Нов грандиозен протест на минус 20 градуса очаква Москва

Близо 70 хиляди души ще участват в опозиционното шествие на 4 февруари в Москва, очакват организаторите

Протестният митинг в Москва. Снимка: ридус

Московските градски власти неочаквано склониха да отстъпят и разрешиха един от предложените маршрути за петдесетхилядното шествие под наслов „За честни избори“, насрочено от опозицията за 4 февруари. Акцията ще приключи с митинг на Блатния площад. Опозиционерите започват вече да събират средства, пише руският в. „Независимая газета“.

Руската опозиция свързва победата си над кметството с активните действия на гражданите, главно в интернет. Според Евгения Чирикова, лидер на движението „В защита на Химкинската гора“, градската управа е разрешила протеста, след като московчани гласували във Фейсбук да го проведат при всяко положение, посочва изданието.

Едновременно с противниците на премиера и кандидат-президент Владимир Путин на 4 февруари ще митингуват и негови привърженици, и то в цялата страна, напомня „Независимая газета“. Оргкомитетът на шествието „За честни избори“ не вижда в това проблем за своя протест, отбелязва „Новие известия“.

Според журналиста Сергей Пархоменко, съорганизатор на опозиционната акция, тя ще събере 60-70 хиляди души независимо от очакваното студено време в Москва. „Участниците в официалните ликувания са съвсем различни хора, които специално ще бъдат докарани, тренирани, нахранени и облечени“, казва той пред всекидневника, цитиран от Би Би Си.

„Ясно е защо властите се въздържат засега да разпръсват хора и да прибягват до силови решения“ – пише „Ведомости“ във връзка с „внезапно“ одобреното шествие. „Първо, няма защо да загряват бездруго сгорещената кръв. Второ и главно – Владимир Путин се тревожи за мнението на Запада. Едно по-сериозно сбиване и може да го поставят наравно с тираните, а това хем не е престижно, хем е опасно в икономически план“, пише вестникът. „След съгласуване с кметството маршрутът на шествието стана четири пъти по-къс“, отбелязва „Московский комсомолец“ под заглавие „Километър и половина опозиция“, имайки предвид дължината на разрешеното трасе из центъра на руската столица.

Собствениците на заведения по маршрута на шествието все още не знаят много за него, но мнозина вече се радват, пише всекидневникът. „Ще работя, то се знае!“, обещава продавачка в будка за цветя, поръчала вече бели хризантеми – в цвета, станал символ на протестното движение. Служителка в близък ресторант обаче се оплаква, че по време на митинг през декември тълпата едва не потрошила всичко в салона.

Вече има решение шествието да премине в три или четири колони. Най-голямата ще е обща за всички, след нея ще вървят либералите и симпатизантите на леви партии и движения, съобщава „Комерсант“. Националистите може би ще се движат отделно от другите участници в протеста. Оргкомитетът подчертава, че разделението е условно и всеки желаещ сам ще избира с кого и как да върви, добавя вестникът.

Списък с оратори на предстоящия митинг още няма. Ще бъдат поканени всички кандидат-президенти, подкрепили митингите през декември, а също и лидерът на извънпарламентарната партия „Яблоко“ Григорий Явлински, нерегистриран от ЦИК като претендент за висшия пост. Освен Москва, разрешени митинги и шествия ще има в Санкт Петербург, Самара, Екатеринбург, Новосибирск и други големи градове на Русия. Неразрешени остават насрочените акции в Перм, Казан и Нижни Новгород, пише „Комерсант“.

Във връзка с опозиционното шествие и успоредната многохилядна акция в подкрепа на Владимир Путин московската полиция вече формира щаб, който да разработи мерки за сигурност на 4 февруари, пише „Комерсант“. Според вестника, привържениците на Путин са подали заявка за митинг и шествие с участието на 30 хиляди души от името на ветерански, синдикални организации и партията „Патриоти на Русия“ (извънпарламентарна). Сергей Неверов и Андрей Исаев от ръководството на управляващата партия „Единна Русия“ са заявили, че ще говорят на проявата. Хора от прокремълските младежки движения обаче са посочили пред „Комерсант“, че „още не са получили команда да се готвят за масови акции“.

Синоптиците очакват температурите на 4 февруари в Москва да се задържат около минус 15-20 градуса, добавя вестникът. Шествието и митингът на руската опозиция ще бъдат предавани пряко от телевизията на „Комсомолская правда“, съобщава изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.