Руските снахи в Турция – от „Наташки“ до фактор в отношенията

„Иска ми се руските снахи в Турция да стават все повече“, каза турският външен министър Ахмет Давутоглу след среща с руския си колега Сергей Лавров в Москва миналата седмица.

Мнозина биха подминали това изявление, без да му обърнат особено внимание, но добре запознатите с турско-руските отношения ще открият в него по-дълбок смисъл, който подсказва новата посока на тяхното развитие.

Преход от пренебрежителното „наташи“ до уважение към руската съпруга

Само допреди десетина години в Турция се гледаше с много лошо око на рускините, които традиционно бяха възприемани като леки жени и бяха наричани с пренебрежителното прозвище „Наташи“.

Анкара и Москва обаче изминаха доста дълъг път от конфронтация през годините на Студената война до сегашното ниво на задълбочено сътрудничество, което обхваща почти всички области – политика, дипломация, енергетика, транспорт, социални дейности.

Миналата година Турция и Русия взаимно премахнаха визите, с което на гражданите им бе осигурено право на 30-дневен безвизов престой в другата държава. Сега се предвижда безвизовият срок да бъде удължен на 60 дни. Счита се, че активните туристически посещения на руските граждани са един от факторите, допринесли за този важен акт. През 2011 г. Турция беше посетена от 4 милиона руски туристи.

Смесените бракове също са смятани за важен фактор в сближаването между Турция и Русия, а в последно време създаването на такива семейства бележи значително увеличение в сравнение с положението от преди десетина години.

В Русия живеят около 30 хиляди турци. А в Анталия, която наричат „Малката Москва“, живеят приблизително 17 хиляди руски граждани. Само в град Манавгат, окръг Анталия, от общо сключените през 2011 година 1208 брака около 200 са били между турци и рускини.

„Семейната култура и семейните традиции на турците и на руснаците са доста близки. Рускините са привързани към съпрузите си, към семействата, което е характерна черта и на турските семейства. Увеличаването на смесените бракове е важно за развитието на турско-руските отношения“, каза турският външен министър.

Доскоро на турските дипломати бе забранено да се женят за чужденки. А бракът с рускиня, предвид наложилите се предразсъдъци, беше напълно немислим. В случай че прескачайки забраната, някой служител или служителка сключеше брак с чужденка или чужденец, съответният служител трябваше да напусне външното министерство.

Пробив в това отношение направи съветникът на Давутоглу – Гюрджан Балък, който след дълги и упорити усилия успя да издейства разрешение от министерството да се ожени за рускиня. По този начин една от най-строгите забрани в турската дипломатическа традиция бе премахната благодарение на брака на съветника на Давутоглу с руска гражданка.

В Анталия има руско училище. Неговият директор Виктор Бикенев казва, че при тях учат много деца от смесени бракове. „В последно време се наблюдава увеличение на браковете между турци и рускини. Това е израз на сближаване и интеграция между културите и традициите, които подготвят добра почва за бъдещето на туризма“, смята той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.