Европейските комисари вече говорят каквото мислят. В Туитър

Франс прес

Използването на Туитър от мнозина европейски комисари не само „освободи словото“ на членовете на европейския орган на изпълнителната власт, но разтърси и официалната комуникация, често обвинявана, дори от самите служители на ЕК, че е прекалено суха и безлична.

Тринайсет от 27 европейски комисари си служат с Туитър и някои, като шведката Сесилия Малстрьом за вътрешните работи го правят с голяма свобода в тона и непоколебимост при заемането на категорични позиции по въпроси извън сферата на техните компетенции.

„Най-после се състоя среща на върха, на която се обсъждаше заетостта и растежът. Но това е много малко и много късно“, написа Малстрьом в коментар, подписан с инициалите й в Туитър след европейската среща на върха на 30 януари.

Възможно ли са ответни мерки срещу комисарите, които си позволяват прекалено голяма свобода на словото в социалната мрежа? „Това е невъзможно, прекалено късно е“, отговаря източник от ЕК.

На комисарите не са наложени никакви правила, уверява говорителката на ЕК Пиа Аренкилде Хансен. „Всеки комисар използва неофициалния канал Туитър, за да публикува съобщения за политиката си и по актуални въпроси. Европейските комисари изразяват лични позиции, но предават в Туитър и позиции на комисията“, подчертава говорителката.

Сесилия Малстрьом използва Туитър от 11 януари и е все още начинаеща в тази област. Но тя вече има 1307 абонати, много от които журналисти и европейски депутати. Малстрьом е все още далеч от колежките си Кони Хедегор климат , Вивиан Рединг правосъдие и преди всичко Нели Крус новите технологии , която има в Туитър 34 759 абонати.

Крус е много активна в тази социална мрежа. В нея тя се обяви против проекта за американски закон за борба с интернет пиратството и поде ожесточен спор с френския си колега Мишел Барние, пламенен защитник на интелектуалната собственост.

Крус получи подкрепата на Рединг и на Малстрьом, която със своя прям изказ написа, че името на английски на законопроекта SOPA съкращение от Stop Online Piracy Act – в превод Закон за спиране на интернет пиратството означава глупости на шведски език.

Малстрьом, Крус, Хедегор и Рединг са политици. Туитър им даде свободата на словото, която им беше отнета от правилата на ЕС за комуникацията, подчертава човек от обкръжението на европейските комисари.

„И дума не може да става съобщенията в Туитър да се подлагат на одобрение, преди да бъдат публикувани. Това е невъзможно. Туитър отвори пробойна в официалната комуникация“, подчертава друг източник в ЕК.

„Председателят на комисията Жозе Барозу също насърчава комисарите да използват Туитър“, припомня трети източник от ЕК. „Трябва да присъстваме в медиите, които хората използват. Трябва непрекъснато да се адаптираме“, казва говорителката на Барозу. „Но социалните мрежи няма да заменят традиционните канали за комуникация“, подчертава тя.

В началото идеята беше да се използва Туитър, за да се публикуват официални позиции. Но веднъж пусната на свобода, синьото птиче – логото на социалната мрежа, позволи на европейските комисари също да излетят от кафеза и вече и дума не може да става някой да ги върне в него, казват източници от ЕК.

Туитър допринесе сериозно за състаряване на официалната комуникация и сега се проучва възможността за реформа, с която тя да бъде „отупана от праха“. Настояването за реформа е много силно, защото без нея „ние заприличваме на роботи“, признава говорител на ЕК.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.