Путин откри и корупцията предизборно

Призиви към Путин да подаде оставка и да се откаже от кандидатурата си за президент заляха неговия предизборен сайт и бяха цензурирани

Системната корупция е основният проблем на руската икономика. Това констатира премиерът и кандидат-президент на Русия Владимир Путин в нова програмна предизборна статия, поместена в бизнес изданието „Ведомости“.

Министър-председателят обещава до края на годината да разчисти пътя за честния бизнес в Русия. През идните 4 години държавата съществено ще намали участието си в големите компании, но няма намерение да ги продава на безценица, пише премиерът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Владимир Путин критикува руския транспортен и строителен отрасъл, останали „заклещени в миналия век“, и разчита световните лидери в технологиите да развият производство на нови продукти в неговата страна. Русия трябва да бъде световен лидер в атомната индустрия, самолетостроенето, фармацията, химията и нанотехнологиите.

Русия „е задължена да заеме максимално значително място в международното разделение на труда“ не само като доставчик на суровини и енергия, изтъква авторът. Путин хвали руското селско стопанство и му обещава държавна подкрепа и наред с това посочва, че икономиката не бива да разчита на протекционистки мерки, посочва ИТАР-ТАСС.

Вижданията на Путин бяха включени в проектопрограмата му, поместена на неговия сайт във връзка с изборите за държавен глава на 4 март, или изразени в други негови изявления от последно време, отбелязва „Ведомости“. „В текста има и нови неща, като предложението за обществена дискусия по държавните покупки за над 1 милиард рубли и предложеното включване на скъпите коли в базата за данък върху лукса“, допълва вестникът, цитиран от Би Би Си.

„Това обаче са подробности. Все пак четем икономическо послание на кандидат-президент. И в тази връзка бият на очи две неща. Първо, Путин схваща икономиката главно като контрол върху ресурсите“, пише изданието.

Премиерът брани своята политика за концентриране на ресурсите под управлението на държавата. После признава частичния й неуспех и предлага „одит“, който да проучи „жизнеността“ на съответните проекти.

Второ, икономиката за Путин все още е скучна глава от учебника, строго отделена от главата, наречена „политика“. Тези две теми обаче всъщност са една, и то главната. „Това бе споменато и от протестиращите по митингите, и от подчинените на Путин“ на редица форуми – „с мита, данъчни маневри и промяна в закона за държавните покупки не може да бъдат решени ключовите проблеми на икономиката в Русия“, коментира „Ведомости“.

Това не са неща от президентско равнище като институционалната реформа например. Путин обаче говори за нея само във връзка с нуждата от привличане на капитали, и то като „втора точка“. Тя обаче е „точка първа и системна задача“ – щом Путин отказва да я забележи, ще трябва да я поеме друг някой, предупреждава вестникът.

Според него статията е издържана в дистанциран тон, все едно че е писана от референт за някакъв началник. Неясен остава извършителят на действието: думата „длъжни“ се споменава в текста 32 пъти, „ще бъде“ – 19 пъти, „трябва“ – 17 пъти. „Кой всъщност е „длъжен“? И какво е правил той през всички изминали години?“, пита се „Ведомости“.

В първата си предизборна статия, поместена преди две седмици в „Известия“, Путин заяви, че тъкмо той е „извел страната от задънената улица“. Пак там премиерът съобщи, че няма намерение да се откаже от властта в полза на опозицията. Втората статия – за етническия въпрос, излезе в „Независимая газета“. В една от следващите си публикации премиерът обеща да разкаже как вижда ситуацията в армията на Русия, посочва електронният в. „Газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.