Москва излиза срещу студа и Кремъл

в. Ню Йорк таймс

Плакат срещу Путин на митинга на 24 декември. Снимка: ридус

Както повечето смелчаци, борили се някога срещу Кремъл през зимата, лидерите на зараждащото се протестно движение ще се сблъскат при следващата демонстрация с изпитание, което вероятно ще бъде по-сериозно от която и да е правителствена сила – времето.

Москва вече няколко седмици е скована от сурови студове и според прогнозите в деня на митинга – събота, стълбицата на термометъра ще падне до минус 23 градуса по Целзий. В подобен студ е трудно да се диша, камо ли да се пускат съобщения в Туитър, и организаторите се опитват да намерят решения – безплатен чай и кафе, стотици японски газови печки, за да изкарат хората от къщи и да поддържат живота в тях достатъчно дълго, за да постигнат политическата си цел.

Същевременно прозвучаха предложения да се съкратят политическите обръщения и да се проведе кратък митинг. „В противен случай мнозина ще замръзнат. А по-късно нашата демонстрация ще бъде обвинена за епидемията от грип и пневмония“, каза Григорий Чхартишвили, по-известен като Борис Акунин, на съвещанието на организационния комитет.

Суровите студове, които станаха причина за десетки смъртни случаи в Източна Европа, се оказаха едно от многото изпитания, с които се сблъска опозиционното движение. Лидерите му все повече спорят как да запазят в хората импулса до момента на президентските избори през март. И даже да успеят да не загубят гласа си, вече малцина вярват, че това може да повлияе на опитите на Владимир Путин да се върне на поста президент.

През декември десетки хиляди от най-състоятелните московчани преоткриха отдавна забравения източник на политическа енергия и с успех проведоха две бурни демонстрации срещу предполагаемата измама на партията на г-н Путин на парламентарните избори. Последният митинг обаче се проведе преди шест седмици, преди да настъпят дългоочакваните новогодишни празници и суровите зимни студове.

Сега мнозина гадаят колко от тази енергия все още е съхранена. „Този път мотивацията е частично загубена. Причината за това не е съвсем ясна, освен че движението няма лидери. Плюс времето“, каза известният политически анализатор Маша Липман.

Безспорно, когато става дума за студове, руските хора демонстрират повече издръжливост от другите. Магазините и ресторантите в столицата не се затварят даже и в най-лютите виелици, а в московските училища часовете се отменят само когато термометрите покажат минус 15. Минусовите температури не са достатъчни, за да се откажат от разходка по улиците през почивните дни, понякога даже със сладолед в ръка.

Но всичко си има граници, особено ако става дума за младите последователи на модата, които излизаха на митингите през декември. Някои от тях по-скоро биха умрели от студ, отколкото да облекат старомодна шуба.

„Ако избирате топлите дрехи или красотата, зарежете и се облечете топло“, написа тази седмица журналистът Андрей Козенко в информационния портал Лента.ру. „Прокремълските активисти ще кажат после, че не изглеждате фотогенично на снимките. Но пък ще четете отзивите им седейки в уютния офис, а не лежейки в болничната стая с възпаление на белите дробове“.

Колегата му Анастасия Каримова зае обратната позиция в спора мода срещу функционалност. На няколко снимки, разпространени във Фейсбук и други сайтове, може да се види г-жа Каримова със сини бикини и на високи токчета, с табелка в ръце, на която е изписана датата на митинга и лозунга „Студът не е страшен“.

Властите възнамеряват да използват синоптичните условия в своя полза. Генадий Онищенко, чиято работа като главен санитарен лекар на Русия често е насочена срещу опонентите на правителството, в четвъртък предупреди, че участието в протестите означава риск от заболяване.

„Ако излизате на митинга, намерете бабините валенки и кожух, които молците още не са изяли, които са излезли от мода и които през 80-те години бяха признак на умопомрачително богатство… По-добре не правете това и намерете друга форма за участие в изграждането на по-щастлива държава“, каза той в смущаващо изявление.

Властите, очевидно не вярвайки особено, че студовете ще отблъснат протестиращите, предложиха и други стратегии. Миналият месец департаментът по образованието на Москва обяви, че в деня на митинга университетите в цялата столица ще проведат ден на отворените врати за учениците – ход наречен от Руския студентски съюз „капан“.

Обществената палата – държавен наблюдателен орган, съобщи в четвъртък, че е получила 50 жалби от учители, които били принуждавани да присъстват на демонстрацията в подкрепа на г-н Путин, насрочена паралелно с митинга на опозицията. Няколко подобни жалби се появиха и в руските блогове.

Даже Кирил І, патриарх на руската православна църква, припомняйки революциите от миналото, призова тази седмица вярващите да се отнесат бдително към протестното движение.

„Помнете, че най-силните викове и най-пронизващите думи не винаги са правилни, верни и честни. Така се съблазни нашият народ два пъти, а може би и повече, в последните сто и няколко години“, каза той.

Властите обаче се съгласиха да разрешат на протестиращите да изминат около миля по най-модерната улица на Москва близо до Кремъл и да проведат митинг на Блатния площад – на острова на река Москва, където се състоя декемврийският митинг. Организаторите се надяват протестът да продължи по-малко от два часа.

На страницата на групата във Фейсбук, посветена на тази демонстрация, близо 27 хиляди души са заявили, че ще участват. По-оптимистично настроените участници подчертават, че съботната демонстрация съвпада с годишнина от митинга през 1990 срещу съветската власт, на който излязоха стотици хиляди. В деня на митинга през 1990 година обаче температурата на улицата беше над нулата.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.