Да си припомниш Пипи в театър „София”

„Пипи Дългото чорапче” е спектакъл за деца, но и възрастните няма да изгубят, ако го гледат

Силвия Петкова в ролята на Пипи. Снимки: театър „София“.

„Извинете, главите за какво са, освен за красота? Хайде да използвате това, което е вътре в тях!”, подвиква начална учителка, докато се опитва да усмири учениците си и да ги настани по седалките в голямата зала на театър „София”. Те са тук заедно с десетки свои връстници, за да гледат постановката „Пипи Дългото чорапче”, авторски спектакъл на режисьора Димитър Стефанов по мотиви от едноименната книга на Астрид Линдгрен.

В постановката участват актьорите Майя Остоич, Юлиян Малинов и Николай Димитров – Коки. В образа на Пипи успешно се превъплъщава младата актриса Силвия Петкова (позната от филма „Лов на дребни хищници”). Непокорна, дива и пълна с енергия, тя изглежда убедително в ролята и успява да грабне вниманието на публиката и да я накара да се разсмее. Сценографията е на Димитър Димитров, музиката – на Владимир Джамбазов.

Пипи на училище, сцена от спектакъла. Снимки: театър „София“.

Новият елемент, отдалечаващ постановката от оригиналния текст на Астрид Линдгрен, е семейна двойка, която иска да осинови Пипи Дългото чорапче. Бъдещите родители, свикнали да живеят в квадрата на установените правила, първоначално са ужасени от характера и поведението на Пипи. Постепенно обаче си припомнят детството и разбират, че тя заслужава да бъде обичана.

Да правиш театър за най-младата аудитория сигурно е голямо предизвикателство. Децата са буквално неуправляеми и трябва да си истински майстор, за да задържиш вниманието им. Театърът се превръща в интерактивно мероприятие – публиката се включва в диалога на актьорите и изразява шумно както положителните, така и отрицателните си емоции. Сигурно е изпитание да завършиш спектакъла, когато към края децата се разделят на два лагера – едните призоваващи за тишина, а другите подвикващи „Искаме да свърши”.

Пипи с Томи и Аника (в ролите Юлиян Малинов и Майя Остоич ) Снимки: театър „София“.

„Пипи Дългото чорапче” обаче е спектакъл и за възрастни. Една постановка за мисленето извън шаблона, за това да нарушаваш установените правила и да създаваш собствени, да мечтаеш и непрекъснато да се удивляваш от живота. „Хайде хапчета чудесни, никога да не порЕсна”, призовава Пипи и припомня на всички, които „сами не разбират как се случи така – в чекмедже да затворят своите сърца”, че да си „възрастен” е състояние на духа, а не необходимост.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.