Британската икономика – а сега накъде?

ДПА

Шестнайсет месеца след като бе начело в Европа със смела програма от мерки за икономии за намаляване на дефицита, британското правителство е преследвано от перспективата за икономически застой и възможно връщане към рецесия. Поредица от неотдавнашни данни за икономиката осигуриха достатъчно доказателства за несигурен икономически растеж, съчетан с натиск върху потребителските разходи и покачване на безработицата до равнища, невиждани от средата на 90-те години на миналия век.

В основата на проблема е слабият растеж, който се очаква да остане под 1% през 2012 година, за втора поредна година. Воденото от консерваторите правителство, което отчасти отдава тежката ситуация на засилващата се криза в еврозоната, призна, че изпълнението на планираните икономии ще отнеме много повече време от предвиденото и не може да приключи до края на мандата на сегашния парламент.

През есента на 2010 година, когато обяви планове да премахне структурния дефицит до 2015 година чрез строго ограничаване на социалните помощи и разходите в държавния сектор, финансовият министър Джордж Озбърн възприе остър тон. Пътят, очертан от правителството, ще доведе до „стабилно и устойчиво икономическо възстановяване със спад на безработицата“, обеща тогава Озбърн, твърдейки, че Великобритания е първата страна в Европа, заела се с дълговия си проблем.

На фона обаче на най-новите данни, показващи свиване на икономиката с 0,2% през последното тримесечие на 2011 година и 2,7 милиона безработни, доверието, че тези цели могат да бъдат постигнати намаля. „Сега Великобритания има значителни икономически проблеми, дълг, трупан през последните 10 години, и ние се борим с тях, но истината е, че положението в еврозоната затруднява още повече справянето с тези проблеми“, призна в сряда (вчера – бел. пр.) Озбърн.

Данните бяха оповестени само ден след като Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за растежа на британската икономика тази година от 1,6% на 0,6%. МВФ също така неколкократно предупреди Великобритания, че нейната „рискована стратегия“ на прилагане на строги мерки за икономии в период на вял растеж би могла да потопи страната отново в рецесия.

Въпреки заплахата от рецесия – дефинирана като две поредни тримесечия на спад на брутния вътрешен продукт (БВП) – Озбърн заяви твърдо, че ще остане верен на мерките за икономии. „Имаме правилния план, трябва да се придържаме към него“, настоя той на фона на обвиненията на опозиционната Лебъристика партия, че политиката на правителството се е провалила и че то не знае какво да прави оттук нататък.

Британското правителство обаче заяви, че е окуражено от факта, че икономиките на неговите основни европейски конкуренти – Германия и Франция – са на път да нараснат дори по-малко тази година, според оценките на МВФ. По думите на Дейвид Кърн, главен икономист на Британската търговска камара, прогнозите на МВФ за растежа показват, че Великобритания „върви в правилната посока“. „Може да стане. Ние сме по-добри от Германия и Франция“, отбелязва Кърн, коментирайки правителствената стратегия.

Според главния икономист на Capital Economics Вики Редуд обаче най-новите тримесечни данни потвърждават, че британската икономика „вече отново се свива“. „Действително нашият залог е, че сега Великобритания се връща към рецесия и че икономиката ще продължи да се свива през по-голямата част от тази година“, допълва тя.

Марвин Кинг, управителят на Bank of England, не смекчи мрачните перспективи, като заяви в реч късно във вторник, че пътят към икономическото възстановяване ще бъде „тежък, дълъг и неравен“. Предвид обаче рекордно ниските лихвени проценти и продължаващото отслабване на инфлацията, има възможност за още стимулиращи мерки, посочи Кинг.

Сега до голяма степен се очаква централната банка да влее още 75 милиарда британски лири (116 милиарда долара) в икономиката в началото на февруари, чрез изкупуване на държавни облигации, известно като програма за количествено облекчаване. Една такава намеса от централната банка би разширила програмата до общо доста над 300 милиарда лири след 2009 година.

„Две години след като се открои заради обявяваната продължителна програма за бюджетна предпазливост, сега Великобритания е въвлечена в много по-малко вълнуващо всекидневие на изпълнение и икономическо приспособяване“, писа миналата седмица „Файненшъл таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.