Десни екстремисти излизат на унгарската културна сцена

ДПА

Работещите в „Новия театър“ в Будапеща унило броят дните до 1 февруари, когато директорът на театъра ще бъде освободен от поста по нареждане на консервативното популистко правителство на Унгария. Това не е рутинна смяна на ръководството на театъра в известната сграда на улица „Паули“ с великолепна фасада в стил „ар нуво“. За първи път изявен десен екстремист ще застане начело театъра – актьорът Дьорд Дорнер.

В писмото, с което кандидатства за престижния пост, Дорнер обеща да превърне театъра в крепост на надигащия се унгарски национализъм. Той обеща също да сложи край на „дегенеративната, отвратителна либерална хегемония“ в унгарския културен живот, използвайки терминология, напомняща на мнозина унгарци за националсоциализма на Адолф Хитлер.

Дорнер бе предложен за поста в края на миналата година от кмета на Будапеща Ищван Тарлош. Комисия от експерти отдаде предпочитания на сегашния директор Ищван Марта, който заема поста през последните 13 години. Тарлош се издигна до кметския пост благодарение на консервативната партия Фидес на премиера Виктор Орбан. Никой в Будапеща не се съмнява, че Тарлош е изпълнявал волята на лидерите на Фидес, когато е прегазил препоръките на комисията с назначаването на Дорнер.

Актьорът, известен с дублирането на гласа на Брус Уилис във филмите му на унгарски, неотдавна с патос рецитираше патриотични стихове, докато водеше кампания за крайнодясната партия „Йоббик“. Той призна също, че е повлиян от антисемитския писател Ищван Чурка. Когато кандидатстваше за директор на театъра, Дорнер без притеснения призна, че възгледите му са вдъхновени от Чурка.

Безцеремонният интелектуалец, който подозира „световна еврейска конспирация“ зад различните трудности в Унгария, е пламенен поддръжник на Орбан. Сегашният директор Марта описва избора на Дорнер като „много безразсъден“, особено след като човекът няма никакъв практически опит в ръководенето на театър.

Наследниците на унгарските автори Дюла Хернади и Андреаш Шуто бяха толкова вбесени от назначението, че оттеглиха разрешението си театърът да представя творбите на двамата писатели. Германският диригент на класическа музика Кристоф фон Донани също бе скандализиран от избора на Дорнер и отмени всичките си концерти в Унгария.

Сега театърът репетира последното представление, което ще бъде изнесено преди смяната на директорите – драматизация по произведението на германския писател Томас Ман „Вълшебната планина“. „Волята за живот надделява въпреки атмосферата на смърт и физически упадък“ – така художественият директор Янош Сикора обобщава пиесата си – елегично сбогуване с традициите на европейския хуманизъм.
Случаят с Дорнер е само един аспект на многоликата културна революция в Унгария.

Виктор Орбан не само изопачава държавните институции и демокрацията, за да служат на интересите му, сочат критици. Премиерът твърди също, че той и неговите последователи тълкуват унгарската история и естетика. Твърденията му навяват спомени за клерикално-консервативната идеология от годините между войните при авторитарното управление на Миклош Хорти (1868-1957).

Военни паметници изникват в цялата страна в памет на унгарските завоеватели. Пътни знаци на стар унгарски правопис се появиха пред много градове и села. Антисемитски популярни писания от ерата на Хорти получиха статут на литературни произведения. В началото на годината Орбан откри изложба на картини от 19-и век в Националната галерия в замъка Буда. Заглавието бе: „Герои, крале и свети мъже“.

В допълнение към изложбата правителството възложи на 15 съвременни творци да илюстрират в маслени картини последните 150 години от унгарската история. Широко осмиваните резултати от това упражнение по разпоредено от държавата изкуство бяха изложени във фоайето.

В същото време огромни бюджетни съкращения осакатяват космополитния и градския културен живот, който бе характерен за Унгария. Всичките 83 независими театри трябваше да се справят миналата година с общо 759 милиона форинта (3,2 млн. долара), което възлиза на почти половината от средствата, които те получиха през 2010 г.

Голяма част от безкрайните персонални промени на унгарската културната сцена са в резултат на внимателно обмислената политика на Орбан на политически патронаж и създаване на полезни съюзи, казват наблюдатели. Една от жертвите е Дьорд Сабо, директор на културната институция „Трафохаз“ в Будапеща, който бе освободен от поста след 13 години работа. Досега „Трафохаз“ бе широко отворен прозорец към света на изкуството. Сабо бе сменен с балерината Ивет Божик, която секретарят на Фидес по въпросите на културата Геза Соч препоръча на поста.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.