Защо „насърчаването на демокрацията“ по американски не действа в Близкия изток

в. Гардиън

Става ми смешно, когато световните медии описват Международния републикански институт (МРИ) като „организация, насърчаваща демокрацията“ (в случая по Националното обществено радио). МРИ влезе в новините неотдавна, защото военното правителство на Египет постави някои от членовете му в списъка на лицата, на които е забранено да пътуват в чужбина, и по този начин ги затвори в страната, където ги очаква разследване и евентуално изправяне на съд. Чудя се на лековерието на тези журналисти и редактори: ако опиша Центъра за изследване на политиката и икономиката (ЦИПИ) като „магическа организация, която превръща металните отпадъци в злато“, ще стане ли това описание на ЦИПИ общоприето в новините?

МРИ е международен отдел на Републиканската партия на САЩ и всеки, който е в състояние да изтърпи да гледа кандидат-президентските дебати на републиканците, може да се усъмни дали това е организация „за насърчаване на демокрацията“. Достатъчно е да се хвърли поглед на някои от неговите приключения напоследък, за да се направи точната преценка: през 2004 г. МРИ изигра значима роля в свалянето на демократично избраното правителство на Хаити. През 2002 г. ръководителят на МРИ публично приветства мимолетния военен преврат, при който беше свалено демократично избраното правителство на Венецуела. МРИ също така работеше с организации и хора, замесени в преврата. През 2005 г. МРИ се включи в усилия за насърчаване на промени в избирателните закони на Бразилия, целящи да отслабят управляващата Партия на трудещите се на тогавашния президент Лула да Силва.

В по-близкото минало, през 2009 г., имаше военен преврат срещу демократично избраното правителство на Хондурас. Правителството на Обама направи всичко възможно, за да помогне за успеха на преврата, и подкрепи „избори“ през ноември 2009 г. за легитимиране на дошлото след преврата правителство. Останалата част от света, в това число дори Организацията на американските държави (ОАД), подложена на натиска на южноамериканските демокрации, отказа да изпрати наблюдатели. Причината бяха политическите репресии по време на кампанията: полицейско насилие, нахлуване в сградите на независими медии и принуждаване на политически противници, включително демократично избрания президент, да заминат в изгнание.

Но МРИ и Националният демократически институт (НДИ) – неговият аналог в Демократическата партия – отидоха там, за да легитимират „изборите“. Не вярвайте обаче на причината, поради която те са решили да участват.

Ето какво има да каже за тяхната роля в Хондурас Агенцията за международно развитие на САЩ, която е част от американския Държавен департамент и е главният източник на финансиране на дейностите на МРИ и НДИ: „Отсъствието на ОАД и други признати международни наблюдателски групи направи оценката наблюдателската дейност на НДИ и МРИ по-значима в очите на международната общност. Признаването на свободен, честен и прозрачен изборен процес предостави силен аргумент в подкрепа на новото правителство. (…) Направената от НДИ международна „оценка“ и осъщественото от МРИ „наблюдение“, дори да не са изпълнили приетите стандарти, частично постигнаха търсения ефект.“

Знае ли някой какво прави МРИ в Египет? Ние обаче знаем какво прави правителството на САЩ там: десетилетия наред подкрепяше бруталната диктатура до момента, в който при масови протести миналата година стана ясно, че Вашингтон не може да спре свалянето от власт на Мубарак от истинско, народно, демократично движение.

МРИ и НДИ са основни получатели на пари от Националната фондация за демокрация – организация, която осъществява дейности, „голяма част от които са били тайно финансирани от ЦРУ“, както съобщи в. „Вашингтон пост“ при създаването на фондацията в началото на 80-те години на 20 век. Понякога тези организации подкрепят демокрацията, но често не го правят или даже са против нея.

Това е така не защото те са зли по своята същност, а заради ролята на САЩ в света. Правителството на САЩ – повече от всяко друго на света – управлява империя. По природа империите са свързани с власт и контрол върху други народи в далечни земи. Тези цели обикновено влизат в противоречие със стремежите на повечето хора към демокрация и национално самоопределение.

Никъде това не е по-очевидно, отколкото в Близкия изток, където водената от правителството на САЩ политика да съдейства на отричането на националните права на палестинците от Израел го поставя в конфликт с населението в региона. Поради това Вашингтон се страхува от демокрацията в много страни, защото неизбежно тя ще доведе до това все повече правителства да вземат страната на палестинците и да се противопоставят на други амбиции на САЩ в региона, например желанието им за военни бази и съюзи. Даже в Ирак, където Вашингтон се хвали, че е свалил диктатурата, хората трябваше да се бият с окупационните власти за правото да произведат национални избори, а после да изритат войските на САЩ от страната.

Това създава омагьосан кръг, при който мразени и често репресивни правителства подкрепят външната политика на САЩ и получават американска подкрепа, увеличавайки регионалната враждебност към САЩ. В някои случаи то също така води до терористични нападения срещу американски институции или граждани, а после нашите лидери използват това, за да оправдават дълги или безкрайни войни (например в Ирак и Афганистан).

В проучване на арабското обществено мнение, извършено от Мерилендския университет и социологическата агенция „Зогби интернешънъл“, включващо Египет, анкетираните бяха помолени да назоват „две страни, които са най-големите заплахи“ според тях: 88 процента посочиха САЩ, а 77 процента посочиха Израел; едва 9 процента избраха Иран.

Друг грозен страничен ефект от спонсорираното от правителството на САЩ „насърчаване на демокрацията“ е, че то помага на правителства, които искат да потискат истински, национални, продемократични движения. Повечето репресивни правителства в Близкия изток и Северна Африка се опитват да представят като нелегитимни своите противници, приписвайки им връзки с Вашингтон, което в повечето случаи не е вярно. Преди акциите срещу чужди организации правителството в Египет арестува младежки дейци, свързани с движението „Шести април“, и други активисти.

Тук, във Вашингтон, изглежда слабо осъзнават, че финансираните от правителството на САЩ „продемократични“ групи може да имат проблем с доверието в по-голямата част от света. Но това е вярно – дори когато тези групи не се противопоставят активно на демокрацията. Би било добре, ако бюджетните съкращения вземат на прицел тяхното финансиране.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.