Тръбичка за 3 долара може да реши проблемите на света с питейната вода

LifeStraw утолява жаждата за една година без нужда от резервни части, електричество или поддръжка

truba-filter_za_voda3.jpgСъс своите модерни очила и елегантен костюм, 35-годишният Микел Вестергард Франдсен изглежда като дегустатор на изтънчени червени вина. Доста по-трудно е човек да си го представи да опитва виното през синя сламка с размерите на детска свирка. Но именно това е неговата работа : само дето не опитва вино, а сода, блатна вода, дори вода от езеро в Найроби през синята фунийка. “В началото трябва да засмучеш доста силно, за да я навлажниш,“ леко двусмислено се изразява Франдсен за изобретението си – LifeStraw – портативен воден филтър, произведен от неговата датска компания.

Повечето от хората, използващи LifeStraw едва ли ще опитат от нея нещо по-различно от вода, но ефектът, който простата фунийка ще има върху живота им ще е огромен. Повече от един милиард души по-света страдат от липса на чиста питейна вода, а 6 000 човека умират на ден от заболявания свързани с мръсната вода – като тиф, холера и дизентерия. В райони близко до пустинята Сахара в Африка, повече от поливната хора пият вода предимно извън домовете си.

truba-filter_za_voda.jpgФирмата на Вестергард Франдсен се надява, че чрез струващата само три долара LifeStraws драстично да намали риска им от заболяване. Датската фирма произвежда също така мрежи против комари и специален плат за чаршафи, който предпазва от малария. “Това е продукт, който може да спасява човешки животи без нуждата от резервни части, електричество или поддръжка,” казва Микел Франдсен. За момента за нуждаещите са райони са продадени около 2000 спасителни сламки. Продуктът все още се доработва преди да бъде пуснат за масова употреба.

Компанията “Вестегард Франдсен” е основана от дядото на Микел – Кай през 1957 г. Първоначално се е занимавала с производство на хотелски униформи. Но младият Микел така и не е продължил семейния бизнес. Още на 19 той отваря магазин в Лагос, Нигерия, където продава вносни части за коли. “Исках да работя в Африка за приключение, не като някакъв хуманитарен или филантропски жест,” признава Микел. “По-късно обаче осъзнах огромната полза, която можем да допринесем.”

Като начало, Микел използва излишния плат от хотелските униформи, за да направи одеяла и да ги продава на хуманитарните организации. В последствие разработва капан за смъртоносните мухи “цеце” и споменатия плат против малария. По-късно доразвива идеите си – създава водоустойчиви мрежи против комари (PermaNet) и полиетиленови чаршафи, които могат да се използват и като одеяла или като временна палатка (ZeroFly). “90 процента от бизнеса ни е свързан с превенцията на малария,“ казва Вестергард Франдсен. PermaNet остава най-популярният продукт на компанията, с близо четири милиона продажби всеки месец. Според Световната здравна организация, тези мрежи са спомогнали за намаляването на детската смъртност в Африка с 25 процента.

Компанията е разработила LifeStraw заедно с американския Carter Center, който се занимава с филтри против гвинейския червей, вид воден паразит. Първите прототипи на спасителната тръбичка влизат в действие през 2005 г. – след разрушителното земетресение в Кашмир, което уби повече от 73,000 души и остави повече от три милиона бездомни.

truba-filter_za_voda4.jpgВсяка LifeStraw съдържа слой бримчести филтри, които блокират бактериите. Останалите бактерии, както и много вируси и паразити биват убивани от йодните капчици, съдържащи се в сламката. Активен въглерод неутрализира вкуса на йод и убива останалите паразити. LifeStraw за сега не може да филтрира Giardia lamblia, доста разпространен паразит, но компанията работи по проблема. Дългата 18 см сламка може да филтрита повече от 740 литра вода – може да служи приблизително за една година, след което трябва да се замени.

Следващият проект на “Вестергард Франдсен” е да създадат воден филтър с голям капацитет за дома. Също така, те работят по специални покривала напоени с инсектициди, които да предпазват посевите. Франдсен описва двете идеи с жар, който е колкото комерсиален, толкова и своеобразен кръстоносен поход. Когато посетил клиника в западна Кения преди няколко месеца, той видял хиляди хора редящи се на опашки за “инжекцията си с витамин А, ваксината си против дребна шарка и мрежи против комари.” “Като бизнесмен, аз съм горд, че сключих договор за 2 милиона такива мрежи и го изпълних навреме,” казва той. “Но като човек, аз съм горд, че тези мрежи ще спасят живота на 400 000 деца.” Благодарение на LifeStraw, тези деца няма да останат и жадни.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.