Дръжте му шапката!

Румен Белчев

Йордан Радичков има една повест „Бомбето“. Разказана е историята на една шапка. Та, когато собственикът й, някакъв министър, пристигал на гарата, вдигал високо бомбето си, та да го видят всички и народът изпадал във възторг…

Нещо подобно се случи с една друга шапка само преди седмица. Такова внимание май напоследък никой не беше обръщал на покривната конструкция над премиерска глава.

„Щом си застана на мястото по протокол, Борисов извади от джоба си плетена шапка, която сложи на главата си“ – надлежно информира „СТАНДАРТ“.

Непредубеденият читател с вкус към изящното журналистическо слово би се запитал къде другаде би могъл да я сложи, но проблемът не е в това, а в неточността на информацията, защото „Заради студа премиерът Бойко Борисов предвидливо бе дошъл с шапка“ – отбелязва пунктуално „24 ЧАСА“. Значи – шапката не е била в джоба, а на главата – дръж се конкуренцийо, ние виждаме по-добре от теб!

Но на мъдро направлявания „МОНИТОР“ пък дори часовете не могат да му излязат насреща! В описания от него епизод освен шапката има и екшън, има и други действащи лица: „От дясно на президентите пък беше премиерът Бойко Борисов, който свали спортната си шапка, щом националният химн даде старт на церемонията“.

Старт се дава на надбягване, не на церемония, но ние вече сме обръгнали на фриволния газетен стил. Озадачаващо е присъствието и на някакви други в репортажа. Поглеждаме по-горе – и, о, изненада! Били старият и новият президент, които решили да си предават поста именно в присъствието на височайшата шапка!

Да не бъдем несправедливи към шапковъзпевателите, достатъчно внимание е обърнато и на новия президент, по-специално на жена му. Блестящото є отсъствие от церемониите, митингите и пресконференциите се компенсира с каквото Бог дал – в случая – Фейсбук и Туитър, да се свети името Им!

Най-упорит в това отношение е „СТАНДАРТ“, който очевидно не заспива, преди да бръкне в нета. И да довлече оттам нови разкрития – „Първата дама се маскира като японка“. Това донякъде обяснява защо никой не я е забелязал сред навалицата. Макар че става дума за никнейма, с който се представя в мрежите.

И все пак, на вестника с най-дългогодишна хвалебствена традиция, „ТРУД“, никой не може да му стъпи на малкото пръстче!

„Плевнелиев живее сред сутрешна роса и окосена трева“ – твърди романтично газетата. Къде през януари се коси трева и има ли роса в тоя студ – няма значение! Важното е да се лъсне още един патък, човек не знае кога това ще му свърши работа!

„ВСЕКИ ДЕН“ позакъсня с приятните за шапконосеца плювни по адрес на вицепрезидента Марин, но достойно се включва в обругаването на генерала от резерва с цяла страница: „Доблестният Ангел Марин спи със секретарката си“…

Нищо лично – само, знайте, за парата…

Или – както компетентно твърди газетата – инициатор на всенародния конкурс „Мис Дупе“, „ТРУД“, „Френската любов ръжда не хваща“…

Газетарската – хептен!

Поне – до новите избори, когато ще стане ясно кой ще е камилата и кой – камиларят…

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.