Осъдeният премиер „седемте къщи“

Адриан Нъстасе. Снимка: ЕПА/БТА

На 30 януари Адриан Нъстасе, който беше премиер на Румъния между 2000 и 2004 г., стана първият правителствен ръководител от посткомунистическата епоха, осъден за корупция. Това се чакаше отдавна. Съдиите, които осъдиха Нъстасе на две години затвор, постановиха, че той е използвал държавно финансирана конференция за строителни компании като фасада, за да събере пари за неуспешната си президентска кампания през 2004 г.

Това обвинение все пак беше незначително в сравнение с други корупционни обвинения, които бяха повдигнати срещу Нъстасе и които той отрича. „Нъстасе седемте къщи“ – препратка към многото му жилища, е само едно от прозвищата, дадени му от пресата. Нъстасе беше израснал в комунистическата школа за политика и това се виждаше. По време на управлението му държавната телевизия и радио бяха задължени да следват проправителствената линия.

Вестниците, които публикуваха обвиняващи материали, се оказваха с изцяло изкупени тиражи преди да стигнат до вестникарските будки. Нъстасе участваше в големи ловни гуляи, които можеха да си съперничат с тези на Чаушеску, а двете му съпруги бяха от комунистическата номенклатура.

Агресивността на Нъстасе срещу опозицията беше легендарна. Запитан за значителните богатства, които беше натрупал по време на мандата си, той посъветва противниците си да си гледат работата. Въпреки тези изблици, Нъстасе, университетски преподавател по международно право с много публикации, си беше създал имидж на интелектуален буржоа. Това помогна за проправянето на пътя на неговия съперник – настоящия президент Траян Бъсесу, чиито популистки призиви и език, характерен за работническата класа, го отдалечаваха значително от надменния Нъстасе. Обещанието за слагане на край на корупцията помогнаха на Бъсеску да победи Нъстасе през 2004 г.

Нъстасе е най-известният румънски политик, победен от румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК). Дали това означава, че Румъния най-накрая е взела насериозно борбата с корупцията, за което толкова често беше призовавана от Европейския съюз? Протестиращите, които се изправиха смело срещу температури от -15 градуса на Университетския площад, не биха се съгласили. Много от тях не виждат голяма разлика между корупцията в годините на Нъстасе и в Румъния от 2012 г.

Нъстасе, който планира да обжалва присъдата, казва, че е жертва на политически тормоз, и че Бъсеску и ръководителят на НДБК Даниел Морар са искали да го отстранят от пътя си. ЕС наистина многократно критикува остро Румъния заради политизираната й съдебна система, а присъдата на Нъстасе безспорно е благодатна за поставения натясно Бъсеску. Президентът има репутация, че се опитва да повдига корупционни обвинения срещу опонентите си.

Други може да се позоват на загубата на влияние на Нъстасе в рамките на собствената му партия като фактор за падението му. Някои членове на Социалдемократическата партия със сигурност ще ликуват. Докато не спечели обжалването, Нъстасе няма да може да заема държавни постове или да бъде партиен председател в срок от четири години – добри новини за многото му съперници в рамките на партията, в която някога властваше.

Нъстасе може дори да не излежи присъдата си в затвора. Той обеща да отнесе случая към Европейския съд за правата на човека, ако се наложи. Въпреки че присъдата му е сравнително снизходителна (други осъдени по същото дело получиха по шест-седем години затвор), това, което има значение, е, че бивш премиер попадна в обсега на закона. С малко късмет това може да се превърне в поучителна приказка за една политическа класа, около която мирисът на корупция най-накрая трябва да се разсее.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.