Китайската телевизия ще завладява света

Асошиейтед прес

Убийството на служител на южнокорейската крайбрежна охрана от китайски риболовци би трябвало да е напълно подходящо за новинарската емисия на Китайската централна телевизия (Си Си Ти Ви), която се зае с амбициозния план да се превърне в световна мрежа с голямо международно покритие.

Вместо това, според служители на телевизията, новината е била забавена с часове, тъй като редакторите изчаквали политически насоки „отгоре“, а евентуални конкуренти като катарската телевизия Ал Джазира отразиха подробно нападението, което се случи през декември.
Планирайки развитието си, Си Си Ти Ви следи отблизо други модели, най-вече Ал Джазира, която преди пет години пусна световен, англоезичен, 24-часов новинарски канал и бързо си изгради авторитет.

Катарското правителство финансира телевизията заради амбициите си да превърне огромното си богатство от петрола в международно влияние, също както Китай се стреми към глобален медиен авторитет, подобаващ на процъфтяващата му икономика, която сега е втората по големина в света след тази на САЩ.

Достъпът на Ал Джазира до Близкия изток, задълбочените й познания за региона, както и ненамесата на собствениците в работата й, са най-големите й предимства, а недвусмислената преданост на държавната Си Си Ти Ви към авторитарната комунистическа държава и партията изглежда са най-големият й недостатък.

Това подлага на голямо съмнение достоверността на телевизията и плановете й да влияе и да формира световното обществено мнение, каза Дейвид Бандурски, редактор на уебсайта „Чайна медиа проджект“ в Хонконгския университет. „Ролята на медията според дефиницията на Комунистическата партия, е да служи на партийните интереси“, каза Бандурски.

Дългогодишен програмен продуцент от Си Си Ти Ви, който пожела да остане анонимен заради деликатната тема, каза, че на практика всичко в новинарските репортажи се определя от политически съображения. Темите са обсъждани на срещи, но решението винаги зависи от големите шефове, а журналистите нямат думата при вземането на крайното решение, каза тя.

Въпреки това Си Си Ти Ви се готви да увеличи световния си обхват тази година в стремежа си да запознае чуждата аудитория със становищата на Китай и противодейства на това, което Пекин смята за антикитайски предубеждения от страна на западните медии. Мрежата отваря свои бюра във Вашингтон и Найроби, Кения, с по 200 служители. В целия свят телевизията ще увеличи броя на чуждите си кореспонденти от 66 на 80 до края на 2012 г., а в бъдеще ще ги увеличи още повече, казаха хора, запознати с плановете.

Си Си Ти Ви се свърза в Африка с главния сателитен телевизионен оператор „МИХ Груп“ и планира да има десетина офиса, каза Мартин Дейвис, директор на Центъра по китаистика в университета Стеленбош в Южна Африка, който обсъди увеличаването на кадрите на телевизията. „Китай е един от основните играчи в Африка, но медиите му са на много ниско ниво“, каза Дейвис, който през 2004 г. помогна за създаването на първия в Африка Институт по китаистика „Конфуций“, финансиран от Пекин.

Говорителката на международния отдел на Си Си Ти Ви Ин Фан каза, че телевизията ще коментира, едва когато официално започне предоставянето на новите услуги. Отделни служители казаха, че им е наредено да не говорят с медиите за плановете за разширяване. Много от репортерите, операторите и техническите кадри са привлечени от други новинарски организации с предложения за по-високи заплати и примамливи служебни облаги.

Репортер на свободна практика в Източна Африка каза, че Си Си Ти Ви активно го е убеждавала да работи за нея и се е съгласила почти да удвои тарифата му от 350 на 600 долара за репортаж. Предложила му също възможността да представя лично репортажите си пред камера, вместо просто да предава материалите на телевизията. Репортерът пожела да остане анонимен. Американският международен кореспондент, ветеранът Джим Лори, нает да помага във Вашингтон, писа на уебсайта си, че търси опитни нови професионалисти и че има планове американският клон на телевизията да подготвя четиричасова програма от юни. Лори отказа да коментира.

Във време, когато бюджетите в медиите се затягат, правителството на Китай изглежда е склонно да налее милиарди долари за разширяване на международния си медиен обхват. Хонконгският вестник „Саут Чайна морнинг пост“ съобщи, че целият бюджет ще бъде 7,1 млрд. долара, макар все още да няма официално изявление.

Плановете за разширяване се ползват с подкрепа след 2008 г., когато имиджът на Китай бе опетнен от протестите на тибетци и от сцените, разиграли се по пътя на пекинския олимпийски огън по света, каза Чжун Син, професор по масмедии в елитния Китайски народен университ.
Много китайски стратези се разочароваха от голяма част от отразяването на Олимпийските игри. Китай бе похвален за организацията на игрите , но наяве излязоха и политическите репресии, и строгите мерки за сигурност, каза Чжун.

Си Си Ти Ви вече разширява задграничната си аудитория, като включва програми на руски, арабски, испански и френски, освен на китайски и английски, и твърди, че достига до 219 млн. домакинства в 156 страни и региони. Програмите се разпространяват по кабел и чрез сателитни носители в САЩ, както и по интернет. Асошиейтед прес разпространява подборка от новините на Си Си Ти Ви за свои потребители и предоставя съдържание и други услуги на китайската държавна телевизия.

Много от най-големите новини от Китай миналата година са извън границите на позволеното. Те включват арести на адвокати и дисиденти и задържането на международно известния художник Ай Вейвей. Репортажи за доста критикуваната реакция на смъртоносната катастрофа на високоскоростен влак се вписаха в официалната политика на телевизията, но неукрасени истории като убийството през декември в Жълто море, което предизвика антикитайски протести в Сеул, могат да бъдат омаловажени или напълно пренебрегнати. Но дори и това е някакъв напредък в сравнение с отминалите години, каза Чжун.

„Си Си Ти Ви“ като цяло се опитва да следва примера на Си Ен Ен и Би Би Си в предоставянето на балансирана инвформация и бързо и многоаспектно отразяване на събитията, каза тя. „Ние станахме свидетели на големи промени в репортажите през последните няколко години, както по отношение на съдържанието, така и по отношение на начина, по който се представят нещата“. Възприети бяха правила за бърза продукция, както и различни репортажи за спорт, икономика, пътуване и култура.

Като оставим настрана козметичните промени, факт е, че Си Си Ти Ви е контролирана от държавата. Директорът й се назначава от партията и последният избор – дългогодишният редактор на вестника на Комунистическата партия Ху Чжанфан изглежда е потвърждение за намерението на партията да циментира контрола си. Малко преди назначаването си през ноември Ху упрекна журналисти, които поставяли истината над партийната лоялност, и каза, че новината винаги трябва да отразява „позицията на партията и на страната“.

„Необходимо е много повече от добре изглеждащи програми, за да се преодолеят представите за Китай и китайското правителство“, каза Ан Мари Брейди, която преподава в Кентърбърийския университет на Нова Зеландия.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.