Главният счетоводител на „Инвестбанк“ проговори на пресконференция как са точени пари от банката

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на „Инвест банк“. Снимка: Булфото

Скандални разкрития за това как държавни пари се влагат в частни банки направи бившият главен счетоводител на Инвестбанк Петър Маринов.
По време на пресконференция в БТА той разказа как от сметките на вложители – физически и юридически лица, по нареждане на шефката на банката Петя Славова са теглени определени суми пари (по темата e-vestnik направи голямо разследване преди година, виж тук „Клептокрация„). С тези суми след това са увеличавани капиталите на Инвестбанк, изисквани от БНБ, купувани са имоти; инвестирани са в други бизнеси; купувани са гори в община Дулово със съдействието на кмета Митхад Табаков и други.

Маринов разкри схемата, по която ставали кражбите – след като парите бъдат изтеглени от сметките, се открива ново търговско дружество с приближени на Славова, а в последствие се извършват предварително съгласувани търговски сделки. Ако даден клиент поиска да си види „как вървят“ депозираните от него пари, софтуерът позволявал да се манипулират крайните салда, така че да не се забелязват разликите.
По въпроса за това как държавата избира частната банка, в която да съхранява парите Маринов поясни, че всичко е въпрос на договорка. Идва протеже на даден министър, кмет или друга институция и се договарят. В замяна на това съответното лице получава определена сума пари.

Близо един час Маринов отказваше да говори с конкретни имена, изтъквайки че всеки лесно може да научи имената на „прегрешилите“, ако провери през 2008-2009 година кой е оглавявал ведомства като Министерство на отбраната, правосъдното министерство, социалното министерство с всичките му подразделения, НЕК, АЕЦ Козлодуй, Летище София.

Петя Славова (вдясно) на парти с назначената от нея за шефка на „Феста Холдинг“ (част от който е „Инвест банк“), бивша министърка на правосъдието Меглена Тачева (вляво). Снимка: Булфото

След настоятелните молби на медиите все пак да се споменат конкретни имена, Маринов даде няколко примера – с бившия министър на правосъдието Меглена Тачева (б. р. – сега тя е шеф на „Феста холдинг“ на Петя Славова), сегашният социален министър Тотю Младенов, бившият пловдивски кмет Славчо Атанасов, където посредник е бил един от основните свидетели по делото „Октопод“ Георги Цветанов.

При всички тези пари става дума за едно – държавни пари са влагани в Инвестбанк, в замяна на което посредниците са получавали определени комисионни.

Така например шефът на „Ръководство на въздушно движение“ Емануил Радев е получавал такава комисионна от 200 000 евро годишно.

Нередности е имало и при концесията на плажа Поморие Юг. Защо не попитате регионалния министър Стефан Гагаузов, пък и наследника му (сегашният президент Плевнелиев?!), дали до момента Петя Славова е платила на държавата дължимите концесионни такси, предложи Маринов.

Водещият на пресконференцията – Явор Дачков, изрази съжаление, че това събитие не се е получило, както е било планувано и не са могли да разкажат за това как парите на Косьо Самоковеца не са конфискувани от комисията „Кушлев“, а са взети от Петя Славова със съдействието на тогавашната шефка на НАП Мария Мургина.

Аз съм сигурен, че и Цветан Цветанов е взел пари от Петя Славова, защо не го разследвате? Отговорен за тези неща пък е шефът на БНБ Иван Искров, заяви Дачков.

По думите му заложническата криза в Сливен от преди година е била една инсценировка, един безплатен ПР за Петя Славова, която по това време е трябвало да увеличи капитала на банката, но не е имала парите.

Тук Дачков намеси и делото „Октопод“, заявявайки че с държавни пари е платено на Георги Цветанов да не свидетелства по дело срещу вътрешния министър Цветанов. По думите на журналиста, Георги Цветанов е изтеглил от банката 400 000 евро и не само, че не ги е върнал, но е и удвоил заема.

Петър Маринов коментира, че всички тези манипулации в банката са извършвани от него по настояване на Петя Славова. Той обаче не се чувства престъпник, тъй като по неговата сметка не са постъпили никакви пари. Освен това Маринов не е получавал допълнителни пари, извън работната му заплата, като отплата за тези си действия.

През септември 2009 година той решил да се откаже от заеманата длъжност в банката, тъй като решил, че се е изчерпал в тези сделки, пък и имал нужда от личен живот, какъвто тогава нямал, тъй като от 24 часа работел 22.

По думите му след напускането си от банката срещу него е организирана акция, провокирана от Петя Славова и под прякото ръководство на МВР и прокуратурата. Акцията била ръководена от зам.-градския прокурор Роман Василев, а парите, които получил, са били одобрени от министър Цветанов.

Централата на „Инвестбанк“ в София. В хотела отзад е и жилището на банкерката Петя Славова. Снимка: Буларх, архитектурна фирма

Последвал обиск на жилището на Маринов, за да бъдат иззети всички документи, доказващи престъпната дейност в банката и след това да бъдат унищожени.

По-късно следователят Иван Иванов му казал, че в показанията си трябва да напише определени неща, но Маринов отказал. И до ден днешен на написаното от него Софийска градска прокуратура не е дала гласност.

Петя Славова, с подкрепата на ДАНС, организира моето отвличане, аз бях държан 1 седмица в хотела, а прокуратурата не реагира. Нямаше реакция и на подадения от мен сигнал до ГДБОП през февруари 2011 година, коментира още Маринов.

За всички тези твърдения той каза, че има доказателства, но на този етап отказа да ги представи.

Маринов допълни и че през декември миналата година Петя Славова му се е обаждала и се е опитала да го върне обратно в екипа. Дори му е предложила сумата от 60 хиляди евро. Той обаче отказал.

Повече не съм се чувал и виждал с нея, преди две седмици имах две пропуснати повиквания от нея, но не й върнах отговор, каза още бившият главен счетоводител на Инвестбанк.

С малки съкращения от News.bg

Виж тук „Клептокрация“ – четиво с продължение за аферата в „Инвестбанк“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.