Вайда снима „Валенса“

Франс прес

Анджей Вайда пред плаката на филма си „Валенса“. Снимка: бета

Размирици по улиците на Гданск, танкове напредват към демонстранти, които мятат коктейли „Молотов“ по милицията – 85-годишният полски кинорежисьор Анджей Вайда снима новия си филм за Лех Валенса, историческия водач на синдиката „Солидарност“, който допринесе да се промени обликът на света.

„Аз играя жителка на Гданск. Ролята ми е да бягам пред милицията и частите на ЗОМО (за борба с безредици), които настъпват срещу тълпата“, казва Анна Вармиак, една от около 200-та наети за филма статисти.

Младият Валенса, чиято роля изпълнява 45-годишният актьор Роберт Вицкевич, се намесва в сблъсък между милиция и демонстранти. Работещ като електротехник в корабостроителниците „Ленин“, бъдещият носител на Нобелова награда за мир за първи път вижда убити цивилни при работническия бунт от декември 1970 г.

„Той извлече много добра поука от това. Доказателство е раждането на „Солидарност“ през 1980 г. Мирните методи бяха за предпочитане. Те донесоха много повече от работническия бунт, който завърши трагично. Опитваме се да се доближим максимално до тогавашната действителност“, коментира Анджей Вайда на снимачната площадка.

Нищо не е оставено на случайността. Милиционерските униформи са оригинални, танковете и джиповете са съветско производство, а колата на милицията е Варшава – едно от постиженията на комунистическата автомобилна индустрия. И разбира се, прочутият мустак на Валенса, възможно най-„валенсов“.

Главният гримьор Валдемар Покромски следи за най-малките подробности. „Имаме пет мустака на Лех Валенса, по един за всеки период от живота му, защото филмът обхваща двадесетина години“, обяснява той и показва т.нар. мустак номер 1, този на съвсем младия Валенса.

Сценарият, дело на писателя Януш Гловацки, показва харизматичния работнически лидер по време на масовите стачки на „Солидарност“ през 1980 г., годините в затвора след въведеното от генерал Войчех Ярузелски военно положение, до победата на „Солидарност“ и падането на комунизма в Полша през 1989 г.

Филмът завършва през ноември 1989 г. с прочутата реч на Валенса в Конгреса на САЩ и паметните му думи на полски „Ние, народът“. Вайда не описва по-спорния период на президентското му управление.

Към заснетите с актьори сцени ще се прибавят документални кадри от онова време. „Те ще съставят около 10 процента от филма. Лицето на истинския Валенса ще е заменено в тях с това на актьора Вицкевич“, обяснява продуцентът Михал Квечински.

„Валенса“ е първият филм за самия Валенса, иначе Вайда вече е посветил един от филмите си на „Солидарност“. Неговият „Човек от желязо“, продължение на „Човекът от мрамор“ (1977 г.) спечели Златната палма на фестивала в Кан през 1981 г. Истинският Валенса за кратко се появи, играейки себе си, за разлика от новата продукция.

„За младите е важно да имат възможността да знаят версия на станалото, разказана от човек, който е участвал в събитията, бил е техен свидетел, познавал е всички тези хора“, обясни Вайда, който е близък на Валенса. Той определи този филм като най-трудния в кариерата му. Самият Лех Валенса очаква с доверие филма, който излиза през октомври.

„Очаквам най-вече истината, ще видя в каква степен съм бил разбран от големия кинодеец Вайда. Имам нужда от истината, за да знам дали борбата ми си е заслужавала“, заяви той.

Филмът е с бюджет от 4 милиона евро. Той е съфинансиран от Полския национален кинематографски институт, фирмата ТП, която е филиал на френския мобилен оператор Оранж, и френската телевизия Канал плюс.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.