ACTA – „джентълменското споразумение“, илюзия за решение

Когато има политическа и медийна криза като тази с ACTA, начините да се реши са няколко:

Първо може да представите проблема като позитив, както направи Труд и Мария Илиева в самото начало… Никой не им повярва.

Второ, може да се опитате да омаловажите проблема, както направиха от Министерството на икономиката отричайки, че договорът ще има ефект върху България… Оказа се, че това въобще не е така.

Трето, може да се злепоставят протестиращите, както се опита да направи Явор Колев твърдейки, че ние блогърите сме подведени от големи телекомуникационни компании и че не действаме от лични подбуди… Eneya и Странгера доста добре обориха и това.

Следващата стъпка е да скроите някакво „временно решение“.

Сега сме на тази четвърта стъпка. Стигнахме до тук доста бързo – темата за ACTA се разви миналия петък, а вече сме във фаза, в която управляващите осъзнават, че няма да минат само с изказвания в медиите. Затова се появиха две тези. Първата е, че дебатът по ACTA тепърва предстои. Учудиха се на това колко сме били невежи в интерпретацията на споразумението и процесът на приемане. Няма значение, че 3 години е било обсъждано тайно – сега, когато влиза в пленарна зала щяло да се говори за него. Някои дори намекнаха, че чак като го депутатите ни го ратифицират ще има смисъл да го обсъждаме, защото преди това няма как да знаем какво би станало. С две думи – дайте да стане проблем и тогава ще му мислим. Втората част от стратегията е дори по интересна…

Въпросното „временно решение“

На някаква среща между Борисов, депутати от ГЕРБ и „представители на неправителствени организации от IT сектора и доставчици на интернет услуги“ се е постигнало джентълменско споразумение. То включва това, срещу което България ще протестира подписвайки ACTA. Тук аз виждам три основни проблема:

Все още липсва анализ как ще повлияе ACTA на законодателството ни. Не може просто да повтарят наизуст, че „нищо няма да се промени“, когато е записано в конституцията, че търговските споразумения имат превес.

Уговорката е направена между премиера и представители на една индустрия. Както ACTA е прокарана с лобизъм от носителите на авторски права, така и при тази „джентълменска“ уговорка говорим за финансови интереси. На някои от тях вероятно не им пука какви лични данни къде отиват – за тях това е просто допълнителен разход и е напълно нормално да се противопоставят. Да не говорим, че според сегашния вариант на ACTA те също носят наказателна отговорност, ако не съдействат безапелативно.

Това е просто една договорка. Помните ли какво Дянков подписа със синдикатите? Имаше добра причина да не спази онази спогодба – рязко задълбочаване на кризата в световен мащаб. Колко струваше онова споразумение тогава? Сега пак са включени много международни фактори и липсва каквато и да е яснота за работата по ACTA. Какво пречи да и тази „честна дума“ да се обезцени?

И тази стъпка, както и предишните, цели успокояване на ситуацията. Интернет гръмна с критика по темата, готвят се протести следващата седмица в десетки европейски градове, а като резултат – медиите обръщат все повече внимание. Преди 6 дни писах, че ще чакат думата на Борисов, но не я дочакаха – имаше твърде много шум. Сега като има официална реакция, новината ще е, че проблемът е решен и протестите са ненужни – точно както БТВ скандираше да не ходим на рождения ден на Доби.

Какво следва?

Работата е там, че проблемът с ACTA далеч не е решен. Дори се връщаме назад. Скандалът се обърна на политически от опозицията, медиите не правят разследвания и анализи, а само копират каквото намерят в интернет, а обикновените хора не разбират какво става. Диалог няма и няма да има, защото за диалог трябва трибуна, поставен въпрос и някой, който да слуша. Както винаги медийният шум заглушава истинските аргументи, а депутатите разглеждат всичко като игра на влияние и внимание. Групата на ГЕРБ обяви, че ACTA ще бъде ратифицирана и с това изказване се изчерпва прозрачността на процеса.

Сега можем да очакваме само едно – всички медии ще се втурнат към Борисов да го разпитват докато той не се сепне „Защо всички протестират, като вече има договорка!“ След това или ще заеме слабата позиция на Явор Колев и ще нападне протестиращите, или ще обещае повече дебат и ще възложи на Трайков да направи кръгла маса по въпроса. Такава вероятно ще се организира, ще се кажат някакви неща, ще се чуят някакви мнения и ще се стигне до някакво решение. ACTA ще влезе в пленарна зала и ГЕРБ с Атака ще я приемат. Тихо, без възражение и без промени. Удобно.

След това ще се окаже, че трябва да се променят някакви закони, че ще се наложат някакви инвестиции и следене. На първо време няма да се промени почти нищо. После ще дойде натиска от мощните корпорации носители на права, ще искат да спазваме това, което сме подписали, ще налагат глоби и ще натискат за още контрол. ACTA не е гилотина, с която се обезглавява свободната култура на мрежата, тя е голямо стъпало към по-строги мерки, следене и контрол.

Какво да направим?

Ако не искате всичко това, може да направите няколко неща:

Прочетете споразумението и се информирайте за аргументите срещу него.Разкажете на познатите си за ACTA – какви са проблемите, как е бил обсъждан и как сме го подписали, какви ще са ефектите и къде да намерят информация.

Посетете протеста на 11 февруари.

Подпишете се заедно с другите 1.5 милиона борещи се срещу ACTA.

Пишете или се обадете на депутатите и евродепутатите ни.

Споделяйте информация в социалните мрежи и ако имате блог, пишете за ACTA.

От блога на Боян Юруков

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.