Елизабет Втора – 60 години на трона

ДПА

Кралица Елизабет Втора в Ирландия. Снимка: АП/БТА

От момента, в който бе призована да се възкачи на британския престол на 25-годишна възраст, за кралица Елизабет Втора нямаше съмнение, че това ще й е работата за цял живот. „Тя седеше на бюрото с изправена стойка, приемайки съдбата си. Таеше дълбоко чувствата си“, каза тогавашният й личен секретар.

Новината, че баща й крал Джордж Шести е починал в съня си стига до принцеса Елизабет, когато тя е на сафари ваканция в прочутия хотел „Трийтопс“ в Кения – буквално при върховете на дърветата (Treetops) – в нощта на 6 февруари 1952 г.

„За пръв път в световната история младо момиче се качи в клоните на едно дърво като принцеса и след като изпита това, което описа като най-вълнуващото си преживяване, слезе оттам на следващия ден като кралица“, писа един от спътниците й в книгата за посетители. За Елизабет обаче сериозността на задачата й е била ясна. „Моля се Господ да ми помогне да изпълнявам достойно тежката задача, която ми бе поверена толкова рано в моя живот“, каза тя.

Шестдесет години по-късно кралските наблюдатели са съгласни, че Елизабет е започнала царуването си както впоследствие го е продължила – със силно чувство за дълг, стоическа преданост и непоклатима вяра. Кралица Елизабет в момента е най-дълго управлявалият монарх след нейната прапрабаба кралица Виктория, която царува повече от 63 години, и би могла да подобри рекорда й.

Видимо в добро здраве, кралицата, майка на четири деца и съпруга на принц Филип от 64 години, не показва признаци на забавяне на темпото. При управлението й са се сменили една дузина премиери. Тя е преживяла разпадането на Британската империя, Студената война, кацането на първия човек на Луната, създаването на Европейския съюз и падането на Берлинската стена.

„Никой в страната не ни е по-близък от нея. Имаме обаче твърде неясна представа що за човек е тя всъщност. Това значи, че сме свободни да й приписваме каквито си искаме черти“, каза журналистът Александър Чансълър по повод жизнеността на кралицата. Вестник „Дейли телеграф“ веднъж стигна дотам да я нарече „суперзвезда“. „Поведението й, от моменти на най-тежка национална криза до приемането на букет увехнали цветя от разплакано детенце, не е нищо по-малко от безупречно“, писа вестникът.

Внезапната и преждевременна смърт на баща й, както и преживяванията й през Втората световна война оформиха характера на Елизабет. Като млади принцеси Елизабет и по-малката й сестра Маргарет прекараха годините на войната в Уиндзорския замък. Те помнят как са се криели в подземията, когато бомбардировачите на Луфтвафе прелитали пронизително над тях, отбелязва кралският биограф Джени Бонд.

Елизабет е държала да даде своя принос към воденето на войната и убедила родителите си да й позволят да се присъедини към Помощната териториална служба, което прави през април 1945 г. Там тя служи като механик и шофьор на военен камион.

През ноември 1947 г. Елизабет се венчава в Уестминстърското абатство в сватба като от приказките за далечния си братовчед, елегантния принц Филип Гръцки, когото срещнала и според свидетели се влюбила десет години преди това на коронацията на баща й. Единбургският херцог, който е от гръцки, датски и германски произход, винаги е бил опора на кралицата въпреки сътресенията в дългия им брак.

Тази подкрепа бе особено нужна в края на 80-те и през 90-те години, когато монархията бе опетнена от редица скандали и кризи. Тяхна кулминация бяха разводите на три от четирите деца на кралицата. През 1992 г., когато зоркото следене на кралското семейство бе в разгара си и бе обявена раздялата на принц Чарлс и принцеса Даяна, кралицата заяви, че тази година се е оказала нейната Annus Horribilis (година на ужаси).

Предстоеше още по-лошо със смъртта на Даяна през 1997 г. и личните критики към кралицата, която според 72 процента от населението е била „отчуждена“, защото не се е присъединила към публичната скръб за Даяна. Дългогодишните скандали и спорове около връзката на Чарлс с Камила Паркър-Боулс приключиха, когато той най-после се ожени за любовницата си през 2005 г. Сватбата отбеляза бавното възвръщане на сполуката на кралското семейство, достигнала нови висоти с приказната сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън през април 2011 г.

„Успокоителното при кралицата е, че тя изобщо не се е променила“, каза коментаторът Чансълър. Това обяснява продължаващата стабилна подкрепа на 70 процента от британците за монархията. Кралицата даде на британците чувство за сигурност и дори противниците на монархията не можаха да намерят повод тя да бъде порицана, каза той. „Докато е жива, ще ни бъде спестена конституционната криза, пред която ще се изправим някой ден. Дано царува дълго“, каза Чансълър.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.