Гърция – страна на срама

Германският депутат Фолкер Каудер предлага Гърция да се управлява от комисар на ЕС. Брюксел пък поставя непосилни условия, като иска подписи от лидерите на политическите партии, участващи в коалиционното правителство.

Жесток, безпощаден спрямо Гърция, е уважаемият германски депутат Фолкер Каудер, лидер на парламентарната група на десните християндемократи на канцлера Меркел и на още по-десните негови баварски съмишленици.

„Натискът върху Гърция трябва да се засили“, заяви той без заобикалки в интервю за електроното издание на германското списание „Шпигел“ и продължи, като хвърли политическата бомба: „трябва да стане ясно на гърците, че пари има само ако страната се управлява строго – при нужда ЕС или държавите от еврозоната да изпратят държавен комисар“. Един колониален управител на Гърция по примера на „гаулайтерите“, назначавани от нацистите в европейските страни, завладявани по времето на Хитлер!

Хер Каудер смята гърците за раболепни. „Естествено, би било жестоко нещо такова, но може би и самите гърци трябва да се примирят с това. Ако те трябваше да решат на референдум дали да приемат един преходен колониален управител или да напуснат еврозоната, бих могъл да си представя, че повечето от тях щяха да гласуват в подкрепа на колониалния управител“, потвърди той!

Това са приятелите и партньорите на гръцкото правителство. Те считат гърците за роби, даже за неспособни сами да се управляват. „Лидерът на свободните демократи Филип Рьослер пък предложи да се изпратят германски държавни служители в Гърция“, припомня провокативно журналистът, взел интервюто.

„Това също е една възможност. Германските държавни служители биха могли да помогнат за изграждането на една функционираща бюджетна администрация“, отговаря със самодоволство, без да разбира нищо от това, парламентарният представител на германската десница.

Опашките на площад Синтагма в Атина, където хиляди бедни жители на столицата се стекоха, за да си вземат картофи, лук и моркови, раздавани безплатно от земеделските стопани от областта Беотия, за да покажат, че продуктите им не са заразени от промишлени отпадъци, вероятно са изпълнили с гордост Фолкер Каудер.

Тази сцена на благотворителност силно напомни за столовата храна, раздавана по време на германската окупация на Атина. Може да ни е заболяло сърцето, но за германците тези сцени, резултат от политиката на Меркел към Гърция, напомнят за отминали величия. „Пари има само ако Гърция се управлява строго“, както казва Каудер.

Новият меморандум – с изложени в него на десет страници непосилни, оскърбителни условия, бе предаден от чуждите сюзерени на лидерите на трите партии – ПАСОК, Нова демокрация и ЛАОС, участващи в коалиционното гръцко правителство.

Изглежда те се бяха развълнували, след като са разбрали, че предишният меморандум с кредиторите не бе четен от Михалис Хрисохоидис (министър от предишното социалистическо правителство) и сега са връчили един съкратен, популярен вариант. Те искат кръв, много кръв. Кръв от десетки, стотици хиляди държавни служители. Жадни са за уволнения.

Тройката мрази пенсиите – особено допълнителните. Тя не ги понася. Иска всички допълнителни осигурителни фондове да бъдат обединени, без да ги интересува, че това ще доведе до фалит на някои от тях, и ще доведе до това 3,5 млн. гръцки пенсионери да загубят доходите си!. Те искат крайни решения, а не половинчати мерки.

„Тройкаджиите“ обожават банките. Те искат гръцката държава – тоест всички гръцки данъкоплатци, да платят над 30 млрд. евро за спасението на банките и по-специално за тяхната рекапитализация. С други думи гръцката държава да им изкупи акциите. А това означава, че всички ние ще дължим 30 млрд. евро, а тези пари ще бъдат взети от банкерите, за да правят с тях каквото си искат.

При тези и други условия Европейският съюз иска подписи от лидерите на партиите от коалиционния кабинет. При това Съюзът ги иска, не защото му трябват, а просто за да унижи напълно гръцките политици и да убие всяка надежда за съпротива, така че изборите да нямат никакво значение за гражданите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.