Принцът на Монако, 140 км в час – бла-бла и дрън-дрън по вестниците

Вече е модно да се казва бла-бла. Това е англосаксонското съответствие на българското дрън-дрън. Като разгърнеш българските вестници, отвсякъде потича бла-бла и дрън-дрън…

Няколко дни вървя  мощна бомбардировка със заглавия как принцът на Монако Албер II идва в Банско. Най-възторжен беше вестник „Стандарт” – „Принц Албер и Камата гърмят в Банско”, „Гостят с трюфели и телешко Албер II”, „В кръчмите го чакат с чомлек” и т. н.

След седмица стана ясно, че принцът няма да дойде. Тогава „Стандарт” написа успокоително – „И без да дойде, принц Албер II напълни кръчмите в Банско”. Да не остане съмнение, че вестникът обслужва не читателя, а Цеко Минев, неофициалния собственик на курорта.

Същият вестник възторжено обяви „Бием с 10 км/ч Румъния, вдигаме 140 на магистралите”. Спорното предложение на правителството да се промени законът и максималната скорост да стане 140 км в час на магистрала, е представено като невиждан прогрес, нещо, с което „бием” Румъния и съседите. Не само тях, впрочем.

Бием всички европейски страни. В тях максималната скорост е 110-130 км в час. Само Германия прави частично изключение – в около половината магистрали там няма ограничение на скоростта. Но немският шофьор и немският полицай са като от друга планета, в сравнение с българските. И ограниченията в повечето страни са свързани с разхода на гориво, а не само с опасността от бързото каране.

По повод възторга на „Стандарт” за увеличената скорост, читател на e-vestnik беше направил следния коментар: „Нека не забравяме, че Борисов-Тиквата е мутра. Мечтата на мутрата е да стигне за три часа от София до „Какао бийч“ на Слънчев бряг и да се просне между курвите там… Манията му по магистрали е свързана с това – мечтал е докато е джиткал със сикаджиите между Бургас и София” (виж тук). Вестник „Стандарт” очевидно съпреживява възторга от този прогрес с вносителя на предложението.

Тази максимална скорост се оказа пореден тест за вестниците. Често се случва те да не изпълняват елементарната си функция да информират хората какво става – дали е променен някой закон, дали има някаква забрана или не.
Правителството само е предложило да се вдигне максималната скорост на 140 км в час. Предстои да се гласува в парламента.

Но вестниците в присъщия си стил, ала принца на Монако, представят нещата като свършен факт. Например „коректният вестник” „Преса” е написал – „Разрешиха 140 км/ч по аутобаните”. В информацията се казва „Шофьорите вече ще могат да вдигат до 140 км/ч, реши правителството…”. И наивни читатели може да са надули газта вече по новото ограничение, прогласено от новия вестник със стари навици…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.