В десетката: По конспиративни съображения. Защо Цветанов ходи цивилен

Цветан Цветанов. Снимка: Булфото

Конспирацията е принцип в дейността на вътрешното ни министерство. Не, не мислете, че се шегувам. Нямам предвид разследването на убийството на Мирослава, нито това на Яна Кръстева, още по-малко – случаят с маскираните полицаи, които нахлуха в дома на семейство Начкови.

Конспиративността в действията на ведомството си съвсем законна и се разпростира върху цялостната му многостранна дейност. Тя дори е записана като основен принцип черно на бяло в чл. 5, ал. 5 на Закона за МВР.

5. конспиративност при съчетание на гласни и негласни методи и средства в определените от закон случаи

Ето защо не се учудвайте, ако понякога по такива съображения телефон 112 не ви отговаря. Или пък ако министър Цветанов шества по телевизиите цивилен, макар че говори предимно за полицейските работи. Също така забравете за подслушването на Ваньо Танов и премиера, за разследването на побоя в Кърджали над семейство Мустафови, както и за ред други случаи, в които съгласно закона МВР „съчетава гласни и негласни методи”.

Вместо това, си припомнете неостаряващия виц за днешната милиция, която не бие, но пък вчерашната налага здраво. И си помислете дали проблемът може да бъде решен с оставката на министър Цветанов. Както вече поиска организираната… пардон, опозиция. По израза на министъра в сутрешния блок на БТВ.

Да кажем,че проблемът е само в министъра, е да се правим, че това не е суперведомството, което не е мръднало от социализма насам. Че двете специални служби в него – ГДБОП и специализирана дирекция „Оперативно технически операции”, т.е. подслушването – периодично се отчитат пред гражданите или поне пред тяхното представителство в парламента.

Че не сме на първо място в Европа хем по брой полицаи на глава, хем по размери на корупцията. Че не плащаме скъпо и прескъпо за служителите на най-привилегированото ведомство, докато чакаме отговор на въпроса кой е подпалил автомобила ни пред блока. Че най-накрая не българската, а афганистанската опозиция е дало рамо на управляващите за основния ремонт на Закона за МВР през 2010 година.

И ексик ни накрая конспирация в Закона за вътрешните работи на МВР. Представете си: в закон на страна, членка на Европейския съюз пише, че един политически орган, едно министерство има за свой основен принцип конспирацията.

Ако питате мен, дори само за това, на всеки един от 240-те депутати немедленно трябва да им бъде връчен тапешник. От тези, които се продаваха едно време по панаирите. И на живо по БНТ, един по един, ритуално и символично да се гръмнат на амвона под председателския президиум. Цецка Цачева – последна. За да има ред в пленарната зала.

От блога на Пламен Даракчиев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.