Високопоставени служители в администрацията на Обама заявиха, че 30-те процента са били установени много преди Ромни да обяви данъчната си ставка.

Един от тях посочи все пак, че не всички заможни хора държат парите си в сметки на Каймановите острови – директен намек към бившия губернатор на щата Масачузетс, чиито съветници разкриха, че неговият холдинг разполага със суми във фондове, базирани на Каймановите острови и в други задморски финансови институции.

ПОПУЛИСТКА СТРАТЕГИЯ

Предложението на Обама за реформи на данъчната система, направено на една от най-големите сцени на предизборната кампания за годината, е последната от серията стъпки на президента, насочени към средната класа и целящи да отправят популистко послание.

Предложенията на Обама от тази есен за намаляване на дефицита и неотдавнашното назначаване на директор на агенцията за финансова защита на потребителите, който е непопулярен сред републиканците, покачиха градусите на напрежението и подчертаха контраста между президента и опозиционната партия.

Но Обама знае, че почти няма шансове да прокара предложението си за данък за милионерите през разделения Конгрес. Това предложение обаче е силен аргумент, който ще запали неговия политически електорат, до голяма степен разочарован от постигнатото от президента.

„Това е въпрос от огромна важност за Обама. Това е нещо, което очакваше от него електоратът му“, заяви стратегът на демократите Бъд Джаксън. „Обама пристъпва към по-борбен подход при съпоставянето си с републиканците и аз мисля също така, че това съвпадна много добре с Мит Ромни или Нют Гингрич или който ще е кандидатът на републиканците“, допълва Джаксън.

Президентът ще отправи посланието си в пет щата по време на тридневно пътуване, което започва днес. Изборът на щатите не е случаен. Това са Айова, Аризона, Невада, Колорадо и Мичиган. Всички те са бойни полета, които могат да помогнат за решаването на изхода от изборите. Официални представители твърдят, че по време на това пътуване Обама ще предостави повече подробности за предложенията си за бизнеса, енергетиката и по-достъпното колежанско образование.

Привържениците на Обама са жадни да научат повече детайли и да получат повече уверения и успокоения. „Особено ми хареса това, че Обама представи неравенството в доходите и подкрепата за средната класа като водещи теми на нашето време“, заяви 51-годишният Джеймс Каталано от Тампа, Флорида, присъствал на парти, на което заедно с други демократи гледали речта на Обама. „Но мисля, че речта му беше прекалено мека и умерена, което е малко разочароващо“, призна той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.