Гърция не може да оцелее в еврозоната. Ако излезе през март, ще спре световната криза

Какво е най-неочакваното нещо, което може да се случи на пазарите точно сега? Неочаквано да се окаже, че САЩ имат бюджетен излишък? Японската икономика да отчете годишен растеж 5 %? Швейцарският франк да поевтинее наполовина, след като всеки реши, че в света рискът е толкова малък, че едва ли си заслужава да се притежава надценена валута на малка планинска страна, която се специализира в банковия сектор, изглежда в дълбок структурен упадък?Трябва да се признае, че всяко от тези неща би било сериозен шок. Най-голямата изненада обаче със сигурност би била бързо решаване на гръцката криза. Това обаче може да стане, а крайният срок може да бъде 20 март. И ако това стане, можем да сме свидетели на мощен възход на пазарите, тъй като ужасният призрак на неконтролираното гръцко излизане от еврото е премахнат.

Гръцката криза се развихри за първи път в края на 2009 година. Сега сме в началото на 2012 година и ситуацията едва се е придвижила напред. Всъщност значително се е влошила. Сега гръцката икономика се е смалила с 13 %, а дългът е с около 20 % по-голям. Това не е добра математика. Икономиката продължава да се свива, а дългът да нараства.

Според Международния валутен фонд (МВФ) гръцката икономика е спаднала с 6 % през 2011 година и се очаква да изгуби още 5 % тази година. Да не забравяме, че почти всяка прогноза за Гърция се оказваше прекалено оптимистична, така че реалният резултат може да бъде много по-лош. Не е изненадващо, че дългът продължава да расте. Миналата година МВФ прогнозира, че гръцкият дълг ще достигне 120% от БВП до 2020 година. Сега изчислява, че ще бъде 135%. Още веднъж, това едва ли е окуражаваща тенденция.

Точно сега Гърция е по средата на преговорите с притежателите на нейни облигации за „доброволно“ намаляване на нейния дълг. Тя се нуждае от нещо и то бързо. Към 14 март настъпва падежът на облигации за 14,5 милиарда евро. Гърция няма 14 милиарда евро в банката или нещо подобно. Няма и някакви други възможности да заеме пари. Така че, освен ако не бъде постигнато споразумение и притежателите на облигации се съгласят на „подстригване“, Гърция или ще трябва за обяви фалит, или да поиска спасителна финансова помощ.

Стимулите за притежателите на облигации са много малко, за да се съгласят на сделка. Според оценки 25 % от огромния гръцки дълг държи Европейската централна банка и тя не желае да участва в разсрочване на дълга. Повечето останали дългови облигации на Атина са в ръцете на хедж фондове, които са ги купили за няколко цента при номинал от едно евро.

Те също могат да заемат и по-твърда позиция. Винаги са действали при доста голям риск, като са залагали, че другите правителства от еврозоната ще изплатят дълга изцяло. Няма да има кой знае какъв смисъл сега да отстъпят и да бъдат разумни. През цялото време стратегията им бе да насочват пистолет към главата на гръцкото правителство и да видят дали германците ще платят.

Настана бъркотия, но има изход

Винаги е рисковано човек да си представя, че политиците ще постъпят рационално, но рискът се вдига двойно, когато става дума за еврозоната.
Логиката обаче е достатъчно проста. Почти на всеки му е ясно, че Гърция не може да оцелее повече в еврозоната. Икономиката й е в упадък и въобще не напредва към връщане на конкурентоспособността спрямо останалата част на Европа. Изборите са насрочени за април и тъй като няма партия, която да се очертава ясно като лидер, резултатите може да са хаотични. На власт може да дойде правителство, което отказва да прилага повече мерки за икономии.

Със сигурност също толкова ясно е, че едно организирано излизане от еврозоната е много по-добро за всички, отколкото едно неконтролирано. Гърция може да се оттегли от единната валута за един ден. Никой не може да я спре. Няма да се появят танкове в Атина, за да я накарат да остане в еврозоната. Събитието обаче ще бъде травмиращо. Ще трябва да се затворят границите и да не наложи контрол на капитала, за да се предотврати изтичането му от страната.

Ако нещата станат по организирания начин и има една нова драхма за всяко евро при целева дата 1 януари 2013 година за начало на търговията с новата валута, нещата могат да минат сравнително гладко. Гърция ще има нужда от голяма помощ, за да премине през периода на преход, но тя и така я получава. Американците пък могат да бъдат убедени също да помогнат. Та нали САЩ дадоха рамо на Гърция след Втората световна война, за да не попадне под руски контрол. Сега страната е не по-малко стратегически важна, отколкото беше тогава.

Изводът е, че най-доброто нещо за всеки би било одобрено изтегляне от единната валута. Кога? На 20 март, когато е падежът на облигации за 14,5 милиарда евро. Това би бил идеалният момент за излизане от еврото. Ако това се случи, ще бъде голям тласък за пазарите. Наистина няма да реши еврокризата в дългосрочен план. Остава Португалия, а в дългосрочен план също Италия и Испания.

Би било обаче решение за тази година. За добро или лошо гръцката криза всъщност би приключила. Пазарите ще скочат при тази новина. Стойността на европейските акции, подложени на натиск, ще се повиши. Валутата ще се стабилизира. И ако „подстрижката“ не бъде прекалено безмилостна, то цените на облигациите в еврозоната ще се стабилизират.

Това може и да не се случи. Обаче е много по-привлекателно от алтернативата – голяма, влошаваща се депресия в Гърция, зараза за останалата част от еврозоната и заплаха за банкова криза в Европа, която би било лудост да се изключи. Наистина, европейските политически лидери ще трябва да проявят доста голямо въображение. Но, кой знае, Може би Никола Саркози ще поиска да направи още един голям жест преди да изгуби изборите през пролетта?!. Това е нещото, което би могло наистина да изненада пазарите, при това за добро.

БТА

Мнения & КоСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.