Твърдолинеен заселник оспорва лидерството на Нетаняху в Ликуд

Асошиейтед прес

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Твърдолинеен еврейски заселник, който иска да се плати на палестинците, за да напуснат Западния бряг и Газа, се състезава с израелския премиер Бенямин Нетаняху на днешните първични избори в управляващата партия „Ликуд“.

Моше Фейглин има малки шансове да спечели срещу премиера Нетаняху, но би могъл да нанесе смущаващ удар на ръководителя на страната при четвъртия си опит да оглави „Ликуд“, въпреки че никой от досегашните нямаше реални изгледи за успех. Експерти смятат, че Фейглин би могъл да получи една трета от гласовете на закритите вътрешнопартийни избори, изразявайки разбиранията на хардлайнерите, за които Нетаняху, въпреки безкомпромисния си светоглед, не е достатъчно агресивен.

„Аз предлагам алтернатива. Светът очаква много повече от това да създаваш терористична страна точно в сърцето на Библейските земи“, заяви 49-годишният Фейглин, имайки предвид палестинска държава на Западния бряг. Израелските националисти смятат, че Западният бряг непременно трябва да остане под израелски контрол по религиозни и свързани със сигурността причини. Въпреки че Нетаняху дълго подкрепяше тези виждания, в последните години неговото движение се ориентира към компромис, а самият Нетаняху възприе идеята за палестинска държава.

Фейглин основа националистическо движение, което през 1995 г. блокираше отсечки от магистрали в различни точки на страната в знак на протест срещу частичните мирни споразумения между Израел и палестинците. Той е противник и на по-нататъшните мирни преговори. Фейглин предлага Израел да анексира Западния бряг, да си върне Газа, от която се изтегли през 2005 г., и да благоприятства установяването на еврейско мнозинство, предлагайки на всяко арабско семейство на Западния бряг и ивицата Газа стимулиращи пакети от по 350 000 долара, за да емигрира. Подобни крайни позиции се ползват с подкрепата на скромна, но доста гръмогласна група израелци.

Нетаняху свика внезапните първични избори за ръководство на формацията „Ликуд“ година по-рано от планираното, което може да доведе до организиране на предсрочни общи избори по-късно през годината. Нетаняху е толкова популярен, че няма министри от правителството на „Ликуд“ или парламентаристи, които да дръзнат да се изправят срещу него, поради което Фейглин остана единственият друг кандидат.

При предишните си три опита да спечели лидерската позиция в „Ликуд“ Фейглин постепенно набра подкрепа – от 3,5 процента от гласовете при първата кампания преди девет години до близо една трета от вота през 2007 г. Анализаторите са разделени в становището си как победеният състезател ще повлияе на управляващата партия.

Политологът от Еврейския университет Авраам Дискин казва, че колкото по-силно Фейглин се представи на първичните избори, толкова повече ще се бори Нетаняху да въплъти умереното лице на партията, подкрепяйки по-малко агресивните депутати около себе си. „Няма вероятност (Нетаняху) да отстъпи пред екстремистите“, подчертава Дискин.

Анализаторът Ярон Езрахи казва, че ако Фейглин спечели над 30 процента от гласовете на първичните избори, това може да тласне електоралната база на партия „Ликуд“ още по-надясно в политическо отношение и да отслаби претенциите на Нетаняху, че управляващата партия представлява преобладаващата част от нацията. „Това е много сериозно. То накърнява имиджа на „Ликуд““, отбелязва Езрахи, окачествявайки лагера на Фейглин като „притесняващо малцинство“ за Нетаняху.

Фейглин очаква придобивки на днешните вътрешнопартийни избори, докато религиозните националисти се готвят за открита конфронтация с правителството около плановете за премахване на неузаконеното селище Мигрон, за което правителството казва, че е построено върху заграбена земя на палестински собственици през 2001 г.

Твърдолинейни парламентаристи заплашват да напуснат коалицията на Нетаняху, ако Мигрон бъде премахнат, а кампанията на Фейглин може да окаже допълнителен натиск върху Нетаняху да намери решение, което да удовлетвори заселниците. „Нетаняху води битка за оцеляване. Няма оцеляване без далновидност обаче. Той губи доверие“, каза Фейглин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.