„Специалист по оранжеви революции“ – новият посланик на САЩ в Русия

Франс прес

Майкъл Макфол. Снимка: от тв екрана

Яростно критикуван след като встъпи в длъжност заради срещите с лидери на протестното движение срещу Путин, новият американски посланик в Москва Майкъл Макфол е един от архитектите на „рестарта“ в отношенията САЩ- Русия, подет от кабинета на Обама.

За разлика от повечето си предшественици, Макфол не е дипломат от кариерата. 48-годишният преподавател в Станфордския университет е едновременно специалист по Русия и експерт по демократични движения.

Наясно с новите технологии и социалните мрежи в интернет, той лесно поддържа контакт с младежите, които използват тези мрежи, за да насърчават демокрацията – качества, които според един експерт могат да подразнят старата гвардия в Русия.

Назначаването на Макфол в Русия в началото на годината и последвалата негова среща с руски опозиционери предизвикаха скандал в Русия, където той е представен като „специалист по оранжеви революции“ – демократичните движения, които свалиха режимите в три бивши съветски републики.

„Аз съм учен, политолог и социолог, но не съм професионален революционер“, оправда се той в сряда пред руския вестник „Комерсант“. „Може да сте специалист по ракови заболявания, но това не означава, че подкрепяте разпространението на тумори“, допълни авторът на известната концепция за „рестарт“ на руско-американските отношения, възприета от кабинета на Обама. „Смисълът на рестарта не е подготовка на революция. Не се занимаваме с такова нещо“, отбеляза Макфол за в. „Комерсант“.

Според Джеймс Колинс, американски посланик в Москва от 1997 г. до 2001 г., а сега експерт във Фондацията за мир Карнеги, Макфол не прави нищо необичайно като се среща с руската опозиция. „Майк изглежда иска да действа по-открито за обществеността“, отбелязва Колинс. „Той е чист продукт на поколението, което напълно приема социалните мрежи и новия свят на комуникациите. Изглежда той иска да използва тези канали, но според мен повечето руснаци не са свикнали с това“.

Роден в щата Монтана (северозападната част на САЩ), Макфол е следвал в Станфорд и Оксфорд. Много бързо бива признат за специалист по Русия , а от 1994 г. е остро критикуван от ултранационалиста Владимир Жириновски пред руския парламент. Няколко дни по-късно, според университета Станфорд, в кабинета е изстрелян куршум през прозореца.

През 2001 г. той публикува книгата си „Недовършената руска революция: политическите промени от Горбачов до Путин“, заради която днес е обвиняван от телевизионен водещ, че е в Русия, за да приключи тази революция. След президентството на Джордж Уокър Буш, при което американско-руските отношения силно се помрачиха, кабинетът на Обама се заема да даде рестарт на тези отношения. Един от архитектите на рестарта е Макфол.

Макар че рестартът доведе до осезаеми резултати – нов договор за разоръжаване, сътрудничество в Афганистан, сближаване на Русия с НАТО, възобновяване на преговорите по много въпроси – разногласията все още са много. От американския проект за противоракетен щит в Европа, до разногласията за ситуацията в Сирия и санкциите срещу Иран заради оспорваната му ядрена програма, Макфол има още работа, за да доведе до край „рестарта“, за чието начало имаше принос.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.