„Либералният клан“ атакува Путин

Призиви към Путин да подаде оставка и да се откаже от кандидатурата си за президент заляха неговия предизборен сайт и бяха цензурирани

Кандидатите за президентския пост в Русия са поставени в неравни условия и всички водещи медии пропагандират един от тях под предлог, че отразяват професионалната му дейност. Това твърди руската неправителствена организация „Голос“ във връзка със статиите на премиера и кандидат-президент Владимир Путин, публикувани в централния печат, информира в. „Комерсант“.

Путин описва по-специално „какво ще прави, ако бъде избран“ на 4 март, следователно публикува всъщност предизборната си програма, което представлява агитация, обяснява пред изданието Аркадий Любарев, експерт на „Голос“. Става дума за грубо нарушение, тъй като агитацията в медиите започва едва месец преди вота и материалите трябва да бъдат съпроводени с указание, че са платени от изборния фонд на кандидата. В случая със статиите на Путин това не е спазено, коментира адвокатът Вадим Прохоров.

Ако един кандидат признае подобно нарушение, може да му се потърси административна отговорност. Ако пък разходите за агитация извън тези от фонда надхвърлят обема му с над 5 на сто, кандидатът може да бъде отстранен от изборите, добавя руският юрист.

В статия, поместена преди две седмици в „Известия“, Путин разгледа ред проблеми, засягащи главно вътрешната политика на Русия. Втора статия – за етническия въпрос, излезе в „Независимая газета“; трета – на икономически теми, бе публикувана във „Ведомости“. Предизборният щаб на Путин отрича статиите му да съдържат агитация и ги нарича „експертни изявления“, посочва „Комерсант“.

Работна група на руската ЦИК реши, че първата статия на Путин е публикувана абсолютно правомерно, тъй като мнението на премиера е от обществен интерес, напомня Мая Гришина, член на комисията. Това решение отразява и позицията на ЦИК по въпроса като цяло, допълва тя.

Икономистът Михаил Делягин коментира в „Новие известия“ критични изказвания на високопоставени руски служители срещу политическата система на Русия на Световния икономически форум в Давос. Остарялата политическа система е главното икономическо предизвикателство за страната, каза в Давос бившият финансов министър Алексей Кудрин. Първият вицепремиер Игор Шувалов разкритикува високата монополизация на руската икономика, а помощникът на руския президент Аркадий Дворкович се оплака, че държавата упражнява прекомерен натиск върху икономическия живот, напомня вестникът.

Делягин нарича тези изявления „безпрецедентна атака на либералния клан срещу Путин“. Той сравнява опозиционерите и либералите в руските държавни структури с „ляв и десен юмрук на един и същ либерален клан“, нарича ги „щурмова пехота на глобалния бизнес, глобалните монополи, сиреч част от управляващата класа“. Според експерта, те са недоволни от Путин по същата причина, поради която САЩ са били недоволни от бившия египетски лидер Хосни Мубарак – и двамата се задържали твърде дълго на постовете си.

„Това означава, че Путин е придобил известна тежест и контролира ресурсите на страната си. Да, глобалните монополи преговарят с него, но той е младши партньор в тези преговори, защото парите на руската финансова офшорна аристокрация са в джобовете на западни банки. Путин обаче е участник в тези преговори. Което стана абсолютно неприемливо за глобалната управляваща класа“, обяснява Делягин.

Първоначално либералният клан се опита да „махне“ Путин, като използва Медведев, но Медведев се оказа неподходящ инструмент. И сега либералният клан се опитва да „махне“ Путин чрез протеста на средната класа, добавя икономистът във връзка с масовите демонстрации на опозицията в Русия след парламентарните избори през декември.

Разрастват се скандали около митинга в подкрепа на Владимир Путин, насрочен за 4 февруари в Москва като противовес на опозиционното шествие под надслов „За честни избори“ същия ден, отбелязва „РБК дейли“. Ред издания цитират руски агенции, пред които московски учители съобщили, че ги принуждават да посетят пропутинския митинг. Предизборният щаб на премиера увери пред „РБК дейли“, че няма нищо общо с подобни действия. Столичното кметство също отрече да участва в подготовката на подобна акция, посочва всекидневникът.

Според „Комерсант“, цитиран от Би Би Си, други служители от бюджетния сектор също се оплакват, че ги принуждавали да идат на митинга и обещавали в замяна почивен ден. Агенция за подбор на статисти обещавала 800 рубли (към 27 долара) на всеки, склонил да стане симпатизант на Путин. Интернет портал пък инструктирал журналистите, отразяващи митинга, задължително да изтъкват, че гражданите са дошли доброволно и със саморъчно изработени плакати.

Официозът „Росийская газета“ помества материал по темата с подзаглавие „Проверка на един слух“. Пресаташето на московското кметство Гулнара Пункова категорично отрича пред вестника възможността хора от бюджетния сектор да бъдат принуждавани да митингуват в подкрепа на Путин.

Руският премиер Владимир Путин смята, че реформите на президента Дмитрий Медведев, насочени към подобряване на деловия климат в Русия, не са постигнали успех, обобщава в. „Комерсант“ положения от статията на министър-председателя в изданието „Ведомости“. „Това навярно може да се разглежда като упрек“ към Медведев, коментира пред радиостанцията на „Комерсант“ руският политолог Владислав Иноземцев.

„Единственият проблем“ според него е, че за икономическия блок в Русия, „общо взето“, отговаря правителството – „затова инициативите на Медведев за подобряване на (бизнес) климата е трябвало да бъдат внедрени тъкмо от премиера и неговия кабинет“. „Това е провал и на Медведев, и на Путин в равна степен, ако не и повече дори отговорност на правителството“, заявява експертът, цитиран в днешния брой на „Комерсант“.

При все това перспективата Медведев да стане премиер, ако Путин бъде избран за президент, остава на дневен ред, смята Иноземцев. „Поведението на Медведев на президентския пост показа всъщност абсолютната му лоялност към Путин. А Путин цени лоялността и винаги я е ценил повече, отколкото ефективността“, пояснява аналитикът.

Мерките за подобряване на руската икономика, предлагани от Путин във вчерашната му статия – примерно въвеждането на строг контрол върху цените и търговете за държавни поръчки, „естествено може да имат резултат и това безспорно трябва да се прави“, отбелязва наблюдателят. Той обаче „абсолютно не вярва“, че тъкмо Путин е способен да ги осъществи.

„Повечето нови богатства, появили се по времето на Путин, дойдоха тъкмо от операции с държавни пари“ – „това е централен елемент от пазарлъка (на Путин) с неговите чиновници“, казва руският експерт, цитиран в „Комерсант“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.