Иранските контрабандисти страдат от напрежението в Ормузкия проток

Асошиейтед прес

На зазоряване моторници без опознавателни знаци от Иран приближават към пристанището. Привечер те се устремяват обратно през Ормузкия проток, натоварени с контрабандни потребителски стоки, които варират от произведени в Китай обувки до цветя от Холандия.

При все че санкциите все повече притискат Иран, остава един нелегален път, по който може да се прави бизнес: къс морски коридор през Персийския залив, свързващ скалистата крайна точка на Оман и отстоящия на около 60 километра ирански бряг. Но дори и по този утвърден контрабанден маршрут сега се усеща ефектът от натиска върху Иран заради ядрената му програма.

Бизнесът е тръгнал рязко надолу, казват посредниците и екипажите на моторниците, защото заради рязкото понижение на курса на иранската валута клиентите на контрабандните стоки стават все по-малко. В същото време опасността да те заловят става по-голяма, защото иранските власти са засилили патрулите около стратегическите маршрути на петролните танкери на изхода на Залива.

Протокът – единственият път, по който можеш да влезеш или да излезеш от него, стана арена на политика на ръба на войната в духа на Студената война между Иран и Запада, след като миналия месец Техеран заплаши да блокира пътя на една шеста от световния петрол в отговор на новите американски санкции.

„Преди правехме по два-три курса на ден. Сега може би само по един“, каза ирански посредник, който съобщи само първото си име Агил, за да не разкрива самоличността си пред властите в неговата родина. Той гледаше как екипажите товарят пикап с болтове от фабрика в Пакистан и големи колкото маса кутии с цветя от Холандия, преди те да потеглят към пустинните планини към пристанището Касаб.

Така се вкарват контрабандно стоки, за да се избегнат иранските мита и да се внесе американска и европейска продукция, която изчезна от иранските пазари заради международните санкции. Експертите отбелязват, че потребителските стоки не пречат на опитите да се ограничи вноса на суровини за военни и ядрени цели.

„Все пак това показва, че не могат да се отрежат всички пътища към Иран, колкото и голяма да е решимостта това да стане“, каза Пол Роджърс, експерт по въпроси на сигурността в университета Брадфорд във Великобритания. „Хората ще си намерят начин“.

От тази страна на Залива контрабандистите действат с негласната подкрепа на властите, въпреки че Оман и Обединените арабски емирства ОАЕ са близки съюзници на САЩ и обещаха да наложат санкции. Пристанището е в слабо населен анклав от полуострова, който принадлежи на Оман, но е заобиколен отвсякъде от ОАЕ – наследство от последните дни на британското управление в миналия век, след което Оман и Иран получават контрола над протока.

Стоките се внасят легално в ОАЕ и шофьори с камиони ги вкарват през границата, като плащат такса от 50 дирхама 13,50 долара , за да влязат, твърдят пред Асошиейтед прес контрабандисти. В Касаб стоките се превозват в складове и след това се струпват на доковете – на по-малко от 100 метра от полицейското управление. Оманските власти не пожелаха да коментират трафика.

Бързоходните моторници от Касаб съвсем не са единственият контрабанден канал за Иран. Наркотрафикантите лесно прекосяват границите във вътрешността, с Пакистан и Афганистан, а по границата с Ирак и Турция се е разпростряла мрежата на черния пазар. Властите в кюрдските райони на Ирак от години са поставени под натиск да спират камионите с гориво, които влизат в Иран и нарушават американските санкции.
Но Касаб се откроява заради откритостта и разположението му на стратегическия Ормузки проток.

Пратка, договорена тази седмица от иранския контрабандист Агил, е доставена с рутинна ефикасност. Пикап бе паркиран в склад с дървен под, в който има стотици мастърбоксове с цигари, опаковани по три и обвити плътно със сив найлон – общо 3000 къса цигари на южноазиатски марки като „Руби Ментол“. Пикапът скоро „клекна“ под тежестта на натоварените по пет един върху друг мастърбоксове.

Агил направи бързи изчисления: всеки три мастърбокса му струват по 1200 долара и той би могъл да ги продаде на търговците в Иран за около 1350 долара по сегашния обменен курс. Излизащият от склада пикап съдържаше потенциална печалба от 4500 долара. „Ако не ни хванат“, допълни той. Контрабандистите имат свои начини да избягват иранските власти.

Наблюдатели край брега – на остров Кешм и близо до пристанище Бандар Абас – предупреждават за действията на бреговата охрана в Касаб. Хората, които карат бързоходните лодки, много внимават за вълнението в Ормузкия проток и приближават иранския бряг малко преди залез. Пътуването може да отнеме само 90 минути при спокойни води и до четири часа при буря в откритите петметрови моторници от фибростъкло.
Камионът на Агил мина през митницата на Касаб по пладне и после се отправи надолу по участък от път в много лошо състояние.

В пристанището – почти под сянката на спрелия за деня круизен кораб „Коста“ – десетки лодки се стягаха и приготвяха за пътуване. По моторниците нямаше никакви имена или обозначения. Но натоварените стоки бяха с познати емблеми: 42-инчови телевизори „Ел Джи“ с плосък екран, дивидита на Дискавъри Ченъл, микровълнови печки „Панасоник“, части за мотоциклети „Ямаха“. Сред купчините имаше и платове, сателитни чинии, дрехи китайско производство и обувки.

Един от водачите на моторниците, който се представи само с името Азис, закусваше яйца и фасул и пиеше „Маунтин Дю“, докато чакаше товаренето на днешната пратка за обратния курс към Кешм – продълговат, стреловиден остров близо до иранските брегове и основна междинна спирка за контрабандистите.

Преди месеци той можел да прави толкова курсове, колкото успее, защото търговците в Иран търсели стоки. Но сега обезценяващият се ирански риал – сринал се отчасти заради наложените най-вече от САЩ санкции, чиято мишена може да стане иранската централна банка – направи много неща недостъпни за иранците, каза той. „Никой не иска да купува, защото курсът на риала е нестабилен“, каза Азис. Той допълни, че патрулите на иранската брегова охрана са били засилени заради растящото напрежение около Ормузкия проток.

В сряда американският министър на отбраната Лион Панета заяви, че американските военни са напълно готови да се справят с всякакви опити на Иран да затвори морския път. Следващия месец могъщият Корпус на гвардейците на ислямската революция планира военни учения в района.

Азис каза, че ако бъде забелязан от патрулите, двучленният екипаж опитва да изхвърли стоките през борда. После трябва да изплати загубите на контрабандната мрежа, които могат да достигнат хиляди долари. Но рискът си струва, каза той. Положението се влошава сега, каза Азис. Цените се покачиха и на Кешм няма нищо друго освен контрабандата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.