Санкциите срещу Иран се затягат, каква е следващата стъпка

в. Ню Йорк таймс

След като в понеделник правителството на Обама и европейските му съюзници затегнаха икономическите санкции срещу Иран, спирайки достъпа му до световната финансова система и подривайки решаващата му петролна и газова промишленост, служители от двете страни на Атлантика признаха, че има само ограничена възможност последните им усилия да убедят Техеран да се откаже от ядрената дейност, която Западът се страхува, че е с цел сдобиване с ядрено оръжие.

Това оставя открит следния решаващ въпрос: а сега какво?

САЩ и Израел не са свалили от масата военните варианти, но осъществяването им е непривлекателно, поне засега. Няколко американски и европейски служители казаха неофициално, че най-постижимият резултат за Запада може би е Иран да запази нужните за създаване на ядрено оръжие знания и технологии, като същевременно спре, преди да го е създал. Това би му позволило да укрепи суверенитета си и да спаси своята репутация след години на дипломатическо напрежение.

Това може да изглежда голяма отстъпка от страна на САЩ, но Иран най-напред би трябвало да направи още по-големи отстъпки: да покаже, че може да му се има доверие и да свали покривалото на секретността, така че инспекторите да могат да удостоверят, че ядрената му дейност е за мирни цели. Засега Иран не приема да направи тези стъпки.

С други думи, Иран би трябвало да стане страна като Япония, която има потенциала да се превърне в атомна сила буквално за една нощ, ако се наложи, но отказва да направи последните стъпки към сдобиване с ядрени оръжия. „Ако питате дали бихме били доволни Иран да стане Япония, тогава отговорът е „да“ с резерви. Но би трябвало това да може да се провери, а ние сме доста далеч от това да имаме доверие на режима“, каза високопоставен европейски дипломат.

Днешен Иран въобще не прилича на Япония, която храни дълбока ненавист към ядрените оръжия още от времето, когато бяха извършени нападенията с атомните бомби срещу Хирошима и Нагасаки. А за САЩ би било трудно да приеме иранска държава, която бързо би могла да създаде ядрено оръжие, заради дълбоката неприязън на Израел към Иран и страховете на западни и други страни от разразяване на регионална надпревара във въоръжаването.

В понеделник 27-те страни от Европейския съюз се споразумяха да забранят вноса на ирански петрол с ембарго, което ще се отнася до суровия петрол, дизела и нефтохимическите продукти. Отделно от това финансовото министерство на САЩ обяви санкции срещу третата по големина иранска банка „Теджарат“, като каза в изявление, че САЩ нанасят удар на „една от малкото останали точки на достъп на Иран до международната финансова система“.

Обсъждането на въпроса как да се действа към Иран става в политическа обстановка, при която иранската ядрена програма се превръща с главна външнополитическа тревога в надпреварата за кандидат-президентската номинация на републиканците, чиито участници критикуват президента Обама, че не е достатъчно твърд към Иран.

Засега Иран нарочно не предприема някои технически стъпки към създаване на ядрено оръжие, въпреки че продължава да обогатява уран, каза висш американски служител. Той заяви, че иранският върховен водач аятолах Али Хаменей прави анализ на загубите и ползите, и добави, че според Америка аятолахът не е взел окончателно решение дали да се създава оръжие.

Това означава, че САЩ и Европа трябва внимателно да преценят влиянието на санкциите, казаха служители от двете страни на Атлантика. Ако санкциите са твърде сурови, те биха могли да накарат иранската общественост да се обедини около правителството. На 9 януари висш разузнавателен служител запозна Обама с ново социологическо проучване, показващо, че ядрената програма на страната се ползва със силна обществена подкрепа.

Служители от правителството казаха, че при дебати в Белия дом, Държавния департамент и Пентагона се разиграват няколко сценария, включително един, който буди тревога: че по-суровите санкции и увеличаването на глобалната изолация може да принудят Иран да реши, че единственият начин да се отърве от натиска на Запада е да ускори програмата си и да стане ядрена сила. Това не би оставило друг избор на Запада, освен да отстъпи, за да не предизвика ядрено противопоставяне.

Бившият служител в правителството на Обама и специалист по Иран в Съвета за външни отношения Рей Тейки посочи Северна Корея и Пакистан като примери за стратегията, която може да възприеме Иран, продължавайки с програмата за обогатяване на уран. И двете са ядрени държави и Западът се е ангажирал да пази тяхната стабилност поради опасения, че ядрените им арсенали може да попаднат в ръцете на опасни елементи.

Западни дипломати изтъкват японския модел, но има и друг модел – либийският, който може да послужи като предупредителен пример за иранското правителство. Либийският лидер полковник Муамар Кадафи, който се отказа от ядрените си амбиции, за да спечели благоразположението на Запада, беше оставен без ядрена карта, която да изиграе, когато го връхлетя смяна на режима.

„Погледнете това по този начин. Тези поредни санкции отслабват режима, но също така го подлагат на натиск, така че се стига до момента, в който иранците нямат друг стимул, освен да ускорят дейността си за изграждане на ядрен потенциал. Все пак въпреки всички сурови приказки американски и европейски служители казаха, че постоянно променящата се обстановка в Иран и региона, включително придвижването към демокрация в Близкия изток, може да даде шанс на преговорите и дипломацията.

Американски и европейски служители казаха, че ако Иран все още е на повече от година от изграждане на ядрен оръжеен потенциал, както смятат много специалисти, санкциите са единствената им възможност не защото непременно вярват, че те ще проработят, а защото другите алтернативи – военен удар или стоене със скръстени ръце, докато Иран се сдобие с ядрено оръжие, – са неприемливи.

„Ако имаше алтернатива на санкциите, това е едно. Но дали има? Не. Ако не бъде предприет незабавен военен удар, много по-добре е да се продължи с тази стратегия и да се опита да се види дали като се действа така, може да се отвори пътя към преговори“, каза бившият помощник-държавен секретар в правителството на Джордж У. Буш Никълъс Бърнс, който беше архитект на започналата през 2006 г. политика на санкции.

Иран може да бъде тласнат към масата за преговори и чрез тайните програми, които показват, че той развива ядрена програма. Този месец ирански ядрен учен, един от най-малко петимата, убити от 2007 г., загина при бомбено нападение, което президентът Махмуд Ахмадинеджад приписа на „злите ръце на арогантността и ционистките агенти“.

Тейки обаче предупреди, че в определен момент в скоро време – може би след година или две – затягането на примката с надеждата, че Иран ще реши да преговаря, може да отстъпи на военен удар или ядрен Иран, или и двете. „В определен момент песента спира да звучи и ти се оказваш на различно и по-опасно място“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.