ACTA – оригинален начин да станеш за резил

Константин Павлов говори за опасностите от ACTA по БНТ. Снимка: от тв екрана

За да бъде преглътната по-лесно от обществото и да мине (по възможност) с по-малко скандали, ACTA се приема в голяма тайна.

В САЩ обясняват секретността с „национална сигурност“, както администрацията на Буш, така и администрацията на Обама. Очевидно, за тях свалянето на музика и филми е нещо като тероризъм.

В ЕС обясняват секретността с „ефикасност“, т.е. ще има твърде много „излишни“ дискусии, които ще забавят процеса.

За тия две позиции ще се изпише много, така че няма засега да ги коментирам.

Да видим ситуацията в отделните държави:

23.11.2011: Холандският парламент отхвърля обсъжданията на ACTA в секретност.

Германският правосъден министър поставя условие – ACTA ще се обсъжда само в условия на прозрачност и без вътре да присъства правилото на „трите удара“ (три пъти нарушаваш инт. собственост = спират ти интернета)

В България, нещата са оцветени с нашата неповторима национална специфика и селска хитрост:

16.11.2011 – На заседание на МС се взима решение за присъединяване на България към ACTA, Докладът е на Трайчо Трайков и е точно едно изречение: „става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права“

15-16. 12. 2011 – На заседание на Съвета на ЕС по селско стопанство и рибарство, Мирослав Найденов подписва ACTA. Въпросът е сместен между квотите за улов на риба и цитрусовите плодове! От този подпис следва препоръка към ЕС и страните-членки да подпишат споразумението. Пет страни не желаят да го подпишат, между тях Германия.

Трябва да оценим „гениалността“ на този ход – текстът се пробутва десет дни преди Коледа, между щайгите с портокали и щайгите с риба.

09.01.2012 – МС упълномощава посланик Тодоров в Япония да подпише.

26.01.2012 – Посланик Тодоров подписва ACTA от българска страна.

Да резюмираме – споразумение, което се отнася до телекомуникациите (министър Московски) се докладва от Трайчо Трайков (икономика, енергетика, туризъм) подписва се от министър Найденов (земеделие), и окончателният подпис слага посланик Тодоров, който е „на една ръка разстояние“ – в Токио.

За да защити позицията на правителството, днес на дискусията в БНТ се появи Георги Дамянов, директор на дирекция от Министерство на културата!

Цветелина Димитрова от Министерство на икономиката, енергетика и туризма, пък обяснява, че ACTA ще бъде подложена на обществено обсъждане, но сега, СЛЕД КАТО БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО СЕ Е ПРИСЪЕДИНИЛА.

Много навреме.

А къде е министърът, докладчикът, питам аз?

И накрая всичко това ще трябва да бъде прилагано от МВР.

На мен ми прилича на мафиотския метод за лоялност – всеки да бъде „окървавен“ с нещо в процеса, за да не може да се измъкне и да твърди, че е бил против, когато се е приемало.

Освен това, това споразумение уж е „победа“ за авторите, но такава „победа“, с която никой не държи да се гордее, и която се подмята като сираче между министерствата.

А не ви ли се струва че от екрана отъства някой, който иначе много държи да присъства в него? Който, например, си организира импровизирана пресконференция дори навръх Нова Година.

Ако искате да се ориентирате по-добре в заплахите, Пейо е написал много нагледен текст за ACTA.

От блога на Константин Павлов-Комитата Бели байтове за черни дни

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.