Израел смята, че заплахите на Иран са блъф

Оценки на израелското разузнаване, подкрепени от проучвания на специалисти, хвърлиха сянка на съмнение върху широкоразпространеното схващане, че военен удар по ядрените съоръжения на Иран ще предизвика катастрофална поредица от събития като регионален конфликт, многобройни терористични актове и изключително високи цени на петрола.

Оценките, с които до голяма степен са съгласни най-високопоставени служители, навеждат на заключението, че заплахата от ирански ответен удар е отчасти блъф. Те играят важна роля в изчисленията на Израел дали да нанесе удар по Иран или да убеди САЩ да направят това, дори в момент, когато Техеран е изправен пред нови, тежки икономически санкции от страна на Запада.

Министърът на отбраната Ехуд Барак и премиерът Бенямин Нетаняху са приели тези анализи, разсъждавайки как да спрат решимостта на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Няма въпрос в Израел, който да поражда повече напрежение, от дебата дали евентуален удар по Иран е разумен и осъществим. Някои твърдят, че дори успешен военен удар само ще забави иранската ядрена програма и вероятно ще засили решимостта на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Служители от силите за сигурност са държани все по-далеч от журналистите и им се забранява да коментират Иран.

Като се има предвид, че регионът е в хаос, а европейците се съгласиха на тежки санкции срещу Иран, стратегическите оценки бързо могат да станат невалидни. „Те са като кутия мляко – проверете датата на годност“, каза високопоставен служител.

Но разговори с осем настоящи и наскоро оттеглили се високопоставени служители от израелските сили за сигурност доведоха до няколко предположения.

Първо: след като Израел поиска новите санкции, включително петролно ембарго и конфискуване на авоарите на иранската централна банка, той ще даде няколко месеца на санкциите да проработят. Второ, санкциите са възприемани в Израел като по-скоро незадоволителни. Трето, военна атака остава съвсем реален вариант и следвоенните ситуации са смятани за по-малко опасни в сравнение със ситуация, в която Иран притежава ядрени оръжия.

БТА, със съкращения

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.